Udbud af Byrumsprogrammering på Amagerbrogade
Udbud af Byrumsprogrammering på Amagerbrogade
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. februar 2008
Sager til beslutning
5. Udbud af Byrumsprogrammering på Amagerbrogade
TMU 63/2008 J.nr. 2007-83661
Amagerbrogade er udpeget som pilotprojekt for udviklingen af en strategi for byens strøggader. Der skal nu findes en rådgiver til byrumsprogrammering. Dette arbejde kan ske på baggrund af bl.a. det udviklede trafikkoncept, inspireret af Shared Space.
INDSTILLING OG Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget (TMU) godkender, 1. at der annonceres offentligt efter en rådgiver som beskrevet. 2. at Shared Space (se bilag 2) fortsat bør være en del af arbejdet med pilotprojektet og udviklingen af den generelle strategi for strøggader.
|
Problemstilling
Målet med udviklingsprojektet Strøggader (TMU 413/2006
J.nr. 2111.0035/06) er at udvikle en samlet strategi for byens ca. 20
strøggader (bilag 1), herunder
brogaderne - udpeget i Handlingsplan for
Københavns Byrum. Udviklingen tager udgangspunkt i Amagerbrogade som
pilotprojekt og fokus er mere og bedre byliv.
Der er nu udarbejdet et grundlæggende koncept for trafikfordelingen, baseret på ideerne om Shared Space (se bilag 2 & 3). Der er store byrumsmæssige perspektiver i dette, men principperne bryder i høj grad med gældende dansk praksis og regler. Det anses derfor for hensigtsmæssigt, at TMU tager stilling til, hvorvidt projektet Strøggader, som anbefalet, skal benytte Shared Space som en del af grundlaget for det videre arbejde - inden opgaven udbydes offentligt.
Løsning
Opgaven, der udbydes, er på 400.000 kr., og ligger således under Konkurrencestyrelsens beløbsgrænse for annonceringspligt (500.000 kr.). Forvaltningen mener dog, at der er store fordele ved at udbyde den offentligt, så potentielle rådgivere tænker opgaven igennem på forhånd og udvælges på baggrund af deres tilgang.
Der skal findes en rådgiver til at forestå den egentlige byrumsprogrammering og konceptudviklingen af strøggaden som byrum. Rådgiveren skal indgå i den eksisterende projektgruppe i samarbejde med kommunen og de allerede tilknyttede rådgivere.
Der er i projektets 1. fase udarbejdet et bredt baggrundsmateriale, bl.a. en byrumsanalyse, en analyse af detailhandelen på Amagerbrogade, et eksempelkatalog over muligheder i interaktive teknologier og et grundlæggende trafikkoncept, baseret på Shared Space.
Dette materiale vil være en forudsætning for bearbejdning og detaljering af byrummet i forhold til det byliv, man ønsker at understøtte.
Det er en ny type af byrum, der skal udvikles, med henblik på en langsigtet strategi. Derfor anses det for vigtigt at finde en innovativ rådgiver, der kan være med til at præge udviklingen de næste mange år. Da der ikke er tale om et anlægsprojekt, men konceptudvikling, og da der allerede er tilknyttet kompetencer indenfor trafik og detailhandel, kan vi søge vores rådgiver også blandt mindre tegnestuer.
I ansøgningen bedes de gøre rede for, hvordan de vil gribe projektet an. Herunder: Forholdet mellem pilotprojekt og generel strategi, samt hvordan de anskuer de udstukne faglige rammer.
Trafikkonceptet Shared Space tænkes som en del af det fortsatte projektgrundlag.
Shared Space (bilag 2 & 3) er ikke en pakkeløsning, men nogle principper, der tilpasses den specifikke situation. Målet er at ændre trafikanternes adfærd - fra regelbundet til hensynsfuld og social. Dette opnås gennem indretningen af byrummet. "Selvforklarende gader" er et andet navn. Men det vil også sige, at skiltning og andre udtryk for præcise regler undgås. Bl.a. derfor er emnet kontroversielt hos trafikfolk og politi. Erfaringer fra Holland, England, Sverige og Tyskland er imidlertid så gode – der findes tilsyneladende eksempler på 60 % fald i trafikulykker – at forvaltningen mener, emnet er værd at undersøge nærmere i en københavnsk kontekst.
Det bør nævnes, at den trafikløsning, forvaltningen har arbejdet med indtil nu, ligger inden for gældende dansk lov, selvom den bryder med visse normer.
Økonomi
Projektet Strøggader har et samlet budget på 2,8 mio. kr.; heraf er 50 % finansieret af Realdania. Pengene er bevilget, og projektet er nu nået halvvejs. Der er i budgettet sat 500.000 kr. af til byrumsprogrammering, der således er den største post. Opgaven udbydes til 400.000 kr., mens de resterende 100.000 kr. holdes tilbage til produktion af udbudsmateriale, afholdelse af workshops samt uforudsete udgifter.
Videre
proces
Såfremt 1. beslutningspunkt vedtages, skal udbudsmaterialet produceres hurtigst muligt og en rådgiver udvælges - således at arbejdet kan sættes i gang i løbet af april.
Byrumsprogrammeringen forventes at være en proces, der strækker sig over ca. 2 måneder. Den vil indbefatte en række workshops med deltagelse bl.a. af forskellige grupper af borgere. Lokaludvalget inddrages i processen som deltagere i følgegruppe og workshops.
Sideløbende hermed er der planlagt forsøg med interaktive byrumsmøbler på Amagerbrogade.
Herefter vil - på baggrund af konceptet for pilotprojektet -
den generelle strategi for strøggader blive formuleret. Denne sammenfattes i en
hvidbog. Arbejdet forventes afsluttet i løbet af efteråret 2008. Strategien for
strøggader skal derefter behandles politisk.
Ligeledes er det målet, at pilotprojektet for Amagerbrogade senere udvikles til
et egentligt anlægsprojekt efter ny politisk behandling. Lokaludvalget høres om
anlægsprojektet forud sagens forelæggelse i Teknik- og Miljøudvalget.
Bilag
1. Kort over Københavns strøggader
2. Introduktion til Shared Space
3. Udtalelse om Shared Space fra Center for Trafik
Hjalte Aaberg Ulrik Winge