Mødedato: 20.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Implementering af aftale i Overførselssagen om boliger til flygtninge (Fællesindstilling)

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til implementeringen af aftale om boliger til flygtninge.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forvaltningerne bemyndiges til at indgå en aftale med BL’s 1. kreds om anvisning af boliger til flygtninge, som visiteres til Københavns Kommune i 2016, med de nedenfor beskrevne ændringer af gældende aftaler om udlejning og ommærkning af almene boliger.

  2. at det godkendes, at kommunens byfornyelsesejendomme mv. bringes i anvendelse til anvisning af flygtninge.

  3. at det godkendes, at der indarbejdes små boliger, som er egnet til udlejning til flygtninge, i udvalgte almene boligprojekter.

  4. at det godkendes, at Kommuneplanens målsætning for nye almene boliger øges med 8.250 m2 som kompensation for de eksisterende almene boliger, der udlejes til flygtninge.

  5. at det godkendes, at kommunen igangsætter plan for midlertidig privat indkvartering af flygtninge hos københavnere, hvor kommunen dækker den månedlige difference mellem flygtningenes huslejeloft og gennemsnitsprisen for den relevante bolig eller værelse (jf. bilag 6).

  6. at driftsudgifter på 0,4 mio. kr. i 2016 til midlertidig privat indkvartering af flygtninge finansieres inden for rammerne af den særskilte opfølgning på udgifterne til modtagelse af flygtninge, som behandles af ØU i forbindelse med halvårsregnskabet, med mellemfinansiering på Økonomivalgets pulje til uforudsete udgifter.

Problemstilling

Det er med Overførselssagen 2015-16 besluttet, at forvaltningerne i samarbejde med den almene boligsektor skal fremlægge en plan for hurtig tilvejebringelse af boliger til flygtninge i den eksisterende boligmasse, herunder små ældreboliger, som ikke skal benyttes af ældre, og eksisterende større almene boliger, der fx kan indrettes som deleboliger. Løsningerne må, jf. overførselssagen, ikke påvirke de almene boligorganisationers venteliste eller den boligsociale anvisning. Der blev derfor afsat midler til nybyggeri af nye almene boliger i et omfang på 8.250 m2, således at omfanget af almene boliger til andre målgrupper forbliver uændret på sigt. Det blev samtidig aftalt, at tidligere boligpolitiske aftaler og budgetbeslutninger fortsætter (bilag 1). Der vil være behov for justeringer af gældende aftaler for at løse opgaven. Opgaven kan derfor kun løses i dialog med aftaleparterne på boligsiden.

Løsning

Repræsentanterne fra de almene boligorganisationer har fungeret som sparringspartner i forvaltningernes arbejde med at afdække muligheder og rammer for løsning af opgaven. Egentlige forhandlinger med boligsiden sker først, når begge aftaleparter har etableret et politisk mandat. Boligsiden har anbefalet, at der, i forbindelse med tilvejebringelse af de nødvendige boliger til kommunens modtagelse af flygtninge i 2016 og i 2017-2019, indgås en samlet aftale mellem BL 1. kreds og Københavns Kommune, som indeholder alle de relevante områder såsom anvisning, nybyggeri, integrationsindsats, god modtagelse i boligområdet, introduktion til det at bo alment mv.

Nedenfor skitseres løsning for 2016.

Udlejning af eksisterende boliger til flygtninge

Tabellen nedenfor oplister foreslåede målsætninger for en aftale med BL’s 1. kreds om ændret udlejning af udvalgte almene boliger, samt privat boligformidling og forslag om anvisning til Københavns Kommunes egne byfornyelsesejendomme og kommunens øvrige boliger. Forhandlingerne med BL og den efterfølgende udmøntning af aftalen kan dog medføre, at det konkrete antal anviste flygtninge ender med at bliver højere eller lavere end måltallene i tabellen nedenfor. De enkelte løsninger er beskrevet i indstillingens bilag (bilag 2-7). Nedenstående boligløsninger vurderes tilsammen at have potentiale til at sikre boliger eller indkvartering til de 335 flygtninge, der visiteres til Københavns Kommune i 2016. Hovedparten af de foreslåede løsninger i den almene boligsektor kræver ikke, at kommunen får anvisningsret til flere boliger, men er en ændret brug af de rettigheder, kommunen allerede har.

