Foranalyse - Byrumsudvikling i skybrudsprojekt på Strandboulevarden, Østerbro
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at resultatet af foranalysen for Strandboulevarden tages til efterretning.
Problemstilling
Ved Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 1,5 mio. til en foranalyse for Strandboulevarden, som skulle belyse synergieffekter ved samtidigt anlæg af nye byrum og skybrudssikring. Foranalysen er bestilt med henblik på forhandlingerne om Budget 2017, jf. Teknik- og Miljøforvaltningens udmøntningsnotat om Budget 2016 af 3. november 2015.
Løsning
Strandboulevarden er en af de ca. 300 lokaliteter, hvor der i de kommende år skal foretages skybrudssikring. HOFOR finansierer – som i alle andre skybrudsprojekter - selve skybrudsdelen, mens Københavns Kommune finansierer eventuelle ekstra byrumstilkøb. Et byrumstilkøb kan for eksempel være særlige ønsker om bynatur eller pladsdannelser, som ligger ud over de skybrudsrelaterede omkostninger som HOFOR må betale. Forvaltningen har udarbejdet en foranalyse, som har fokus på at omdanne Strandboulevarden til en strækning med rekreative byrum og bynatur, der forener HOFORs planer for skybrudssikring med Københavns Kommunes ønsker til byliv, trafik og parkering. Foranalysen har blandt andet taget afsæt i ”Fællesskab København” samt ”Bynatur i København 2015-2025”, hvor et mål er mere bynatur og biodiversitet i forbindelse med skybrudsprojekter.
I foranalysen beskrives tre scenarier, som alle løser udfordringerne vedr. skybrudssikring, men har forskellige kvaliteter i forhold til håndtering af hverdagsregn, fremkommelighed, parkering, bynatur, samt byliv jf. bilag 2. I alle tre scenarier omlægges vejbanerne, da dette er nødvendigt for at sikre rekreative byrum og cykelstier. Hermed imødekommes mange års ønsker fra de lokale beboere om bedre byrum og rekreative muligheder på Strandboulevarden. Fælles for de tre scenarier er endvidere, at der nedlægges et antal parkeringspladser på terræn. Oversigt over de samlede parkeringskonsekvenser kan ses i sammenligningsskemaet for de tre scenarier, jf. bilag 2.
Scenarie 2 (jf. bilag 2 og 3)
Forvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med foranalysens scenarie 2, men kun på strækningen fra Middelfartgade til Fridtjof Nansens Plads, jf. bilag 3. Strækningen fra Østerbrogade til Middelfartgade er ikke omfattet, jf. bilag 1, da der her kun vil være en ubetydelig grad af vandhåndtering på terræn. Med scenarie 2 foreslås et bredt parkstrøg langs facaderne på hele strækningen, skiftevis på Strandboulevardens østlige og vestlige side. I scenariet er parkstrøget blevet placeret, så det får den bedste tilknytning til det eksisterende byliv og bygningsfunktioner på begge sider af Strandboulevarden, ligesom cykelstiløsningen giver mest tryghed for både cyklister og byliv. Fremkommeligheden vurderes som i dag, selv om antallet af spor reduceres fra 4 til 2 fra Vordingborggade og sydpå. Fra 6 sidegader lukkes der for ind- og udkørsel til Strandboulevarden.
Parkstrøget gør det muligt at håndtere skybrudsvandet og rense alt hverdagsregn til det aktuelt krævede niveau. Såfremt det endelige krav om rensning af hverdagsregn reduceres, vil projektet blive nedskaleret i projekteringsfasen. Der fældes 57 træer, heraf 34 bevaringsværdige, af de nuværende 216 træer. Med plantning af 128 nye træer, øges det samlede antal af træer til i alt 287, jf. bilag 2. Nye træarter og mere beplantning vil medføre en mere varieret bynatur og større livskvalitet for borgerne og dermed understøtte målene i ”Fællesskab København”.
For at give plads til vandhåndtering, bynatur og øget byliv på Strandboulevarden nedlægges 90 parkeringspladser ud af de i alt 305 eksisterende. Hermed bevares 215 pladser. Belægningsprocenten i sidegaderne er 100 i aften- og nattetimerne. Der vil i det videre arbejde med projektet blive screenet for mulige erstatningspladser i området. I den nordlige del af Strandboulevarden ved Randersgade, indstilles anlæg af p-anlæg med i alt 251 pladser på samme møde som nærværende indstilling.
