Mødedato: 19.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan ”Rødegård” (Islamisk kulturcenter og ungdomsboliger på Øresundsvej), Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Rødegård” i høring. Forslaget vil muliggøre opførelse af en ny bygning til et eksisterende islamisk kulturcenter samt 38 ungdomsboliger på Øresundsvej 51.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til lokalplan ”Rødegård” (bilag 1) offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og sendes i offentlig høring i 8 uger.

Problemstilling

Grundejerne ønsker at bygge en ny bygning til det eksisterende islamiske kulturcenter samt at opføre 38 ungdomsboliger på Øresundsvej 51. Byggeønsket er i overensstemmelse med princippet om randbebyggelse i den eksisterende lokalplan nr. 196 ”Lyongade”, men projektets bebyggelsesprocent og friarealprocent er ikke i overensstemmelse med den eksisterende lokalplan. Projektet forudsætter derfor en ny lokalplan.

Projektet er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015, der tillader, at bebyggelses- og friarealprocenter kan fraviges ved nybyggeri, der udføres som huludfyldning eller afrundning af randbebyggelse, og såfremt de ubebyggede arealer og kvarterets helhedspræg vurderes at være tilfredsstillende.

Løsning

De eksisterende bygninger i 1-1½ etager på Øresundsvej 51 er placeret i et karréhjørne og fremstår i dag nedslidte og lukkede mod gaden. Bygherre ønsker dem nedrevet og erstattet af en bygning, der vil afrunde karréens hjørne i 6 etager - svarende til de øvrige bygninger i karréen og tilpasset de eksisterende gadebebyggelser.

Bygherre ønsker, at kulturcenteret placeres i stuen og på 1.sal, samt at ungdomsboligerne placeres fra 2. til 5. sal. Etagearealet bliver ca. 600 m2 for kulturcentret og ca. 1.400 m2 for ungdomsboligerne, som forvaltningen forventer at blive almene. Den nye bygning vil medføre bedre fysiske rammer for det eksisterende islamiske kulturcenter.

I lokalplanen er der krav om, at nybyggeriet skal fremstå med en høj arkitektonisk kvalitet med facader overvejende i tegl eller pladebeklædning i naturmaterialer samt farver, der hænger sammen med kvarterets røde og pudsede teglstensfacader.

Bygningen indgår i karréens gårdlaugRødegård”, der i november 2016 optog ejendommen på Øresundsvej 51 i gårdlauget. Derved vil friarealet for den nye bygning indgå som en del af fællesgården, der blev etableret i forbindelse med en byfornyelse i 2003. Karréens eksisterende friareal er ca. 24 % af etagearealet og vil med nybyggeriet på Øresundsvej 51 blive ca. 20 % af etagearealet. Ved at karréen afrundes med randbebyggelse i en højde som de øvrige bygninger, samt at bygningen indgår i gårdlaugets fællesgård, der bibeholdes og udvides med ca. 50 m2, vurderer forvaltningen, at de ubebyggede arealer og bebyggelsesstrukturen er tilfredsstillende og i overensstemmelse med kvarterets helhedspræg med overvejende randbebyggelse.

Der henvises i øvrigt til faktaarket i bilag 2.

Byliv

Facaden skal udføres, så den afspejler bygningens funktioner og med en åben facade i stueetagen med høj grad af visuel kontakt mellem stueetage og byrum. Bygningen får en blandet funktion med boliger, og de nuværende kulturelle funktioner får adgang til gården samt vinduer i gadeplan. Dermed fås flere funktioner, der kan indgå i et bedre samspil med bylivet i det omgivende gade- og gårdrum set i forhold til de eksisterende forhold.

Miljø og Bynatur

Der er et begrænset ubebygget areal på Øresundsvej 51, hvor der med lokalplanforslaget muliggøres nybyggeri. Det ubebyggede areal mod gården skal udformes i sammenhæng med det eksisterende grønne gårdanlæg, der bibeholdes som i dag. I gården er ét bevaringsværdigt træ, der bevares.

Parkering

Parkering til kulturelle servicefunktioner skal i henhold til kommuneplanen fastlægges ud fra en konkret vurdering af beliggenhed, ansatte og besøgende mv. Forvaltningen har foretaget en vurdering af kulturcentrets parkeringsbehov, hvor hensyn til anvendelsen, antal arrangementer, ansatte og besøgende samt områdets placering i tætbyen og i nærhed til Lergravsparken metrostation er inddraget. Parkeringsdækningen er på baggrund heraf fastlagt til 1 plads pr. 150 m2 for kulturelle servicefunktioner. For ungdomsboliger fastlægges parkeringsdækningen til 1 plads pr. 300 m2 i overensstemmelse med kommuneplanen. Samlet svarer det til 8 parkeringspladser til biler, der placeres i kælderen med adgang fra Moselgade.

Cykelparkering fastlægges til 4 pladser pr. 100 m2 for ungdomsboliger i overensstemmelse med kommuneplanen. For kulturelle servicefunktioner fastlægges cykelparkering efter en konkret vurdering til 4 pladser pr. 100 m2. Samlet svarer det til 75 parkeringspladser til cykler, hvoraf halvdelen placeres i kælder.

Intern høring

Der er foretaget en intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende synspunkter har været fremført af lokaludvalget:

Lokaludvalget har redegjort for, at de har deltaget i et indledende møde om projektet samt senere i et møde med gårdlauget. Lokaludvalget oplever, at naboerne ikke har betænkeligheder ved udvidelse af kulturcenteret, som har ligget på stedet i mange år. Lokaludvalget ser med tilfredshed, at naboernes ønsker på første borgermøde er blevet imødekommet så meget, at der var stor tilfredshed på andet møde. Lokaludvalget ser gerne, at der lægges vægt på indpasning af bygningen i forhold til omgivelserne med hensyn til farve og form.

Forvaltningens bemærkninger:

Forvaltningen har i lokalplanforslaget lagt op til, at bygningen indpasses under hensyn til nabobygningerne, og således at gesimshøjden flugter gesimsen på nabobygningen Moselgade 34. Farver skal tilpasses kvarterets karakteristiske farver, der overvejende er røde tegl eller lyse pudsede facader. Forvaltningen har i øvrigt aftalt med lokaludvalget, at det afklares med lokaludvalget, hvorvidt de ønsker afholdt et borgermøde i offentlighedsperioden, når planen sendes i høring.

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter, at Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i andet kvartal 2017. Indstilling om tilsagn til kommunal støtte til etablering af almene boliger på stedet vil blive forelagt Borgerrepræsentationen særskilt. Finansiering til støtte af almene boliger afholdes fra den eksisterende bevilling til kommunal grundkapital.

 

                   Pernille Andersen

                                                                     /Jakob Møller Nielsen

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. december 2016

Indstillingen blev godkendt.

Til top