Endelig vedtagelse af lokalplan Prinsesse Christines Vej, Amager Vest
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Prinsesse Christines Vej. Forslaget vil muliggøre opførelse af en boligbebyggelse på Amagerbrogade og Prinsesse Christines Vej, herunder en ny etage ovenpå eksisterende etageboliger på Prinsesse Christines Vej.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Prinsesse Christines Vej (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 6).
Problemstilling
Ejerne af Prinsesse Christines Vej 2-18 og Amagerbrogade 160 ønsker at opføre ny boligbebyggelse og serviceerhverv på ejendommene. Byggeønskerne har et omfang, som forudsætter en lokalplan. Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 26. august 2019 og har været i høring fra 2. september 2019 til 28. oktober 2019. Forvaltningen har modtaget 46 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag (Bilag 6).
Løsning
Lokalplanen muliggør, at der kan opføres et nybyggeri på Amagerbrogade 160/Prinsesse Christines Vej 2 og en ny etage oven på eksisterende etageboliger på Prinsesse Christines Vej 4-18. I alt muliggøres ca. 4.400 m2 ny bebyggelse i op til 20 m, som huludfyldning. Området fastlægges til boliger samt serviceerhverv, herunder liberale erhverv i stueetagen mod Amagerbrogade.
Bygningen Amagerbrogade 158, den nordlige nabo til det nye byggeri, anvendes i dag som apotek og udpeges i lokalplanen som bevaringsværdig. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2) og i faktaarket (bilag 3).
Parkering
Efter forslaget til lokalplan har været i offentlig høring er der med vedtagelse af Kommuneplan 2019 vedtaget nye parkeringsnormer. Normerne er 1 parkeringsplads pr. 214 m² etageareal bolig, dog 1 plads pr. 143 m²etageareal til detailhandel og 1 plads pr. 857 m² etageareal til kollegie- og ungdomsboliger samt 1 plads pr. 714 m² etageareal til plejeboliger. Kommuneplanen giver mulighed for, at der kan foretages en konkret vurdering for ”steder med meget dårlig offentlig transportbetjening uden metro, letbane, S-tog eller BRT-betjening”. BRT-betjening (Bus Rapid Transit) er betegnelsen for en slags metro i gadeplan, der kører i separatebaner.
Forvaltningen vurderer, at lokalplanområdet har meget dårlig offentlig transportbetjening. Området er ikke betjent af letbane, S-tog eller BRT, og ligger i gangafstand på ca. 1.200 meter til Amagerbro Metrostation. På den baggrund har forvaltningen vurderet, at der vil være et højere parkeringsbehov end standardnormen i Kommuneplan 2019, og forslår at benytte muligheden for en konkret vurdering, hvorved standardnormen i Kommuneplan 2019 bliver fraveget. Konkret vurderer forvaltningen, at der er et parkeringsbehov på 1 parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal, dog 1 plads pr. 100 m2 etageareal til detailhandel og 1 plads pr. 600 m2 etageareal til kollegie- og ungdomsboliger samt plejeboliger. Denne parkeringsnorm svarer til parkeringsnormen i det lokalplanforslag, der har været i høring. Parkeringsnormen giver flere bilparkeringspladser end standardnormen i Kommuneplan 2019.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en præcisering af lokalplanforslagets bestemmelser om altaner, da ti henvendelser fra beboere og naboer har udtrykt, at de ønsker altaner mod gården i stedet for mod gaden. Præciseringen imødekommer ønskerne i høringen, da det bliver tydeligere, at der kan etableres altaner på begge sider af den eksisterende bygning - også mod gården. Derudover foreslår forvaltningen, at lokalplanens afsnit om skyggediagrammer uddybes, da der i 28 høringssvar udrykkes ønske om, at det beskrives, hvordan nabobebyggelserne overfor den nye bygning på Amagerbrogade påvirkes af skygger. Desuden foretages enkelte tekniske korrektioner. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6. Præciseringen af bestemmelsen om altaner har været i supplerende høring hos bygherre.
Høring
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
De 46 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Københavns Museum, (bilag 4, henvendelse nr. 47)
Museet er tilfreds med, at den bevaringsværdige bebyggelse på Amagerbrogade 158, som er en del at et kulturmiljø, udpeges som bevaringsværdig i lokalplanen.
Amager Vest Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 29):
- Lokaludvalget bakker op om at udarbejde en bevarende lokalplan for apoteket på Amagerbrogade 158, og at den ny bygning på matr.nr. 1583 trækkes tilbage, så den flugter med apoteket, og dermed giver mulighed for at fortov og cykelsti kan linjeføres på vejstrækningen.
Lokaludvalget mener, at forslaget om nybyggeri i delområde II, bør flugte med den eksisterende boligejendom på Prinsesse Christines Vej af hensyn til helheden samt begrønning af arealet mellem fortov og bygning på hele vejstrækningen fra Amagerbrogade til Peder Lykkes Vej.
- Lokaludvalgets holdning er, at nogle af de planlagte parkeringspladser bør prioriteres til delebilpladser af hensyn til den trafikale trængsel, der øges med byggeriet af flere boliger.
