Mødedato: 20.02.2008, kl. 15:00

Sikre skoleveje

Sikre skoleveje

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 20. februar 2008

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Sikre skoleveje

TMU  87/2008  J.nr. 2007-46437

 

 

Udvalgene skal tage stilling til forslag til indsatser for, at københavnske folkeskolebørn kan komme sikkert i skole, herunder sikre og trygge skoleveje omkring de skoler og institutioner, der indgår i strukturomlægning en.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) og Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget (TMU) og Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) over for Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,
 

1.                  at anlægsrammen på 50 mio. kr. (2008 p/l) til sikre skoleveje overføres fra Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget for 2008, funktion 3.22.01.3, folkeskoler, til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling (Ordinær anlæg), funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) til projektstyring og realisering af projekter, information og kampagner i 2008, 2009 og 2010 med hhv. 12,5 mio.kr. i 2008, 25 mio.kr. i 2009 og 12,5 mio.kr. i 2010

2.                  at TMFs og BUFs fælles programudkast for sikre skoleveje 2008-10 godkendes

3.                  at indstilling om anlægsbevilling til de enkelte projekter forelægges Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Heri vil finansiering af eventuelle p-pladsnedlæggelse også blive anvist

4.                  at mindre anlægsprojekter under 5 mio. kan overdrages til udførelse ved kommunens egen driftsorganisation jf. BR 334/07 om Ny Driftsstrategi

5.                  at der frigives 2,5 mio. kr. (2008 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling (Ordinær Anlæg), funktion 2.28.23.3 (Standardforbedringer af færdselsarealer) i 2008, til dækning af omkostninger til projektstyring, myndighedsbehandling, kampagner og information i 2008

6.                  at der nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra BUF og TMF

7.                  at anlægsbevillingerne forinden drøftes i den fælles følgegruppe

8.                  at der årligt fremlægges en status på iværksatte trafiksikkerhedsinitiativer for Teknik- og Miljøudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget

 

Bevillingerne i 2009 og 2010 gives under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen vedtager budgetterne for de pågældende år.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. februar 2008
Anbefalet

 

 

 

 

Problemstilling

Bevillingen på 50 mio. kr. i budgettet for 2008 er givet til BUU, som en del af de afsatte anlægsmidler, der skal sikre, at skole- og institutionsstrukturen tilpasses den demografiske udvikling. Strukturændringen vil ændre på de ruter, som børn hidtil har benyttet for at komme til og fra skoler og institutioner.

Satsningen på sikre skoleveje ligger desuden i god tråd med tankerne  i"Miljømetropolen - vores vision CPH 2015". En af målsætningerne er, at antallet af dræbte og alvorligt kvæstede cyklister skal reduceres fra 118 i 2005 til 56 i 2015. Andelen af cyklister, der føler sig trygge i trafikken skal øges fra 58 % til 80 % i samme periode.

En betydelig del af Københavns cyklister er skolebørn, og andelen af elever, der går eller cykler til skole, er stor i forhold til landsgennemsnittet. Omvendt har København en lav andel af børn, der bliver kørt til skole i bil. Dette understøttes med de øgede midler på skolevejsområdet.

 

På baggrund af et medlemsforslag vedtog TMU den 7. marts 2007 at undersøge forskellige muligheder for "bilfri skoleveje". Forslaget blev forelagt BUU til høring på et ordinært møde den 20. april 2007.  Bilfri skoleveje indgår i grundlaget for at sikre skolevejene bedre.

 

Løsning

TMF og BUF har udarbejdet et notat, hvor arbejdsproces, tidsplan, brugerinddragelse og projektstyring er beskrevet, se bilag 1.

Borgerinddragelse

Arbejdet gennemføres med størst mulig borgerinddragelse. Bestyrelser, forældre, lærere m.v. vil blive inddraget mest muligt med henblik på at sikre optimal brugerinspiration på de konkrete forslag til forbedring af skole- og institutionsveje. Med henblik på at igangsætte relevante tiltag og fra starten at involvere skoler og skolebestyrelser, skal der snarest indkaldes til stormøde/workshops med skolebestyrelser og færdselskontaktlærere, efter at sagen er tiltrådt i BR. Desuden vil TMF orientere lokaludvalgene om projektet og foreslå dialog om de konkrete skolevejsprojekter.

