Mødedato: 20.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forundersøgelse - parkeringsanlæg i konstruktion i områder med høj belægning

Se alle bilag
I Budget 2016 blev der afsat midler til forundersøgelse af parkeringsanlæg i konstruktion. Forundersøgelsen fremlægges hermed til orientering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forundersøgelse om opførelse af tre parkeringsanlæg i konstruktion i områder med høj belægning i brokvartererne tages til efterretning, jf. bilag 4.

Problemstilling

Ved Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 5 mio. kr. til at gennemføre en forundersøgelse om opførelse af tre parkeringsanlæg i konstruktion i områder med høj belægning i brokvartererne.

Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger til udvalgets orientering resultatet af forundersøgelsen. Forundersøgelsens konklusioner kan danne grundlag for udarbejdelse af et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Løsning

Forvaltningen har som led i udarbejdelse af Parkeringsredegørelsen 2015 screenet brokvartererne for mulige placeringer af underjordiske parkeringsanlæg. På baggrund herfra har forvaltningen udvalgt Baggesensgade på Nørrebro (bilag 1), Otto Krabbes Plads på Vesterbro (bilag 2) samt Fridtjof Nansens Plads på Østerbro (bilag 3) til forundersøgelsen.

I forbindelse med overførselssagen 2011-12 blev der afsat en pulje 45 mio. kr. til et parkeringshus, og forvaltningen undersøgte derfor mulighederne for at erhverve en grund til anlæg af et overjordisk p-hus. Undersøgelsen viste, at det ikke var muligt, at finde en egnet grund, som ejer ønskede at afhænde. Forvaltningen har derfor ikke i nærværende forundersøgelse set på muligheden for parkeringsanlæg i terræn.

Forundersøgelsen har afdækket tekniske forhold samt anlæggenes potentielle samspil med fremtidig trafikafvikling og byrumsmæssige kvaliteter, om de enkelte underjordiske parkeringsanlæg kan være konventionelle med ramper eller fuldautomatiske og afklaret kapacitet og pris.

Det er forvaltningens vurdering, at etablering af underjordiske parkeringsanlæg på de tre placeringer er konstruktionsmæssigt muligt men meget kompliceret pga. tæt bebyggelse og jordbundsforhold, hvilket også afspejles i priserne, jf. bilag 1-3.

Et nyt parkeringsanlæg vil medføre en mindre stigning i trafikken på de omkringliggende veje, men samtidig forventes en reducering af den eksisterende parkeringssøgende trafik. Det vurderes, at trafik-belastningen efter anlæg er uændret i forhold til nuværende situation, som det gør sig gældende ved de nuværende underjordiske parkeringsanlæg i Leifsgade, Under Elmene og Nørre Allé. Forundersøgelsen viser, at det vil være billigere at anlægge og drive konventionelle underjordiske parkeringsanlæg frem for fuldautomatiske anlæg på disse lokaliteter. Af de undersøgte muligheder er det billigst at anlægge et konventionelt parkeringsanlæg på Otto Krabbes Plads, hvor prisen for 213 parkeringspladser vil være 561.000 kr./plads.  

I Baggesensgade og på Fridtjof Nansens Plads vil priserne pr. plads være højere på grund af problematiske jordbundsforhold. På Fridtjof Nansens Plads vil det desuden være forbundet med store omkostninger for ledningsejerne da flere store forsyningsledninger i givet fald skal flyttes.

For etableringen af parkeringsanlæg på alle lokaliteter gælder, at inddrivelse af parkeringsdeklarationer vil kunne medfinansiere ca. 40 % af anlægsprisen. De angivne priser er derfor den kommunale udgift inkl. Københavns Kommune egen andel af parkeringsdeklarationerne.

De nuværende belægningsprocenter for bilparkering viser størst behov for nye parkeringspladser på Otto Krabbes Plads og i Baggesensgade.

Forvaltningen anbefaler, at der etableres et fuldautomatisk parkeringsanlæg på Baggesensgade på Indre Nørrebro. Et underjordisk parkeringsanlæg vil skabe synergi med igangværende arbejder i Områdefornyelsen Indre Nørrebro, hvori der søges at understøtte det fysiske og sociale tryghedsløft, der er i gang sat med et partnerskab mellem forvaltningen og fsb jf. bilag 5. Desuden har området en belægningsgrad på 117 % kl. 22 og arealet en nedslidt grusparkeringsgrund, som trænger til en opgradering.

