Husumforbindelsen - bedre sammenhæng og forbindelse til Tingbjerg for lette trafikanter, Brønshøj-Husum
Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af midler til anlæg af Husumforbindelsen, der skal skabe bedre sammenhæng mellem den nordlige og sydlige del af Husum samt skabe forbindelse til Tingbjerg.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslag til udformning af Husumforbindelsen, bro over Vestvolden og etablering af belysning på Voldalléen på Vestvolden danner grundlag for anlæg, jf. bilag 4.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommune igangsætter en partshøring med henblik på overtagelse af Kobbelvænget mellem Gadelandet og nr. 65 til offentlig vej.
- at der frigives en anlægsbevilling på 23,8 mio. kr. til projektering og anlæg af Husumforbindelsen. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Problemstilling
Husumforbindelsen har til formål at skabe bedre sammenhæng mellem den nordlige og sydlige del af Husum samt skabe en forbindelse til Tingbjerg for lette trafikanter.
I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 25 mio. kr. til projektet Husumforbindelsen, hvoraf 2,5 mio. kr. blev stjernemarkeret til projektering. Den 1. oktober 2018 godkendte Teknik- og Miljøudvalget forvaltningens berosættelse af en række projekter, herunder Husumforbindelsen, med henblik på at overholde anlægsmåltallet. Den 7. januar 2019 og 29. april 2019 prioriterede Teknik- og Miljøudvalget anlægsmåltal for 2019 til 2021 til Husumforbindelsen.
Forvaltningen har udarbejdet projektforslag for Husumforbindelsen, der indeholder tre hovedelementer: vejanlæg, en ny bro og belysning. Et vejanlæg på Karlslundevej ved Husum Skole er indeholdt og særskilt behandlet på Teknik- og Miljøudvalgsmøde den 24. februar 2020 (behandles af BR den 23. april 2020).
Vestvolden er omfattet af en naturfortidsmindefredning, og forvaltningen afventer svar på fredningsdispensationer i forhold til at anlægge en bro og belysning i projektet. Dispensationerne forventes modtaget inden den planlagte anlægsstart. Det er ikke muligt at anlægge broen uden dispensationerne.
Løsning
Projektforslaget for Husumforbindelsen omfatter cykelsti på Kobbelvænget, bump og sidevejsoverkørsler på Korsager Allé, en spærring for bilister på Korsager Allé ved Husumvej, adgang til Vestvolden via privat område, en bro over Vestvolden, og belysning af Voldstien på Vestvolden, jf. bilag 3-4.
På Kobbelvænget bliver anlagt cykelstier i begge sider af vejen mellem Frederikssundsvej og EnergiCenter Voldparken (Kobbelvænget 65). I Kobbelvængets sydøstlige side bliver anlagt en gangsti, jf. bilag 4B, 4C, 4D og 4E. På grund af projektets omfang og af hensyn til den fremtidige drift anbefaler forvaltningen, at strækningen mellem Gadelandet og EnergiCenter Voldparken overtages til offentlig vej. Strækningen er i dag privat fællesvej og privat areal med pålagt vejudlæg, jf. økonomiafsnittet.
Alternativt kan vejanlæg på Kobbelvænget udføres efter Lov om private fællesveje. Tilstødende grundejere kan pålægges vedligehold og snerydning efter lovens kapitel 6 og 7, hvilket forvaltningen ikke anbefaler på grund af projektets omfang og den fremtidige drift, især snerydning.
