Mødedato: 19.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Anlæg af ændret krydsindretning i krydset Sallingvej - Ring 2, Vanløse

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til et forslag om en ændret indretning af krydset Sallingvej - Ring 2 med henblik på at optimere krydset.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at dispositionsforslaget i bilag 3 danner grundlag for projektering og anlæg i krydset Sallingvej – Ring 2.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 30. april 2015 et skitseforslag og frigivelse af midler til anlæg af et trafikstyret signalanlæg og cykelbaner i krydset Sallingvej – Ring 2 for at forbedre fremkommeligheden på vejnettet. Det blev ligeledes besluttet, at forvaltningen inden anlæg skulle foretage en analyse af, om krydsets indretning i øvrigt kan optimeres fx ved ændring af vejforløbet. 

Forvaltningen har foretaget en analyse, som viser, at krydsets indretning kan optimeres, så trafikafviklingen i krydset også understøtter en øget trafiksikkerhed og tilgængelighed, udover en marginal forbedring af fremkommeligheden for biltrafikken. Da forslaget indebærer konsekvenser for træer samt for bredden af cykelsti og vejbanens kørespor, fremlægger forvaltningen et dispositionsforslag til beslutning.

Løsning

Krydset Sallingvej – Ring 2 er fembenet og stort, hvilket gør det svært for trafikanterne at orientere sig og placere sig rigtigt i krydset. Bilag 1 indeholder et oversigtskort og bilag 2 de eksisterende forhold.

Forvaltningens forslag til en ændret indretning af krydset (østsiden) fremgår af bilag 3. På Borgerrepræsentationens møde den 30. april 2015 blev der truffet beslutning om indretningen af krydsets vestlige del samt etablering af et trafikstyret signalanlæg og cykelbaner. Den vestlige del af projektet er til orientering vist i bilag 3.

Fodgængerfeltet på Sallingvejs østlige ben bliver retlinet og rykkes tættere på krydsmidten. Fodgængerfeltets to støttepunkter øges til 2 m i bredden. Udvidelsen af de to fodgængerstøttepunkter øger tilgængeligheden, trafiksikkerheden og trygheden for fodgængere – herunder fodgængere med cykler og barnevogne, fordi fodgængerne får mere plads at stå på.

Det retlinede fodgængerfelt vil bidrage til at gøre krydset mere tilgængeligt for fodgængere, især for synshandicappede og kørestolsbrugere. Rykningen af feltet vil ligeledes øge trafiksikkerheden, fordi bilisterne har nemmere ved at orientere sig i forhold til fodgængerne i feltet.

For at give plads til de bredere støttepunkter er det nødvendigt at nedlægge skillerabatten med fire træer og mindske bredden på cykelsti og/eller vejbane i nordsiden hen mod krydset. I forvaltningens forslag sker en mindre justering af vejbanens fire kørespor, så to af dem bliver 3,10 m brede og de to andre 3,25 m brede, og cykelstien indsnævres med op til 20 cm i bredden på en strækning af ca. 25 m op mod krydset. Cykelstien vil efter reduktionen få en bredde på mindst 2,80 m, jf. bilag 3, der er i overensstemmelse med minimumskravene til bredden af en cykelsti i Plusnettet, som cykelstien er en del af.

Forvaltningens vurdering er, at justeringen af køresporene giver en bedre ensartethed for trafikanterne og dermed ikke vil indebære negative konsekvenser for bilisternes fremkommelighed gennem krydset, ligesom indsnævringen af cykelstien ikke vil indebære konsekvenser for cyklisternes fremkommelighed og tryghed. Der cykler dagligt ca. 2.000 cyklister på strækningen, og der vil fortsat være plads til, at fx en ladcykel kan overhale en ladcykel.

En væsentlig konsekvens ved at skillerabat og træer fjernes på dette sted er en væsentlig forbedring af bilisternes udsyn i forhold til cykler og knallerter. Dette nedsætter risikoen for højresvingsuheld ved Gyvelvej.

