Høring om røggaskondensering
Borgerrepræsentationen skal godkende, at projektforslaget om røggaskondensering og varmepumpe på I/S Amagerforbrændingens kommende anlæg sendes i høring hos de berørte parter midt juni 2011.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forvaltningen sender I/S Amagerforbrændingens projektforslag om røggaskondenseringen i høring.
Problemstilling
Amagerforbrændingen er i gang med at planlægge opførsel af et nyt forbrændingsanlæg til erstatning af det eksisterende. Da det projekterede anlægs el-effekt er over 25 MW er det Energistyrelsen, der i henhold til lov om el-forsyning, skal godkende selve anlægsansøgningen.
En del af projektet, der omhandler etablering af røggaskondensering og en absorptionsvarmepumpe (bilag 1), skal dog godkendes af Københavns Kommune i henhold til lov om varmeforsyning.
Godkendelse af projektet om varmeleverancen fra røggaskondenseringen og varmepumpen kræver, at projektforslaget sendes i høring (§ 23 i bekendtgørelse om godkendelse af kollektive varmeforsyningsanlæg (nr. 1295 af 13/12/2005)).
Løsning
Bestyrelsen i I/S Amagerforbrændingen har på bestyrelsesmødet den 24. februar 2011 besluttet, at det samlede projekt sendes i udbud.
Teknik og Miljøudvalget havde det samlede anlægsprojekt (nyt forbrændingsanlæg) på dagsordenen den 7. februar 2011. Et enigt udvalg godkendte, at I/S Amagerforbrænding projekterer og udbyder ny forbrændingskapacitet på 60 ton/time, dog således at der samtidig indhentes tilbud på forbrændingskapacitet på 30 ton/time.
På Amagerforbrændings bestyrelsesmøde den 24. februar blev Teknik og Miljøudvalget ønske om en begrænsning af ovnkapaciteten dog ikke medtaget, og kun henholdsvis 2x30 tons ovne og 2x35 tons ovne er udbudt. Det blev samtidig på bestyrelsesmødet besluttet, at sende en ansøgning om lånebevilling på 3,95 mia. kr. til behandling i kommunerne. Forvaltningen har i denne forbindelse sendt en række uddybende spørgsmål til administrationen på I/S Amagerforbrænding.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at såfremt forbrændingsanlægget godkendes bør det også godkendes, at der etableres røggaskondensering og en varmepumpe. Projektet består af etablering af røggaskondensering og en varmepumpe. Etablering af røggaskondensering med tilhørende varmepumpe har en positiv samfundsøkonomi og en høj energieffektivitet.
I projektforslaget om røggaskondensering og varmepumpen er det vurderet, at CO2-udledningen øges ved gennemførsel af projektet. Det skyldes, at varme fra affaldsforbrænding udleder CO2 som følge af affaldets plastindhold, mens kraftvarme produceret på biomasse (som er anvendt som reference for energiproduktionen) ikke udleder CO2. Der er i projektforslaget sammenlignet med varme produceret på biomasse, fordi det antages, at det er denne varme, som varmen fra røggaskondensering vil fortrænge.
I den aktuelle sag vurderes de berørte parter at være de øvrige varme produktions-, distributions- og transmissionsselskaber i Hovedstadsområdet. Høringsparterne er som følger:
Vattenfall A/S,
DONG Energy A/S,
Københavns Energi A/S,
Central Kommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR I/S),
Vestegnens Kraftvarme Selskab I/S (VEKS I/S),
Vestforbrænding I/S
Kara/Novoren I/S
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens godkendelse sendes høringsbrevet til høringsparterne. Efter behandling af høringssvar fremsendes projektet til politisk behandling.
Hjalte Aaberg
/Mikkel Aarø-Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.