På Korsager Allé anlægges tre bump og overkørsler ved ni sideveje, jf. bilag 4F, 4G og 4H. To nye træer i et bed på vejarealet skal spærre for bilister ved Husumvej, jf. bilag 4F. Med denne spærring opfylder Københavns Kommune forpligtigelsen efter Lov om private fællesveje § 58 til enten at nedbringe den gennemkørende trafik til under 50 % eller overtage vejen. En tælling fra 2017 viste, at den gennemkørende trafik var over 50 %. Forvaltningen gennemfører i perioden november 2019 til ultimo marts 2020 et forsøg med en spærring ved Husumvej. Forsøget skal vise, om spærringens placering er hensigtsmæssig, og hvilke konsekvenser den har for de tilstødende veje. Hvis spærringen betyder, at den gennemkørende trafik øges, så den overstiger 50 % på de tilstødende veje, kan det blive nødvendigt i stedet at anlægge hastighedsdæmpende foranstaltninger mellem Husumvej og Frederikssundsvej, som på den øvrige del af Korsager Allé.
På Vestvolden anlægges en bro over voldgraven, hvor der tidligere har været en markvejsbro, jf. bilag 4A. Broen udformes så den minder om den oprindelige bro bygget i ca. 1890. Vestvolden er omfattet af en natur- fortidsmindefredning, og det kræver flere fredningsdispensationer at anlægge broen. Der er givet en fredningsdispensation fra Slots- og Kulturstyrelsen, mens der afventes svar på dispensationsansøgninger fra Fredningsnævnet og kommunens Vand- og VVM-ansvarlige i forhold til fredning, natur- og vandbeskyttelse. Det er ikke muligt at anlægge broen uden dispensationerne.
På Voldalléen på Vestvolden opsættes belysning fra kommunegrænsen mod Rødovre til Åkandevej. Efter aftalen ”Pleje- og anlægsplan for Vestvolden 2017-2020” bliver der opsat københavnerarmatur i fire meter høje master. Der er tale om en asymmetrisk og dæmpet belysning, der tager hensyn til dyrelivet. Der er givet dispensation fra Slots- og Kulturstyrelsen til opsætning af lys på det fredede fortidsminde, mens der afventes svar på dispensationsansøgninger fra Fredningsnævnet og kommunens Vand- og VVM-ansvarlige i forhold til fredning, natur- og vandbeskyttelse. Der afventes ligeledes en tilladelse fra Naturgas, da belysningen flere steder kommer inden for det 17,7 m brede bælte i den beskyttende servitut til naturgasledningen. Det er ikke muligt at opsætte lys på volden uden nævnte dispensationer.
Forvaltningen fremlægger projektforslaget før dispensationerne er modtaget, idet anlæg af bro og belysning på Vestvolden skal udføres, mens flagermus er i hi (oktober til april). Alternativt vil projektet blive forsinket et år.
Konsekvenser for parkering og træer
I forbindelse med budgetnotatet for projektet ”TM41 Cykelby for alle” blev det vurderet nødvendigt at nedlægge 177 bilparkeringspladser, inklusiv 15 pladser i forbindelse med projektet på Karlslundevej. Efter udarbejdelse af dispositionsforslag, er antallet af parkeringspladser, der nedlægges, revideret til 148 -151. Det endelige antal afhænger af den specifikke udformning af krydset Gadelandet/Kobbelvænget, der koordineres med anlæggelse af cykelstier på Gadelandet. Dette fastlægges som en del af detailprojekteringen. Alle parkeringspladserne er udenfor betalingszone. Der er ikke foretaget nyere parkeringstælling.
I Husumforbindelsens udstrækning er der i dag 84 vejtræer, der driftes af forvaltningen. Der plantes 49 nye træer i projektet. Forvaltningen forventer at plante yderligere to træer på Korsager Allé, hvis spærringen ved Husumvej kan etableres. I forbindelse med grusstien på Kobbelvænget bliver der fældet op til ni ikke bevaringsværdige træer på offentlig vej: tre 40-årige ask, tre 40-årige vortebirk og tre ni-årige vortebirk, jf. bilag 4C, 4D, 4E og 4F. Det samlede antal vejtræer ved ibrugtagning af projektet forventes således at blive 124 stk., der skal driftes af forvaltningen. Forvaltningen vil i forbindelse med hovedprojektering og koordinering med projektet for Gadelandet tilstræbe, at der fældes færrest muligt af de ni træer på Kobbelvænget.
