Mødedato: 19.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Omdisponering for intelligent trafikstyring (ITS) på supercykelstierne

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til omdisponering af projektmidler fra statslig cykelpulje til supercykelstier. Projektet foreslås ændret fra at etablere bus-heller til projekt om nedtællingssignaler for cyklister.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de resterende midler (1,37 mio. kr.) fra statens Cykelpulje til bus-heller (BR 9. oktober 2014) omdisponeres og frigives til implementering af nedtællingssignaler for cykler. De 1,37 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 1,27 mio. kr. i 2017 og 0,10 mio. kr. i 2018. jf. Økonomiafsnittet.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 9. oktober 2014, at Teknik- og Miljøforvaltningen modtog 100 % finansieret støtte fra Vejdirektoratets statslige cykelpulje på 1,80 mio. kr. til at udvikle, teste og evaluere såkaldte virtuelle bus-heller på supercykelstier i hovedstadsregionen. Vejdirektoratet har som myndighed besluttet at standse projektet grundet trafiksikkerhedsmæssige hensyn.

Vejdirektoratet har samtidig meddelt, at de ubrugte midler på 1,37 mio. kr. kan anvendes til andet innovativt projekt i regi af supercykelstierne i hovedstadsregionen for at teste, hvordan cyklisters trafiksikkerhed og fremkommelighed kan øges.  

Løsning

I perioden fra 2014 har forvaltningen i samarbejde med Vejdirektoratet, Movia og Københavns Politi arbejdet med et projekt, hvor virtuelle bus-heller skulle etableres med f.eks. LED-lys og kun være synlige på cykelstien, når en bus holdt ved busstoppestedet. Samarbejdsparterne har i fællesskab konstateret, at projektet er uhensigtsmæssigt i forhold til trafiksikkerheden for blinde og svagtseende, der ikke kan orientere sig i forhold til virtuelle markeringer som f.eks. lys, men også at midlertidigheden af de visuelle markeringer kan skabe usikkerhed for alle andre trafikanter om markeringens betydning. Vejdirektoratet har som myndighed derfor besluttet ikke at give den fornødne dispensation til test af virtuelle bus-heller i trafikken, hvorved projektet er standset.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Vejdirektoratet omdefineret projektet til at udvikle, teste og evaluere en ny type nedtællingssignaler for cyklister. Nedtællingssignalet opsættes i trafikstyrede lyskryds, hvor lyssignalet er styret af den aktuelle bil- og bustrafik. Trafikstyrede signaler er et system for lyskryds, der er indført flere steder i København i forbindelse med kommunens samlede program for intelligent trafikstyring (ITS) samt i andre kommuner i supercykelsti-samarbejdet de seneste tre år. Der er ikke på nuværende tidspunkt nedtællingssignaler for cyklister, der fungerer sammen med disse trafikstyrede signaler.

Formålet med nedtællingssignaler er at opnå færre stop for cyklisterne, smidigere passage gennem kryds samt øge trafiksikkerheden. Dette sker ved, at cyklisterne kan se, hvor lang tid der er til, at lyssignalet skifter, og dermed kan tilpasse deres hastighed til grønt lyssignal eller er forberedt på rødt lyssignal. Evalueringer fra COWI i 2012 og 2014 af de to første supercykelstier (Farumruten og Albertslundruten) i Region Hovedstaden har vist behov for indsatser i forhold til fremkommelighed og trafiksikkerhed, hvis flere skal vælge cyklen som transportmiddel også på de mellemlange distancer på 5-20 km.

Forvaltningen og samarbejdsparterne vil i forbindelse med pilotprojektet trække på erfaringer med nedtællingssignal i lyskryds, der er indstillet efter tid (det vil sige lyskrydset er fastsat til faste intervaller frem for at være styret af bil- og bustrafikken), hvilket er etableret på supercykelstien Albertslundruten. COWI har i 2013 evalueret nedtællingssignalet på Albertslundruten, hvor det fremgår, at der bl.a. er positive erfaringer med, at cyklisterne kan tilpasse deres hastighed med nedtællingssignaler, så de oplever bedre flow.

Forvaltningen forventer, at nedtællingssignaler opstilles et til to endnu ikke fastlagte steder på en supercykelsti i Københavns Kommune samt i fire-fem øvrige kommuner i supercykelsti-samarbejdet i Region Hovedstaden. Såfremt effekterne af den ny type nedtællingssignal udebliver ved evaluering af pilotprojektet, kan nedtællingssignalerne tages ned uden omkostninger for Københavns Kommune.

Projektet ligger i tråd med Fællesskab Københavns målsætning om en levende by og bidrager til målsætningen om, at København skal være verdens bedste cykelby.

Økonomi

Projektet er 100 % finansieret af Vejdirektoratet. Der er på nuværende tidspunkt brugt 0,43 mio. kr. af den oprindelige bevilling på 1,80 mio. kr. De resterende midler er dermed 1,37 mio. kr. og skal med denne indstilling frigives til udvikling, test og evaluering af nedtællingssignaler for cykler. Beløbet på 1,37 mio. kr. modtages af det tværkommunale sekretariat for supercykelstier, som er tilknyttet Teknik- og Miljøforvaltningen. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 1,27 mio. kr. i 2017 og 0,10 mio. kr. i 2018. jf. nedenstående tabel. Beløbet på 1,37 mio. kr. bortfalder, hvis omdisponeringen ikke godkendes, og projektet vil derved hverken blive testet i København eller andre kommuner.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2017 p/l)

År 2017

År 2018

I alt

TMU

Nedtællingssignaler for cykler

3400 Ordinær anlæg

2.28.23.3

1.266

100

 

1.366

I alt

-

-

-

1.266

100

1.366

Etablering af en til to nye nedtællingssignaler i København forventes ikke at medføre merudgifter til drift og vedligehold, da de nye nedtællingssignaler vil være dækket af den eksisterende driftsaftale for lyskryds.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil projektet igangsættes primo 2017. Nedtællingssignalerne forventes opsat medio 2017 og evalueret medio 2018.

Pernille Andersen

                                                              /Jakob Møller Nielsen

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. december 2016  

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top