Foranalyse - ombygning af krydset Amager Boulevard/Ved Langebro/Klaksvigsgade, Amager Vest
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøudvalget tager analysen af mulighed for ombygning af krydset Amager Boulevard/Ved Langebro/ Klaksvigsgade til efterretning, jf. bilag 2A og 2B.
Problemstilling
Ved Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 1,6 mio. kr. til analyse af flere følgeanlæg og projektering til en ny cykel- og gangbro ved Vester Voldgade.
Af de 1,6 mio. kr. blev 0,5 mio. kr. afsat til en analyse af muligheden for ombygning af krydset Amager Boulevard/Ved Langebro/ Klaksvigsgade. Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger hermed til orientering analysen med løsningsforslag, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.
Løsning
Bilag 1 viser de eksisterende forhold. I dag kan fodgængere ikke krydse Amager Boulevard i krydset, og cyklister kan ikke krydse Amager Boulevard i krydset fra Ved Langebro. Fodgængere er henvist til en fodgængertunnel godt 100 meter mod vest.
Krydsning af Amager Boulevard er en forudsætning for at kunne komme til og fra den nye cykel- og gangbro ved Vester Voldgade for cyklister, der kommer fra Islands Brygge via Klaksvigsgade. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at mellem 6.000 – 8.000 cyklister og 1.500 – 2.500 gående dagligt vil krydse Amager Boulevard, hvis der etableres en krydsningsmulighed.
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag til en cykelstiløsning, som kan lede cyklisterne fra en ny bro ved Vester Voldgade op til krydset på Amager Boulevard og to løsningsmuligheder for krydsning af Amager Boulevard - en løsning hvor både cyklister og gående kan krydse over Amager Boulevard, dvs. med fodgængerfelt, og en løsning, hvor kun cyklister kan krydse vejen, jf. bilag 2A/2B.
Forvaltningen har undersøgt, om den eksisterende fodgængertunnel under Amager Boulevard ville kunne bruges af cyklister, således at krydsning af Amager Boulevard på overfladen ikke er nødvendig. Forvaltningens undersøgelser viser, at anvendelsen af den eksisterende fodgængertunnel forudsætter, at tunnelen udvides i højden og bredden samt en ombygning mod Thorshavnsgade, hvor der i dag er trapper. Derudover skal tilslutningen i Thorshavnsgade ombygges, så cyklister kan komme mod Amager Boulevard. Der er begrænset plads i bredden og en forholdsvis stor højdeforskel mellem tunnel og en given tilfart mod Amager Boulevard. Det vil tillige formentlig kræve ekspropriation i hjørnegrunden og antagelig også nedlæggelse af p-pladser i Thorshavnsgade. På hjørnet er der nedkørsel til en privat p-kælder samt et vandbassin. Tunneller opleves desuden generelt som utrygge. Løsningen vil anslået koste 30 mio. kr. måske mere og vil betyde en delvis lukning af Langebro i 2, måske 3 måneder. Forvaltningen har derfor ikke arbejdet videre med en tunnelløsning.
Cykelsti fra ny bro ved Vester Voldgade til krydset på Amager Boulevard
Analysen viser, at der kan etableres en dobbeltrettet cykelsti på 3,5 meter på Ved Langebro, som kan lede cyklisterne fra en ny bro ved Vester Voldgade op til krydset på Amager Boulevard, jf. bilag 2A/2B. Cykelstien kan anlægges i nordsiden af Ved Langebro, dvs. i siden ud mod Stadsgraven, da den derved kommer til at ligge i samme side som T-krydset Langebrogade/Islands Brygge/Ved Langebro, hvor en ny bro ved Vester Voldgade vil lande. Cykelstiløsningen kan give cyklisterne den korteste og sikreste vej videre over krydset Amager Boulevard/Klaksvigsgade.
Løsningen vil udnytte vejens bredde på Ved Langebro bedst muligt, da en dobbeltrettet cykelsti kræver mindre plads end en almindelig cykelsti i hver vejside. En dobbeltrettet cykelsti har tillige større fleksibilitet i forhold til køreretningerne end to smalle cykelstier i hver sin retning, fx har cyklisterne bedre plads til overhaling. Cykelstien vil blive adskilt fra biltrafikken med en 1 meter bred skillerabat.
Forslaget indebærer, at de nuværende to kørespor på Ved Langebro i retning mod Amager Boulevard reduceres til ét. Dette vil påvirke fremkommeligheden på Ved Langebro for biltrafikken og for buslinje 12. For biltrafikken og buslinje 12, som kører med halvtimedrift, vil ændringen betyde en forringelse med op til 5,5 min. i spidsbelastningstimen om morgenen. Forsinkelsen for buslinje 12 vil, da der er tale om halvtimedrift, være begrænsede. Bilister og buslinje 12 vil kunne benytte alternative ruter, f.eks. via Klaksvigsgade eller Ørestads Boulevard, hvorved forringelsen forventes at blive mindre.
Fra den dobbeltrettede cykelsti på Ved Langebro kan cyklerne ledes på tværs af Amager Boulevard. Det er nødvendigt, at det eksisterende trafiksignal ændres, således at der skabes en ny fase med grønt lys, som gør det muligt for cyklerne at krydse.
