Forslag til ændring af regulativ for erhvervsaffald
Københavns Kommunes regulativ for erhvervsaffald skal ændres som følge af nye nationale krav om, at virksomheders betaling for deltagelse i kommunale affaldsindsamlingsordninger ikke længere skal ske i form af betaling af affaldsgebyrer, men i stedet ved betaling af en pris svarende til markedspris. Teknik- og Miljøforvaltningen har revideret regulativet for erhvervsaffald og Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at det reviderede regulativ sendes i lovpligtig høring.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til regulativ for erhvervsaffald, jf. bilag 2, sendes i lovpligtig offentlig høring i fem uger.
Problemstilling
Kommunens regulativ for erhvervsaffald skal ændres som følge af nye nationale krav om, at virksomheders betaling for deltagelse i kommunale affaldsindsamlingsordninger fra 1. januar 2023 ikke længere skal ske i form af betaling af affaldsgebyrer, men i stedet ved betaling af en pris svarende til markedspris. Teknik- og Miljøudvalget har den 14. november 2022 godkendt, at virksomheder, der deltager i kommunale affaldsordninger, fortsat skal betale via ejerne af den ejendom, hvorfra virksomheden drives frem til 1. juli 2023, og først herefter overgår til opkrævning af markedspris.
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningens forslag til ændret regulativ for erhvervsaffald (bilag 2) skal sendes i høring. De foreslåede ændringer i regulativet fremgår med rødt i bilag 2 og uddybes nedenfor. Ændringer af regulativet skal i lovpligtig offentlig høring i mindst fire uger, men da en del af høringsperioden falder sammen med jul og nytår, indstilles det at forlænge høringen med en uge.
Løsning
Separat opkrævning fra husholdninger og virksomheder
I dag betaler både virksomheder og husholdninger affaldsgebyrer for benyttelse af kommunernes ordninger. Fastsættelse af niveauet for affaldsgebyrer er underlagt hvile-i-sig-selv-princippet, som betyder, at kommunen skal have dækket sine omkostninger gennem opkrævning af gebyrer, men ikke må optjene et overskud.
For så vidt angår virksomheder i ejendomme med både husholdninger og virksomheder, opkræver Københavns Kommune, jf. det gældende regulativ, ikke virksomhedernes gebyrer direkte fra virksomhederne, men gennem grundejerne via ejendomskattebilletten. Denne regulativfastsatte opkrævning hos grundejeren kan ikke videreføres, når virksomhederne fra 1. juli 2023 skal betale en pris svarende til markedsprisen, og regulativet for erhvervsaffald foreslås derfor ændret, således at husholdningers og virksomheders betaling for den kommunale affaldshåndtering opkræves separat. Forvaltningen skal informere virksomhederne om den nye opkrævning af markedspris, inden regulativet træder i kraft 1. juli 2023, dvs. i april, maj og juni. Derfor skal den offentlige høring og Borgerrepræsentationens vedtagelse af det endelige regulativ være gennemført senest i marts 2023. Forvaltningen forventer, at der vil være en administrativ indfasningsperiode efter 1. juli 2023, før det nye system er i fuld drift. Når Københavns Kommune overgår til at opkræve markedsprisen direkte fra virksomhederne, løses samtidig en række udfordringer ved den eksisterende opkrævning, som er beskrevet i forvaltningens indstilling til Teknik- og Miljøudvalget den 14. november 2022 om ny lovgivning vedr. erhvervsaffald.
Husholdninger skal betale affaldsgebyrer via ejendomsskattebilletten som hidtil.
Afgrænsning af hvilke virksomheder der kan benytte husholdningernes affaldsordninger
I dag tilbyder kommunen, at virksomheder, der ligger i ejendomme med både husholdninger og virksomheder, efter aftale med grundejeren kan benytte husholdningernes ordning. Særligt ejendomme i indre by og brokvartererne har ofte meget trange pladsforhold i gårdene, og der er derfor begrænsede muligheder for at placere affaldsmateriel særskilt til både virksomheder og husholdninger. Mange af de mindre virksomheder i Københavns Kommune drives fra ejendomme, hvor der også er boliger.
Lovændringen gør det pr. 1. januar 2023 i princippet muligt for kommunerne også at tilbyde virksomheder, der ligger i rene erhvervsejendomme, at deltage i kommunale affaldsindsamlingsordninger for genanvendeligt affald. Indsamling af erhvervsaffald fra virksomheder i rene erhvervsejendomme er, i modsætning til indsamling af erhvervsaffald fra virksomheder i ejendomme med både husholdninger og virksomheder, ikke omfattet af en undtagelse for køre- og hviletidsreglerne. Hvis kommunen skal indsamle affald fra rene erhvervsejendomme under iagttagelse af køre- og hviletidsreglerne, vil det kræve, at Amager Ressourcecenter (ARC) opgraderer vognparken til at kunne håndtere dette, ligesom det vil medføre øgede udgifter til administration. Derudover skal ruterne planlægges, så chaufførerne kan overholde kravene til køre- og hviletid. ARC har derfor ikke pt. mulighed for at tilbyde indsamling fra rene erhvervsejendomme. Forvaltningen vil i det kommende år undersøge mulighederne for at udvide ordningen til rene erhvervsejendomme og vil i forbindelse hermed gå i dialog med de relevante myndigheder om muligheden for også at undtage indsamling af erhvervsaffald fra køre- og hviletidsreglerne.