Boligplaceringsopgaven kan ikke løses uden, at ventelisterne til almene familie- og ungdomsboliger påvirkes i en periode, ind til det kompenserende nybyggeri kan tages i brug. Endvidere udsættes en del ommærkninger af ældreboliger til ungdomsboliger.

En central udfordring for anvisning af permanente boliger til flygtninge er, at flygtningenes betalingsevne er meget lav. Det er usikkert, hvor mange boliger, der konkret vil kunne bruges til flygtninge, afhængigt af pris, størrelse, indretning og flygtninges husstandsstørrelse. Der er endvidere en usikkerhed forbundet med den takt boligerne tilvejebringes i og ankomsten af flygtninge. For at håndtere denne risiko og sikre implementering af de foreslåede ændringer, nedsættes et koordineringsorgan under ledelse af Økonomiforvaltningen og med deltagelse af repræsentanter fra boligorganisationerne og relevante forvaltninger. Såfremt det ikke viser sig muligt at tilvejebringe det nødvendige antal boliger, vil forvaltningerne udarbejde forslag til håndtering heraf. 

 

 

 

 

Håndtering af flygtningenes boligbehov i 2016
Mulige permanente boligløsninger i 2016 (forudsat nødvendige aftaler indgås) Forvaltning Maks. antal personer
Boliger der returneres (ca. 600 boliger) eller ikke benyttes (ca. 60 boliger) af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger (forudsætter ændring af udlejningsaftalen vedr. deleboliger og at der modtages flygtninge i målgruppen for deleboliger) (bilag 2) Socialforvaltningen 145
Ændret udlejning af (ca. 660) ældreboliger, som ikke lejes ud til ældre. (forudsætter ændring i rammeaftalen og ommærkningsaftalen) (bilag 3) Sundheds- og Omsorgsforvaltningen 70
Udskydelse af ommærkning af (674) små almene familieboliger til ungdomsboliger m.v. (forudsætter ændring af aftale) (bilag 4) Teknik- og Miljøforvaltningen 10
256 boliger i byfornyelsesejendomme og andre kommunale boliger (permanente boliger) (Bilag 5) Økonomiforvaltningen/Teknik- og Miljøforvaltningen 5
Boliganvisning i private lejemål (bilag 7) Økonomiforvaltningen 10
Permanente boligløsninger i alt 240
Mulige midlertidige boligløsninger i 2016 Forvaltning Maks. antal personer
Ottiliavej Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen/ Økonomiforvaltningen 150
256 boliger i byfornyelsesejendomme og andre kommunale boliger (midlertidige boliger) (bilag 5) Økonomiforvaltningen / Teknik- og Miljøforvaltningen / Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 5
Midlertidig indkvartering privat hos københavnere (bilag 6) Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 25
Boliganvisning i private lejemål (bilag 7) Økonomiforvaltningen / Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 10
Midlertidige boligløsninger i alt 190
Samlede boligløsninger i alt, permanente og midlertidige 430
Buffer (samlede boligløsninger - 335 flygtninge) 95
 
Indarbejdelse af små boliger i udvalgte projekter
Med henblik på at indfri Overførselssagens aftaleelementer om indpasning af boliger i eksisterende almene projekter og etablering af nye, små familieboliger, vil Københavns Kommune fremadrettet som udgangspunkt stille krav om, at der indarbejdes små familieboliger til boligsocial anvisning i almene nybyggeriprojekter, der ikke har været indstillet til politisk behandling om tilsagn til skema A (bilag 8). Den afsatte finansiering forudsætter et statsligt bidrag. Det præcise statslige støttebeløb er uafklaret.  

Kompenserende nybyggeri af almene boliger
Det fremgår af Overførselssagen, at der skal etableres kompenserende byggeri på 8.250 m2, så det samlede omfang af almene boliger, minus boliger udlejet til flygtninge, forbliver uændret på sigt. Det foreslås derfor, at der etableres boliger i et omfang svarende til det finansierede areal, ud over Kommuneplanens målsætninger om 9.000 nye almene boliger frem mod 2027 (bilag 9).