Løsningen vil være trafiksikker for cyklister, som skal svinge til venstre fra Ved Langebro mod Amager Boulevard. Cyklisterne skal foretage svinget ad to omgange med to separate grøntlys. Når cyklisterne har grønt lys, har højresvingende biler fra Langebro mod Klaksvigsgade rødt lys. Når disse biler får grønt lys, vil de venstresvingende cykler være væk.
I forbindelse med projektet skal cykelstien på Amager Boulevard mellem Thorshavnsgade og Klaksvigsgade tillige udvides, da dens nuværende bredde vil være for smal til at kunne håndtere de mange venstresvingende cyklister fra Ved Langebro.
Løsning for krydsning af Amager Boulevard med fodgængerfelt
Bilag 2B indeholder et projektforslag for en krydsningsløsning, hvor både cyklister og gående kan krydse over Amager Boulevard. Løsningen indeholder et fodgængerfelt på østsiden af krydset Amager Boulevard/Ved Langebro/ Klaksvigsgade.
Stoppestedet for buslinie 5A (mod Langebro) flyttes til østsiden af krydset, jf. bilag 1. Etableringen af fodgængerfeltet betyder dels, at fodgængerne ledes over til fortovet langs Ved Langebro, som fører ned til den nye bro ved Vester Voldgade, dels at der bliver en direkte forbindelse til linje 5A´s stoppested. Linje 5A får stoppested ved en ny, bred busperron, som placeres mellem cykelstien og kørebanen på Amager Boulevard.
Løsningen vil kræve en del kantstensarbejder, da noget af vejens midterrabat skal udvides for at skaffe det nødvendige venteareal til fodgængere, der ikke kan nå hele vejen over krydset for grønt lys.
For at opnå den nødvendige plads til den nye busperron vil den nuværende højresvingsbane mod Rysensteensgade, der i dag starter lige efter Ved Stadsgraven, blive afkortet, så højresvingsbanen fremover først starter efter Ved Langebro, jf. bilag 3.
Løsningen vil have en negativ indflydelse på fremkommeligheden for bilister på Amager Boulevard, da der skal afsættes længere tid til at få fodgængerne hele vejen over i én grøntfase. De første fodgængere, som får grønt, skal kunne nå hele vejen over, mens de sidste, der ikke kan nå hele vejen over for grønt, skal have mulighed for at vente på midterrabatten. Fremkommeligheden for Moviabusser vil forblive uændret, da den eksisterende busbane bibeholdes. Fremkommeligheden for højresvingende bilister mod Rysensteensgade forventes i spidsbelastningstimen om morgenen at blive forringet med op til 1 minut.
Fremkommeligheden for bilister, der kører ligeud ad H.C. Andersens Boulevard, vil blive forringet op til 40 sekunder. Tallene gælder for spidsbelastningstimen om morgenen for bilister i retning mod Langebro.
Den forventede anlægsudgift for krydsning med fodgængerfelt incl. cykelsti på Ved Langebro er 5,4 mio.
Løsning for krydsning af Amager Boulevard uden fodgængerfelt
Bilag 2A indeholder et projektforslag for en krydsningsløsning uden fodgængerfelt, dvs. hvor fodgængere ikke kan krydse Amager Boulevard i krydset. Fodgængere vil som i dag være henvist til fodgængertunnelen.
For biler vil forsinkelsen på Amager Boulevard blive på op til 20 sekunder i morgenmyldretiden i retning mod Rådhuspladsen, mens der ikke vil ske forringelser for bustrafikken på Amager Boulevard.
Den forventede anlægsudgift for krydsning uden fodgængerfelt incl. cykelsti på Ved Langebro er 4,9 mio. kr.
Undersøgelse af mulig alternativ løsning
Et muligt alternativ til det fremlagte forslag er, at cyklister fra den nye bro kører ad Islands Brygge og drejer til venstre ad Vestmannagade og herfra fortsætter til henholdsvis Amager Boulevard eller i retning mod Københavns Universitet. Herved er en krydsning af Amager Boulevard på overfladen ikke er nødvendig. Denne løsning vil betyde en mindre omvej for cyklisterne og kræve en ombygning af cykelstien på Islands Brygge og krydsningen i gaden Islands Brygge ved Vestmannagade samt trafiksikring af krydset Vestmannagade/ Thorshavnsgade.
Høring
Teknik- og Miljøforvaltningen har fået principielt samtykke fra politiet til de to løsningsmuligheder incl. cykelsti på Ved Langebro. Projektet vil i forbindelse med en eventuel projektering blive trafiksikkerhedsrevideret og tilpasset.
Økonomi
Der er ikke forbundet økonomi med denne indstilling.
Videre proces
Analysen kan danne grundlag i forhandlingerne om Budget 2017.
Pernille Andersen
/ Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016
Indstillingen blev taget til efterretning, i det udvalget konstaterer, at den fremlagte løsning ikke er brugbar. Partierne vil hellere have en alternativ løsning med brug af de grønne cykelruter, Islands Brygge mv.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at de fremlagte løsninger ikke skal fremmes, da de samlet giver ringere fremkommelighed”.