I forhold til anlægsområdet på privat areal, hvor forvaltningen ikke drifter træer, er forvaltningen i dialog med boligselskabet AAB afdeling 38 og EnergiCenter Voldparken om stien gennem privat areal, jf. høringsafsnittet. Her forventes, at der skal fældes mellem seks til otte forskellige arter løvtræer som eg og ahorn, der er mellem 50 og 80 år. På arealet derfra til alléen på Vestvolden, der ejes af Naturstyrelsen, forventes det, at der skal fældes et træ, der er mellem 50 og 80 år, og som er groet ind i et hegn.
Som et alternativ kan grusstien på Kobbelvænget etableres langs med cykelstien som et fortov (dog uden fliser). Ved denne løsning fældes færre træer på offentlig vej (op til tre), men forvaltningen anbefaler ikke denne løsning, da stien oprindeligt er tænkt som en snoet sti gennem træerne for at give en naturoplevelse. Derudover kan løsningen give udfordringer ift. drift, især snerydning.
Høring
Der er udført tre høringer i forbindelse med projektet for Husumforbindelsen. Høringssvarene og forvaltningens bemærkninger til de tre høringer er refereret herunder, og fremgår desuden af bilag 5-10.
Høring 1. Det samlede projekt for Husumforbindelsen var i offentlig høring via kommunens høringsportal Bliv Hørt i oktober og november 2018, jf. bilag 5-6. Der indkom 34 høringssvar, hvoraf de 20 er eksplicit positive overfor projektet. Størstedelen af høringssvarene er skrevet af beboere langs strækningen. Tre høringssvar er kritiske overfor konkrete tiltag, særligt hvad angår en sti gennem privat område (Boligforeningen AAB afd. 38) og etablering af en bro på den fredede vold. Skolebestyrelsen og Brønshøj Husum Lokaludvalg gav i forbindelse med den offentlige høring udtryk for, at de ønskede en mere sikker adgang til Husum Skole, hvilket projektet for Karlslundevej imødekommer (TMU 24. februar 2020).
Projektforslaget for Husumforbindelsen er siden den offentlige høring blevet tilpasset, og Brønshøj Husum Lokaludvalg er blevet orienteret om ændringerne i projektet, jf. bilag 11. Cykelsti på Korsager Allé var ikke en del af projektet ved vedtagelsen i Budget 2015, men ved projekteringen i 2018 indarbejdede forvaltningen en cykelsti på Korsager Allé, da forvaltningen på daværende tidspunkt forventede, at der ville være midler i overskud, bl.a. fra belysning. Det har efterfølgende vist sig, at dette ikke er tilfældet, og forvaltningen har været nødt til at vende tilbage til den egentlige projektbestilling uden cykelsti på Korsager Allé. I stedet etableres vejbump og overkørsler ved sideveje for at sænke hastigheden på vejen, hvilket vurderes at have en trafiksikkerhedsgevinst.
Forvaltningens bemærkninger: I forhold til rutens forløb gennem privat område (AAB) bemærker forvaltningen, at den bliver fastlagt efter dialog med AAB, som er positive overfor projektet, og efter en beboerafstemning. Det er ikke muligt at føre hele ruten gennem EnergiCenter Voldparken, da der skal etableres byhaver på området. Slots- og Kulturstyrelsen har tilladt ”markvejsbroen”, men det afhænger af de øvrige fredningsmyndigheders sagsbehandling. Hvad angår kritiske høringssvar vedr. bro over den fredede voldgrav kan det oplyses, at en dispensation fra diverse fredningsmyndigheder gives på baggrund af, at etableringen sker med mindst mulig indgriben og størst mulig hensyntagen til natur og kulturarv.
