Endelig vedtagelse af lokalplan Sundparken, Amager Øst (udsat sag)
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Sundparken. Planforslaget muliggør, at et plejecenter og et seniorbofælleskab kan blive opført i Sundparken.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Sundparken (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Problemstilling
Grundejer ønsker at opføre et plejecenter med 80 plejeboliger og et seniorbofællesskab med 22 boliger i den almene boligafdeling Sundparken. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 29. oktober 2018 startredegørelse for lokalplan Sundparken, der omfattede et plejecenter, med et ændringsforslag om, at lokalplanen skal muliggøre et seniorbofælleskab. Et flertal (B, F, I, Ø og Å) afgav en protokolbemærkning om opførelse af seniorbofællesskabet og lagde vægt på, at træer og beplantning bliver genetableret i området.
Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 19. september 2019 og har været i høring fra 25. september 2019 til den 22. november 2019. Forvaltningen har modtaget 38 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag om placering af støjskærm. Desuden ændres bestemmelser for boligstørrelse og parkeringskrav i overensstemmelse med Kommuneplan 2019 (bilag 7).
Løsning
Med lokalplanforslaget får plejecenteret et etageareal på ca. 7.200 m2 med en højde på op til 22 m. Det er placeret på hjørnet af Lergravsvej og Strandlodsvej, hvilket medfører, at det eksisterende haveanlæg (Karolinehaven) vil blive nedlagt. Seniorbofællesskabet får et etageareal på ca. 2.000 m2 med en højde på 16 m og er placeret på et areal i den grønne kant langs Strandlodsvej.
De eksisterende bebyggelser i Sundparken er i lokalplanforslaget udpeget som bevaringsværdige bygninger (SAVE 3 og 4), hvilket betyder, at der er bestemmelser i lokalplanen om, at bygningerne ikke må ændres, ombygges eller nedrives uden Teknik- og Miljøudvalgets tilladelse. Sundparken er i Kommuneplan 2019 udpeget som en bebyggelse af en særlig kvalitet og med et bevaringsværdigt helhedspræg. Det betyder, at nybyggeri og ombygninger skal ske under hensyntagen til at bevare kvaliteten og helhedspræget i området. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 6-10) og i faktaarket (bilag 3). Desuden plantes der 58 nye træer, som erstatning for, at 23 træer, der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige, kan fældes.
Parkering
I Kommuneplan 2019 er parkeringsnormen fastsat til henholdsvis en plads pr. 714 m2 for plejecenteret og en plads pr. 250 m2 for seniorbofælleskabet med mulighed for fastsættelse af en ændret norm efter en konkret vurdering.
Forvaltningen har ikke vurderet et behov for en konkret fastsættelse af parkeringsbehovet for det planlagte seniorbofællesskab og plejecenteret, fordi lokalplanområdet ligger indenfor ca. 400 m til Lergravsparken metrostation. Det betyder, at der er nærliggende kollektive muligheder af højt serviceniveau. Begge funktioner vurderes således til at have et parkeringsbehov inden for deres respektive parkeringsnormer.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om støj, fordi den hidtidige formulering ikke giver fleksibilitet nok i forhold til placering af støjskærmen. Det præcise forslag til ændring fremgår af bilag 5 og 7.
Høring
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
De 37 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 22. oktober 2019, hvor ca. 120 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 6). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Amager Øst Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 33):
- Lokaludvalget er positiv overfor placering af plejecenter og seniorbofællesskab i Sundparken.
- Lokaludvalget opfordrer til, at den vestlige overkørsel til Lergravsvej ikke åbnes.
- Derudover opfordrer lokaludvalget til at udlægge et område indenfor lokalplanområdet til rekreativt brug for beboerne i Sundparken.
Forvaltningens bemærkninger
Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser. Forvaltningens bemærkninger fremgår derfor nedenfor.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Energinet Eltransmission opfordrer bygherre til dialog angående placering af støjskærm i forhold til kabler.
- I 13 henvendelser udtrykkes ønske om ikke at etablere plejecenter og seniorbofællesskab, og der opfordres til, at det placeres et andet sted.