Forvaltningens bemærkninger
- Lokalplanen fastlægger, at ny bebyggelse skal flugte med den eksisterende bygning på Amagerbrogade 158 og på Prinsesse Christines Vej for at sikre sammenhæng med den eksisterende bebyggelse. Byggefeltet i lokalplanen er således trukket tilbage i forhold til den nuværende byggelinje.
- Forvaltningen kan ikke stille krav om parkeringspladser til delebiler i lokalplanen, da det ikke er muligt efter planloven.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Seks henvendelser mener, at der ikke etableres nok nye parkeringspladser på ejendommen og bekymrer sig om, at parkeringsbelastningen i området øges med byggeriet af flere boliger.
- Fem henvendelser udtrykker bekymring for de fremtidige trafikale forhold på Peder Lykkes Vej, særligt i forhold til trafiksikkerhed for cyklister og fodgængere omkring Sankt Annæ Skole ved øget trafik og udkørsel fra den planlagte parkeringskælder ved siden af skolen.
- 34 henvendelser mener ikke, at lokalplanen herunder bygningshøjden, tager hensyn til det omkringliggende byområde og boligbebyggelser, hvad angår lysindfald og udsigt. Heraf er 29 indsigere imod den fortætning, som lokalplanen muliggør, og ønsker, at en ny bygning opføres i maksimalt tre etager. 30 henvendelser mener ikke, at lokalplanen belyser skyggepåvirkning af omgivende bebyggelser og friarealer tilstrækkeligt.
- Ti henvendelser er fra beboere i den eksisterende bebyggelse og naboer, som ønsker, at altaner placeres mod gården i stedet for mod gaden, blandt andet på grund af bedre sollys og udsyn, og for at undgå trafikstøj, indblik til genboer og påvirkning af bybilledet.
Forvaltningens bemærkninger
- Som det fremgår ovenfor, vurderer forvaltningen, at standardnormerne for parkering i Kommuneplan 2019 ikke vil tilvejebringe tilstrækkelig parkering til at dække behovet. Derfor er det foreslået, at parkeringsnormen i forslaget til lokalplan fastholdes, dvs. 1 parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal, dog 1 plads pr. 100 m2 etageareal til detailhandel og 1 plads pr. 600 m2 etageareal til kollegie- og ungdomsboliger samt plejeboliger. Forvaltningen vurderer, at disse normer vil være tilstrækkelige til at dække behovet for parkering.
- Forvaltningen er opmærksom på de trafikale udfordringer, der kan opleves på Peder Lykkes Vej og ser også på forskellige løsninger, der kan afhjælpe det. Fx er der i forbindelse med kommunens skolevejsprojekt givet penge til at etablere tiltag ved Sankt Annæ Skole, og Peder Lykkes vejer blevet indrettet med hastighedsdæmpende foranstaltninger. Forvaltningen vurderer, at placeringen af overkørslen ikke vil skabe yderligere usikkerhed for trafikanter på Peder Lykkes vej, da vejen er bred og har gode oversigtsforhold.
- Forvaltningen vurderer, at hjørnet ved Amagerbrogade og Prinsesse Christines Vej kan fortættes med en markering af hjørnet, som i udformning vil fremstå i sammenhæng med områdets egenart. Amagerbrogade er kendetegnet ved høj bebyggelse (4-5 etager) på begge sider af gaden, og da projektet i lokalplanen er sammenlignelig med de eksisterende bygninger langs Amagerbrogade vurderes det, at der kan skabes gode lysforhold for både ny og eksisterende bebyggelse i området. Dagslysforhold er et væsentligt krav til boligkvaliteten og skal sikres og dokumenteres i forbindelse med byggesagsbehandlingen. På baggrund af de indsendte høringssvar om skyggediagrammer foreslår forvaltningen, at det uddybes i lokalplanen, at nabobebyggelserne overfor den nye bygning på Amagerbrogade påvirkes af skygger fra den nye bebyggelse i eftermiddags- og aftentimerne.
- Lokalplanen stiller krav om altaner eller tagterrasser til alle nye boliger og muliggør derudover altaner på den eksisterende bygning. På baggrund af høringssvar om altaner foreslår forvaltningen at præcisere bestemmelsen om altaner, så det blandt andet bliver tydeligere, at der kan etableres altaner på begge sider af den eksisterende bygning - også mod gården.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. april 2020
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at:
”dog således at “Tårnet” på hjørnet af Prinsesse Christinesvej og Amagerbrogade fjernes og hjørnet af ejendommen udformes i samme profil som resten af tagets forløb.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: Ø og F.
Imod stemte: A, B, C, I, O og Å.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at lokalplanforslaget ændres, så der ikke tillades femte sal, idet vi er imod så kraftig en fortætning og bekymrede for skyggevirkningerne.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: Ø og C.
Imod stemte: A, B, F, I, O og Å.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at parkeringsnormen fastsættes til en plads pr 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, C, F, Ø og Å.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F. I. O, Ø og Å.
Imod stemte: C.