Høring 2. Projektforslaget for midlertidig spærring af Korsager Allé har været i høring hos Brønshøj Husum Lokaludvalg, hvor der er opbakning til forslaget. Forslaget har også været i offentlig høring i lokalområdet, hvor der er indkommet ni høringssvar, jf. bilag 9-10. Fire høringssvar var positive overfor en spærring, da spærringen dæmper trafikken og hastigheden, samt gør krydset med Husumvej tryggere. Fem af høringssvarene var kritiske overfor spærringen, idet der er en bekymring for øget trafik på de tilstødende veje.
Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen forstår bekymringerne ift. spærringen, og foretager en før- og en eftertælling på de tilstødende veje, for at følge trafikudviklingen. Hvis de pågående trafiktællinger ikke viser en stigning i den gennemkørende trafik på de tilstødende veje, bliver spærringen permanent. Alternativt etableres hastighedsdæmpende foranstaltninger som på det øvrige af Korsager Allé.
Høring 3. Projektforslaget for Karlslundevej har været i særskilt høring, jf. TMU 24. februar 2020.
Det fremlagte projektforslag er principgodkendt af politiet.
Økonomi
I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 25 mio. kr. (2015 p/l) svarende til 27,5 mio. kr. i 2020 p/l til Husumforbindelse-projektet. Heraf blev 2,5 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet med vedtagelsen. Den resterende bevilling på 22,5 mio. kr. (2015 p/l) svarer til 24,8 mio. kr. i 2020 p/l. Borgerrepræsentationen behandler den 26. marts 2020 frigivelse af 1,0 mio. kr. (2020 p/l) til anlæg af Karlslundevej, der anlægges i sammenhæng med skybrudsprojektet Husum Vænge. Med denne indstilling skal de resterende 23,8 mio. kr. (2020 p/l) frigives til projektering og anlæg af den sidste del af Husumforbindelsen. De 23,8 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. tabel 1.
Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler
Udvalg |
Aktivitet / projekt |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2020 p/l) |
||
2020 |
2021 |
I alt |
||||
TMU |
Husumforbindelsen |
2000 - Ordinær anlæg |
2.28.23.3 |
13.050 |
10.718 |
23.768 |
I alt |
|
|
|
13.050 |
10.718 |
23.768 |
Hvis kommunen overtager projektets del af Kobbelvænget til offentlig vej, vil Teknik- og Miljøforvaltningen få en øget driftsudgift i størrelsesorden af 319.000 kr. årligt, fordelt på 294.000 kr. til vedligehold og snerydning samt 25.000 kr. til pasning af de nye træer. Belysning og eksisterende vejtræer på strækningen driftes i dag af Teknik- og Miljøforvaltningen. I forbindelse med Budget 2021 vil forvaltningen ansøge om de nødvendige driftsmidler fra projektets ibrugtagningstidspunkt.
Videre proces
Når indstillingen er godkendt, igangsætter forvaltningen hovedprojekteringen. Forventet fysisk anlægsstart er primo oktober 2020 og ibrugtagning april 2021.
Søren Wille
/Lone Byskov
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. april 2020
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at der ikke etableres bump på Korsager Allé.” (ÆF1)
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 8. 1 undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.
Undlod at stemme: O.
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at der ikke etableres en spærring for bilister pa° Korsager Allé ved Husumvej, men at kommunen overtager de vejarealer, hvor der er mere end 50 procent gennemkørende trafik.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 1 stemmer mod 9. 1 undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Undlod at stemme: I.
Indstillingens 1.at-punkt blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er glade for den nye bro over Vestvolden og belysning af Voldstien på Vestvolden.”
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Tidspunktet for gennemførelsen af projekterne skal koordineres med de almene boligorganisationer, så det sikres, at der tages fornødent hensyn til de øvrige arbejder i byudviklingsplanen for Tingbjerg, herunder opførelse af plejecenter, nye boliger, mulighed for midlertidig parkering, udskiftning af ledninger og anden infrastruktur m.v.”