Krav om brug af klare affaldssække til restaffald fra virksomheder, der benytter den kommunale indsamlingsordning for restaffald
Forvaltningen foreslår derudover, at regulativet for erhvervsaffald ændres, så der fra 1. januar 2024 stilles krav om, at virksomheder, som deltager i den kommunale indsamlingsordning for restaffald, og som benytter sække til emballering af restaffald, skal anvende klare plastsække.
Dette forslag er ikke en del af den nye nationale lovgivning, men skyldes at, forvaltningen oplever, at store mængder usorteret affald fra virksomhederne i dag afleveres til restaffaldsordningen i sorte affaldssække. Nogle virksomheder finder det vanskeligt at udsortere det genanvendelige affald, og der er desuden ikke noget økonomisk incitament for virksomhederne ved at kildesortere det genanvendelige affald. Forvaltningen fører tilsyn med, at virksomhederne foretager en korrekt affaldshåndtering, herunder at der ikke sker fejlsorteringer af affaldet. Opgaven med affaldstilsyn på den enkelte virksomhed og stikprøvekontrol hos modtageanlæg kræver i dag, at medarbejderne skal sprætte de sorte sække op manuelt, så tilsynet kan konstatere, om der er sket fejlsorteringer og på baggrund heraf gå i dialog med virksomheden.
Kravet om anvendelse af klare sække forventes at øge sorteringen af virksomhedernes genanvendelige affald, gøre tilsynene mere effektive, og at give virksomhederne bedre mulighed for selv af rette op på fejlsortering. Med en implementering fra 1. januar 2024 gives virksomhederne god tid til at omstille sig til dette nye krav. Prisen for klare affaldssække ligger på niveau med prisen for sorte affaldssække. I 2010 blev der i lovgivningen indført nationalt krav om anvendelse af klare sække på genbrugspladser med henblik på at forbedre sorteringen på genbrugspladser.
Politisk handlerum
Der er ikke et politisk handlerum til at fastholde den gældende opkrævning for virksomhedernes brug af de kommunale ordninger via grundejeren.
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at:
- Kommunen fra 1. juli 2023 ikke længere tilbyder virksomhederne at deltage i de kommunale ordninger, men alene henviser til private indsamlere. Dette vurderer forvaltningen imidlertid ikke som en hensigtsmæssig mulighed, da en række virksomheder i ejendomme med både husholdninger og virksomheder, hvor der er begrænset plads i gårdrummene, ikke har muligheder for at opstille eget materiel til sortering af affaldet i de krævede affaldsfraktioner.
- ARC skal indrette vognparken til affaldsindsamling til at kunne indsamle affald under iagttagelse af køre- og hviletidsreglerne, således at kommunen også kan indsamle erhvervsaffald fra virksomheder beliggende i rene erhvervsejendomme. Dette vil medføre øgede omkostninger blandt andet til investeringer i skraldebiler, mere personale og til administration. Derudover skal indsamlingsruterne planlægges, så chaufførerne kan overholde kravene til køre- og hviletid.
- Regulativet ikke skal indeholde forslag om krav om anvendelse af klare plastsække. Dette vil betyde, at virksomhederne ikke får incitament til at undgå fejlsorteringer, og at tilsynet fortsat skal sprætte affaldssække op manuelt.
Økonomi
Regulativet for erhvervsaffald har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Den ændrede opkrævningspraksis og indførelsen af markedspriser vil dog have økonomiske konsekvenser for både ordningerne for husholdninger og for erhverv, særligt i indfasningsperioden. Forvaltningen forventer, at der bliver behov for en øget tilsynsindsats hos virksomhederne for at sikre, at der ikke er virksomheder, der benytter ordningerne uden at betale for det, fordi dette vil betyde, at husholdningerne potentielt kommer til at betale for virksomhederne, og at der hermed sker en ulovlig krydssubsidiering mellem det takstfinansierede husholdningsområde og det skattefinansierede erhvervsaffald. Beslutningen om fastsættelse og igangsætning af opkrævning af markedspriser vil ske i en særskilt sag, som udvalget præsenteres for i foråret 2023.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, tilretter Teknik- og Miljøforvaltningen høringsmaterialet på baggrund af udvalgsbehandlingen og sender regulativet i offentlig høring i fem uger. På baggrund af offentlighedsfasen forelægges en endelig version af regulativet efter indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget for Borgerrepræsentationen forventeligt marts 2023 med henblik på, at det kan træde i kraft den 1. juli 2023. Teknik- og Miljøudvalget vil således skulle godkende sagen igen på et møde ultimo februar.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. december 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti har svært ved at se forslaget fungere effektivt og smidigt når det kommer til blandede ejendomme (hvor der både er private beboer og erhverv), derfor forslår det Konservative Folkeparti at vi kontakter ministeren, for at få belyst om der kan gives en dispensation i forhold til blandede ejendomme.”