Baggesensgade

Der er udarbejdet forundersøgelse af tre forskellige typer af parkeringsanlæg: Et fuldautomatisk parkeringsanlæg i 3 niveauer, et lille konventionelt parkeringsanlæg samt et stort konventionelt parkeringsanlæg i 2 niveauer. Et fuldautomatisk parkeringsanlæg i 3 niveauer kan etableres på kommunalt ejet jord. De konventionelle underjordisk parkeringsanlæg vil skulle etableres på grønt areal, som den almene boligorganisation fsb ejer. Etableringen af et parkeringsanlæg i Baggesensgade understøtter det fysiske og sociale tryghedsløft, der er igangsat med et partnerskab mellem forvaltningen og fsb. Første skridt i dette partnerskab er en fælles visionsplan se bilag 5. Tryghed i nærområdet er en konkret udfordring, der har indflydelse på valg af konstruktion. Det vurderes, at arealet kan eksproprieres under anlægsperioden og eventuelt tilbageleveres til fsb, efter at overfladen er reetableret. Prisen ved eventuelt køb af grund er indregnet i tallene i tabellen nedenfor.

Tabel 1.1: Pris og min. antal p-pladser ved de tre typer af anlæg.

Baggesensgade
Nuværende belægningsprocent 106-117

Antal
pladser(1)

Estimeret udgift
pr. plads (1.000 kr.)

Samlet udgift
(1.000 kr.) (2) (3)

Scenarie 1. Fuldautomatisk underjordisk parkeringsanlæg

225 (181)

762 (948)

171.500

Scenarie 2. Lille konventionelt underjordisk parkeringsanlæg.

178 (134)

772 (1.026)

137.500

Scenarie 3. Stort konventionelt underjordisk parkeringsanlæg.

321 (277)

587 (681)

188.500

Note: (1) Der nedlægges 44 parkeringspladser på Baggesensgade. Tallet i parentes er det reelle antal nye parkeringspladser samt stykpris for disse. (2) De estimerede udgifter er inklusiv etablering af byrum og begrønning ovenpå parkeringsanlægget (hhv. 10 mio. kr., 10 mio. kr. 12 mio. kr.). (3) De angivne priser er de rene kommunale udgifter inkl. Københavns Kommune egen andel af parkeringsdeklarationerne.

Der henvises til Bilag 1 for en grundig gennemgang af forundersøgelsen.

Otto Krabbes Plads

Der er udarbejdet forundersøgelse af to forskellige typer af parkeringsanlæg på Otto Krabbes Plads 2: Et konventionelt parkeringsanlæg med to niveauer og et fuldautomatisk parkeringsanlæg med 7 niveauer. Tryghed i nærområdet er en konkret udfordring, der har indflydelse på valg af konstruktion.

Tabel 1.2: Pris og min. antal p-pladser ved de to typer af anlæg.

Otto Krabbes Plads
Nuværende belægningsprocent 93-122

Antal
pladser

Estimeret udgift
pr. plads (1.000 kr.)

Samlet udgift
(1.000 kr.)(1)(3)

Scenarie 1. Fuldautomatisk underjordisk parkeringsanlæg

216

678

146.500

Scenarie 2. Konventionelt underjordisk parkeringsanlæg.

213

561

119.500

Note: (1) De estimerede udgifter er inklusiv etablering af byrum og begrønning ovenpå parkeringsanlægget (5 mio. kr.). (3) De angivne priser er de rene kommunale udgifter inkl. Københavns Kommune egen andel af parkeringsdeklarationerne.

Der henvises til Bilag 2 for en grundig gennemgang af forundersøgelsen.

Fridtjof Nansens Plads

Fridtjof Nansens Plads betegnes som en ”plads” men fremtræder snarere som et kompliceret vejkryds. Der er udarbejdet forundersøgelse af to forskellige typer af parkeringsanlæg: Et konventionelt parkeringsanlæg og et fuldautomatisk parkeringsanlæg, som begge vil blive anlagt i fire niveauer.

Tabel 1.3: Pris og min. antal p-pladser ved de to typer af anlæg

Fridtjof Nansens Plads

Nuværende belægningsprocent 73-98

Antal

pladser

Estimeret udgift pr. plads (1.000 kr.)

Samlet udgift (1.000 kr.) (1)(3)

Scenarie 1. Fuldautomatisk underjordisk parkeringsanlæg

216

688

148.500

Scenarie 2. Konventionelt underjordisk parkeringsanlæg

203

653

132.500

Note: (1) De estimerede udgifter er med etablering af byrum og begrønning oven på parkeringsanlægget (hhv. 10 mio. kr. og 5 mio. kr.). (3) De angivne priser er de rene kommunale udgifter inkl. Københavns Kommune egen andel af parkeringsdeklarationerne.

Der henvises til Bilag 3 for en grundig gennemgang af forundersøgelsen.

Økonomi

Der er ikke forbundet økonomi med denne indstilling.

Videre proces

Forundersøgelsens vil kunne danne grundlag for et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Pernille Andersen

/ Anders Møller

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016

Indstillingen blev taget til efterretning.

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi kan ikke støtte ændringer, der nedsætter fremkommeligheden, lukker veje eller indskrænker vognbaner.”

Til top