Midler og kriterier

De midler, der blandt andet kan blive taget i anvendelse, er:

·   Bilfri skoleveje

·   Hastighedsdæmpning

·   Ulykkesbekæmpelse

·   Cykelstier

·   Undervisning og kampagner

·   punktløsninger ved utryghedsproblemer


Dialogen med skolerne og lokaludvalgene vil, sammen med de ønsker, som forvaltningerne har fået i løbet af 2007, danne grundlag for de projektpakker, der vil blive forelagt for følgegruppen og TMU. Forvaltningerne foreslår, at følgende kriterier indgår i valget af de enkelte projekter:

·   Sikringer af skole- og institutionsveje, der påvirkes af skole- og institutionssammenlægninger eller -nedlæggelser

·   Trafiksikringer på steder, hvor der reelt er øget risiko for ulykker med børn

·   Tryghedsprojekter på steder hvor trafikmængder, andelen af tung trafik, oversigtsforhold mv. taler for det


Der oprettes en følgegruppe bestående af TMF og BUF, hvor projektudviklingen følges og diskuteres. TMF udarbejder én gang årligt en status på de gennemførte trafiksikkerhedsinitiativer. Den årlige status fremlægges for både BUU og TMU.


Bro over Vasbygade (Sydhavn/ Bavnehøj Skole)

En evt. bro over Vasbygade for at skabe en sikker adgang fra Sydhavn til Bavnehøj Skole, som følge af udskydelsen af den ny skole i Sydhavn, er en selvstændig problemstilling. Bro­etablering belyses hurtigst muligt, herunder den præcise linjeføring samt muligheden for hel eller delvis ekstern finansiering.  Finansiering af en evt. broforbindelsen er ikke en del af rammebeløbet på 50 mio. kr.

 

Økonomi

I budget 2008 er der afsat 50 mio. kr. til formålet. Midlerne forventes fordelt på følgende måde over de kommende tre år:

·   12,5 mio.kr. i 2008 (2008 p/l)

·   25 mio.kr. i 2009(2008 p/l)

·   12,5 mio.kr. i 2010 (2008 p/l).

 

Det foreslås desuden, at der frigives 2,5 mio. kr. (2008 p/l) til dækning af omkostninger til projektstyring, myndighedsbehandling, kampagner og information i 2008. I hvert af årene 2009 og 2010 forventes yderligere 2,5 mio. kr. (2008 p/l) indstillet til frigivelse.

 

Jf. nedenfor forelægges projektpuljer med skitser af skolevejsprojekter og prisoverslag til godkendelse og frigivelse af midler til de pågældende projekter i TMU, ØU og BR. Forinden er projekterne forelagt den fælles følgegruppe.

 

Videre proces

Efter forelæggelse for TMU og BUU samt Økonomiudvalget, skal sagen i BR, hvor den forventes vedtaget den 3. april 2008. 

 

Forvaltningerne inviterer til dialog med skolebestyrelser, færdselskontaktlærere og lokaludvalg i april 2008. I maj vil forvaltningerne invitere skolerne til at deltage i en stor fælles trafiksikkerhedsuge, hvor der blandt andet uddeles cykelhjelme til børnene ved et fælles arrangement på trafiklegepladsen i Fælledparken.

 

Der er i alt 29 projekter under overvejelse. Første pakke med konkrete projekter forventes forelagt til politisk behandling i april 2008, så projekterne kan tages i brug i august 2008. Der vil være tale om konkrete indsatser 5-10 steder.

Endnu en pakke forventes forelagt til politisk behandling senere på året. I hvert af årene 2009 og i 2010 vil Teknik- og Miljøforvaltningen forelægge 2-3 projektpakker til politisk behandling.

 

Bilag

1.Teknik- og Miljøforvaltningens og Børne- og Ungdomsforvaltningens fælles oplæg til program for sikker skolevej 2008-10 

 

 

Hjalte Aaberg                                       Else Sommer

 

 

 

Til top