Prisen for scenarie 2 er ca. 134 mio. kr., jf. bilag 3. Kommunens andel udgør 65 mio. kr. (inkl. et risikotillæg på 8 %), hvoraf omkostninger til genopretning af de nedslidte veje og fortove alene udgør 22 mio. kr.
Alternativer: Scenarie 1 og 3 (jf. bilag 2 og 4)
I Scenarie 1 anlægges der et parkstrøg op til facaderne på den ene side af Strandboulevarden mod øst. Det giver ikke så gode betingelser som scenarie 2 for at tilknytte parkstrøget til det byliv, som foregår i Strandboulevardens forskellige sider. Fremkommeligheden vil være uændret, da der vil være rigeligt med vejbaneareal, med 4 spor i nord, 3 spor i den midterste del og 2 vejbaner mod syd. Ind- og udkørsel til Strandboulevarden fra 7 sidegader foreslås lukket. Der fældes 64 træer og plantes 229 nye træer. Der nedlægges 81 parkeringspladser. Rensning af regnvandet er ringere end i scenarie 2
I Scenarie 3 udviddes midterrabatten til et parkstrøg mellem vejbanerne. Da parkstrøget ikke ligger op til facaderne, vil vilkårene for tilknytning til det eksisterende byliv være dårligere end i de andre to scenarier. For at skabe plads til parkstrøget nedprioriteres trafikafviklingen på Strandboulevarden, som vil være markant dårligere end i de to andre scenarier. Der vil være to spor på hele strækningen. Ind- og udkørsel til Strandboulevarden for 2 sidegader foreslås lukket. Der fældes 46 træer og plantes 109 træer. Der nedlægges 23 parkeringspladser. Scenariet har god rensning af regnvandet.
For en samlet oversigt over antallet af nedlagte p-pladser i alle scenarier henvises til bilag 5.
Muligheder for nedskalering
De tre koncepter kan nedskaleres ved mindre tilkøb af bynatur eller ved at Strandboulevardens sydlige del, fra Præstøgade til Fridtjof Nansens Plads, udelades fra projektet, jf. bilag 3, således at skybrudssikringen på strækningen i stedet foretages ved rørløsninger.
Såfremt byrumstilkøb helt fravælges etablerer HOFOR muligvis en løsning med skybrudsriste i vejbanen og et stort regnbed på den midterste del af Strandboulevarden. Dette vil kræve et indsnævret vejbaneareal med nedlæggelse af ca. 50 parkeringspladser. Derudover vil et stort antal træer blive fældet. Alternativt kan HOFOR vælge at anlægge skybrudsløsningerne i sidegaderne. En forundersøgelse for disse scenarier er ikke blevet udarbejdet.
Orientering
Østerbro Lokaludvalg er orienteret undervejs i processen og har tilkendegivet at foretrække et parkstrøg langs facaderne som i scenarie 1 eller 2, frem for et grønt areal mellem vejbanerne som i scenarie 3. Scenarie 1 og 2 viderefører dermed tanken fra et scenarie i en tidligere forundersøgelse for Strandboulevarden fra 2012, hvor gadens facader – som ønsket af Østerbro Lokaludvalg - kobler sig til Strandboulevardens byrum med grønne og blå elementer. I forbindelse med den videre projektudvikling for Strandboulevarden vil der ske en omfattende inddragelse af områdets beboere, Østerbro Lokaludvalg, samt andre interessenter. Forvaltningen er i dialog med politiet om de foreslåede løsninger.
Økonomi
Skybrudsløsningerne i projektet finansieres af HOFOR. Københavns Kommune finansierer eventuelle byrumstilkøb. Indstillingen medfører ikke i sig selv økonomiske konsekvenser, jf. bilag 3.
Videre proces
Forvaltningen udarbejder et budgetnotat, der kan indgå i drøftelserne til Budget 2017.
Pernille Andersen
/Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2016
Indstillingen blev taget til efterretning.
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi kan ikke støtte ændringer, der nedsætter fremkommeligheden, lukker veje eller indskrænker vognbaner.”