- Seks borgere er kritiske overfor, at det nye byggeri er højere og ikke flugter med den eksisterende bebyggelse i området.
- 21 henvendelser omhandler et ønske om at bevare det grønne område med gamle træer som et grønt åndehul for beboerne både i Sundparken og omkringliggende bebyggelser.
- 25 henvendelser omhandler overkørsler. Borgerne ønsker ikke, at der etableres to overkørsler til Lergravsvej, fordi det vil mindske trafiksikkerheden for fodgængere på stien langs Lergravsvej.
- Syv borgere udtrykker bekymring for, at der vil komme gennemkørsel gennem Sundparken mellem Øresundsvej og Lergravsvej, hvilket vil bidrage til øget trafik på Lergravsvej.
- I ti henvendelser udtrykker borgerne bekymring for, at der ikke etableres et tilstrækkeligt antal parkeringspladser til nybyggeriet. Der er i forvejen udfordringer med parkering i området.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen har opfordret bygherre til at kontakte Energinet Eltransmission om placering af støjskærm i forbindelse med byggeansøgningen. Forvaltningen foreslår, at lokalplanens bestemmelser om støjskærmen justeres, så de er mere fleksible i forhold til placering, uden, at det påvirker støjforhold.
- Der er ikke et plejecenter i bydelen Amager Øst i dag. Et nyt plejecenter muliggør, at plejekrævende beboere kan blive i nærområdet. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har ved behandlingen af startredegørelsen den 29. oktober 2018 til lokalplanforslag vedtaget, at der skal udarbejdes et planforslag, der også muliggør et seniorbofællesskab. Hermed tilføres området en ny boform med fokus på fællesskab.
- Forvaltningen er enig i, at der skal være sammenhæng mellem den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse og den nye bebyggelse. Det er derfor muliggjort at opføre plejecentret i 5 etager mod nord, fordi det er med til at formidle overgangen fra byggeriet på modsatte side af Strandlodsvej i hhv. 7 og 10 etager til Sundparkens eksisterende bebyggelse i 4 etager.
- En hensigtsmæssig placering af bebyggelsen i forhold til den eksisterende bebyggelse betyder, at 23 træer, der opfylder kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige, kan fældes. 43 træer spredt i hele området udpeges som bevaringsværdige, som ikke må fældes, og derudover er der fastsat bestemmelse om, at der skal plantes 58 nye træer i hele området, hvorved det grønne islæt styrkes. Lokalplanens krav til træer mv. er uddybet i bilag 8. I lokalplanen er der ikke fastsat bestemmelser om områder til rekreativt brug. Bygherre og beboerne skal sammen finde ud af, hvordan friarealerne i Sundparken skal indrettes i fremtiden.
- Lokalplanen muliggør to overkørsler fra Sundparken til Lergravsvej, hvoraf kun den ene kan udnyttes i dag. Hvis begge overkørsler er åbne, kan det potentielt betyde en mindre stigning af trafikken på Lergravsvej, som dog ikke vil medføre uhensigtsmæssige trafikale forhold, da oversigtforholdene er gode. Samtidig vil de kunne reducere omvejskørsel med bl.a. varelevering på Sundparkens område.
- De interne veje i Sundparken er smalle og svinger meget, hvilket i sig selv er en hastighedsdæmpende udformning, som gør det mindre attraktivt for gennemkørende trafik.
- Antallet af parkeringspladser er fastsat på baggrund af kommuneplanens normer. Antallet af parkeringspladser for det eksisterende byggeri i Sundparken er fastsat på baggrund af de parkeringsnormer, der var gældende på det tidspunkt boligerne blev bygget.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. april 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten følgende protokolbemærkning:
”Partierne støtter Amager Øst lokaludvalg i relation til, at den vestlige overkørsel til Lergravsvej ikke åbnes og at der skal udlægges et område til rekreativt brug for beboerne i Sundparken.”
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at bevare det grønne område, herunder parkanlægget Karolineparken, i det i øvrigt tæt bebyggede område.”