Mødedato: 19.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indtægtsbevilling til Energistyrelsens tilskud til partnerskaber om energieffektive bygninger

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til modtagelse af tilskud fra Energistyrelsens Partnerskabspulje til projektet Energispring, som har fokus på at reducere energiforbruget i bygningsmassen i København.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra Energistyrelsen på 1,065 mio. kr. til projektet ”Energispring – Vi udvikler fremtidens bygninger”.
  2. at der gives en rådighedsbevilling som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,700 mio. kr. i 2017 og 0,365 mio. kr. i 2018 til projektet ”Energispring – Vi udvikler fremtidens bygninger”. Rådighedsbevillingen placeres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. afsnittet Økonomi.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 1,065 mio. kr. til anlægsprojektet ”Energispring – Vi udvikler fremtidens bygninger”. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,700 mio. kr. i 2017 og 0,365 mio. kr. i 2018, jf. afsnittet Økonomi.

Problemstilling

Københavns Kommune har den 18. november 2016 fået tilsagn om modtagelse af tilskud fra Energistyrelsens partnerskabspulje til projektet ”Energispring – Vi udvikler fremtidens bygninger”. Projektet skal styrke og fremme energispareindsatsen hos nogle af de største bygningsejere i København. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra Energistyrelsen skal modtages og frigives til gennemførelse af projektet. Energistyrelsen er orienteret om, at tilskuddet modtages under forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse.

Løsning

Københavns Kommune har sammen med HOFOR, 11 bygningsejere, fire administratorer og en række brancheorganisationer dannet et partnerskab med fokus på energibesparelser, som en del af KBH2025 Klimaplanen. I alt ejer de partnere, der allerede har tilsluttet sig Energispring, 8 % af bygningsmassen i København. Målet er, at 17 % af bygningsmassen i København skal indgå i partnerskabet. Arbejdet med Energispring begyndte i foråret 2015, og de nuværende partnere underskrev partnerskabsaftalen den 30. juni 2016.

Energistyrelsen har igangsat en ny pulje til partnerskaber om energieffektivisering i bygninger. Tilskuddet, som Københavns Kommune har fået tilsagn om, skal anvendes til at videreudvikle partnerskabet i Energispring og sikre, at der opnås konkrete energibesparelser i bygningerne. Projektet er opdelt i fem delaktiviteter:

  1. Udvikling af Energisprings organisering: Der skal udvikles en organisationsmodel, som kan være med til at motivere nuværende og nye bygningsejere i at deltage i Energispring og skabe energibesparelser. Det skal blandt andet ske på baggrund af erfaringer fra succesfulde partnerskaber i Norge og Sverige.
  2. Udvikling af Energisprings kommunikation og vidensdeling: Kommunikationen for Energispring er ikke tilstrækkelig i sin nuværende form. Derfor skal der udvikles en platform, hvor viden deles både internt i partnerskabet og eksternt til andre aktører.
  3. Udvikling af uddannelseskoncept om effektiv drift for driftspersonale: Der skal udvikles og testes et koncept, der kan uddanne driftspersonale i etageejendomme med forskellige energibesparende foretagender. Desuden skal der udvikles et videokoncept.
  4. Demonstration af redskab til at aktivere lejere: Det skal testes og demonstreres, hvordan kommunikationen om energiforbrug imellem bestyrelser og lejere kan forbedres ved hjælp af den sociale platform Borigo.
  5. Udbredelse: Konceptet for Energispring skal udbredes blandt store bygningsejere, andre kommuner og forsyningsselskaber.

Københavns Kommunes rolle

Københavns Kommune er initiativtager til partnerskabet Energispring og varetager den overordnede koordinering af de fem delaktiviteter samt den fremadrettede udvikling af projektet i samarbejde med HOFOR og partnerne i Energispring. Det er derved kommunens ansvar at fremme projektet, involvere og opdatere nye partnere i Energispring, samt udvikle en ny videns- og kommunikationsplatform. Selve Energispring-projektet understøtter Københavns Kommunes KBH2025 Klimaplan med ambitioner om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. 

Økonomi

Det samlede budget for projektet ”Energispring – Vi udvikler fremtidens bygninger” er på 1,065 mio. kr. fra Energistyrelsen. Der skal ikke betales fondsmoms af støtten, da Energistyrelsen er en offentlig instans. De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af midlerne fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*(2017 p/l)

Varig?
ja/nej

År 2017

År 2018

2.

TMU

3400 – Ordinær anlæg

0.25.10.3

I

-700

-365

Nej

2.

TMU

3400 – Ordinær anlæg

0.25.10.3

U

700

365

Nej

I alt

 

 

 

 

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

De 1,065 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling jf. nedenstående tabel:

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2017 p/l)

År 2017

År 2018

TMU

Energispring – Vi udvikler fremtidens bygninger

3400 – Ordinær anlæg

0.25.10.3

-700

-365

I alt

 

 

 

700

-365

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen projektet primo 2017. Resultaterne af projektet afrapporteres i januar 2019 til Energistyrelsen.

 

 

          Pernille Andersen          

                                                     /Jakob Møller Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. december 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top