Der vil i udmøntningen af de afsatte midler prioriteres etablering af ungdomsboliger i et omfang, der kompenserer for de ungdomsboliger, der i ovenstående løsningsforslag anvises til flygtninge. Der vil med udmøntningen endvidere redegøres for udlejningsmodel for de nye boliger, samt eventuelle forudsatte ændringer i plangrundlag.

Økonomi

De forventede nettoudgifter på 0,4 mio. kr. til huslejestøtte ved midlertidig privat indkvartering af op til 40 flygtninge finansieres inden for rammerne af den særskilte opfølgning på udgifterne til modtagelse af flygtninge, som behandles af ØU i forbindelse med halvårsregnskabet, med mellemfinansiering på Økonomivalgets pulje til uforudsete udgifter. Den kommunale huslejestøtte ydes med et beløb, der dækker den månedlige difference mellem flygtningenes huslejeloft og gennemsnitsprisen for den relevante bolig eller værelse. Staten refunderer 50 pct. af kommunernes udgifter til midlertidig indkvartering, dog maksimalt op til 2.000 kr. pr. måned pr. flygtning. Indstillingen forventes endvidere at medføre udgifter til betaling af tomgangsleje i forbindelse med implementering af aftale og lån til beboerindskud, der er omfattet af 100 pct. statslig refusion. Udgifter hertil belaster således ikke de ansvarlige forvaltningernes budgetramme. De økonomiske konsekvenser indarbejdes i sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Aftale med BL’s 1. kreds, jf. nærværende indstilling forhandles på plads senest i august 2016. Parallelt hermed vil Københavns Kommune gå i dialog med den almene boligsektor om sikring af den bedst mulige integration i boligområderne, herunder i forbindelse med overgangen mellem midlertidig indkvartering og permanent bolig. Der iværksættes et bredt udvalg af indsatser, jf. bilag 10.

Forvaltningerne udarbejder frem mod forhandlingerne om Budget 2017 en pakke med forslag til håndtering af boligbehovet for 2017-2019. Indholdet af budgetpakken vil blive drøftet med BL’s 1. kreds, således at der med budgetaftalen skabes et godt grundlag for efterfølgende at indgå aftale med BL’s 1. kreds. Herunder undersøges bl.a.: forlængelse/udvidelse af løsningerne præsenteret ovenfor, salg af kommunale ejendomme, der hurtigt kan ombygges til små almene boliger, brug af klausuler på private ejendomme, som giver kommunen adgang til at anvende en andel af boligerne til anvisning (TOR-ejendomme), etablering af yderligere indkvarteringsmuligheder på Ottiliavej, eller andre af Københavns Kommunes kontorejendomme, kommunalt køb af private boliger til midlertidig indkvartering, etablering af yderligere boliger ved udnyttelse af supplementsrum, tagboliger m.v. i almene boligafdelinger og container-/venligbo-koncepter på offentligt eller privat areal.

Sagen har været i høring hos Københavns Ældreråd, jf. bilag 11.

 

Katja Kayser                        Nina Eg Hansen                 Bjarne Winge                     

    Pernille Andersen               Mikkel Hemmingsen     

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
"Det er tidligere besluttet at overkapaciteten på 660 ældreboliger skulle ommærkes til ungdomsboliger. Ved ommærkning eller omdisponering af de 660 boliger fra ungdomsboliger til flygtningeboliger skal ungdomsboligerne jf. overførselssagen erstattes 1-1."

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre fremsætter følgende protokolbemærkning, idet Radikale Venstre i forbindelse med Borgerrepræsentationens møde den 25. august vil fremsætte følgende ændringsforslag til et nyt 7. og 8. at-punkt;

7. at det godkendes, at forvaltningerne sikrer, at permanente boliger til flygtninge spredes over hele byen, jf. aftalen om Overførselssagen 2015-16.

8. at det godkendes, at forvaltningerne sikrer, at flygtningene opholder sig i midlertidige boliger såkort tid som muligt – og max 6 måneder for de flygtninge, som er udflytningsparate - jf. aftalen om Overførselssagen 2015-16.”


Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
“Enhedslisten støtter indstillingen, men påpeger at grunden til, at det er så svært at finde boliger til flygtninge er, at der i København er for få billige boliger og at regeringen har skåret i hjælpen til flygtninge, så de ikke har råd til husleje”.

Til top