Samlet set medfører optimeringen af krydset i øst også, at fremkommeligheden på vejnettet marginalt øges. Øgningen skyldes, at de ændrede vejforhold giver bedre kørselsdynamik gennem krydset.

Konsekvenser for træer

Den ændrede indretning af krydset indebærer, at de fire træer i skillerabatten skal fældes. De fire træer er platantræer, der er plantet i foråret 2015.

Med Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016) er det kun muligt at fælde træer, hvis det vurderes afgørende nødvendigt. Forvaltningen vurderer, at det ikke er muligt at gennemføre forslaget, hvis rabatten med træerne skånes.

Grundet træernes alder er de ikke særligt beskyttet mod fældning, jf. Københavns Kommunes træpolitik. Da nye træer har større mulighed for at overleve og trives end de eksisterende træer, hvis de flyttes og genplantes, foreslås fire nye platantræer plantet i midterrabatten, jf. bilag 3. Med placeringen af træerne i midterrabatten vil vejrummet stadig opleves som et byrum med træer, og placeringen i et bredere bed giver træerne bedre vækstvilkår. Efter de gældende ledningsoplysninger er der plads til træerne i midterrabatten. Viser det sig, at der ikke er plads til alle fire træer, vil et eller flere blive plantet i den vestlige midterrabat. 

Konsekvenser for parkering

Projektet ændrer ikke på parkeringsforholdene.

Høring           

Dispositionsforslaget er godkendt af politiet. Forslaget ændrer ikke væsentligt på de lokale forhold, og Vanløse Lokaludvalg er derfor blevet orienteret om forslaget. Både lokaludvalget og borgerne vil blive orienteret om anlægsarbejdet, før det starter.

Forsinkelse
Både den østlige og den vestlige side af krydset forventes anlagt i perioden april til juli 2017. Ved Borgerrepræsentationens behandling af forslag for krydsets vestlige side den 30. april 2015 oplyste forvaltningen, at anlægget ville være færdigt medio 2016. Denne sidste del af projektet forventes at være ca. et år forsinket.

Forsinkelsen skyldes, at den oprindelige tidsplan var for optimistisk. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret herom i forbindelse med sag om 4. reperiodisering 2016 på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. november 2016 (TMF 10316 ”Bedre fremkommelighed på vejnettet”). Dertil kommer, at krydsombygningen som følge af helhedstænkning (bl.a. koordinering for at spare tid, penge og genedage i udførelsen af projekterne) har afventet udfaldet af, om der kunne være en synergi i forhold til en helhedsgenopretning af Sallingvej. Forvaltningen planlagde, at helhedsgenopretningen af Sallingvej skulle indgå i forhandlingerne om Budget 2017. Sallingvej indgik imidlertid ikke i det endelige budgetnotat, der blev lagt op til budgetforhandlingerne, fordi forvaltningen havde behov for først at undersøge, om Sallingvej enten burde genoprettes 1:1 eller fornyes fx ved at ændre køresporernes bredde. Nærværende projekt om krydsombygning er derfor først projekteret videre efter denne afklaring.

Forvaltningen arbejder på at forcere projektet, dels i projekteringen og dels i udførelsen, så noget af forsinkelsen kan indhentes (antageligvis en forcering i størrelsesorden 1-2½ måned).

Økonomi

I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev 5,0 mio. kr. afsat til fysiske tiltag på vejnettet, som kan forbedre trafikafviklingen, heraf 2,1 mio. kr. til strækningen/ krydset Sallingvej – Ring 2. De 2,1 mio. kr. dækker de forventede udgifter i projektet, blandt andet nærværende forslag med ændring af krydsets østlige ben.

Videre proces

Anlæg af Sallingvej – Ring 2 forventes udført i perioden april til juli 2017. Hvis forvaltningen kan forcere projektet, vil ibrugtagningen blive rykket frem.

Pernille Andersen

                                                           /Anders Møller          

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. december 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top