Forslag til lokalplan for Rigshospitalet III
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af lokalplanforslag for udvidelse af Rigshospitalet på baggrund af resultatet af en afholdt arkitektkonkurrence.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltning indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at forslag til lokalplan “Rigshospitalet III” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse, samt
2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 18. juni 2012 startredegørelse for ”Rigshospitalet III”. På denne baggrund har forvaltningen nu udarbejdet lokalplanforslag.
Rigshospitalet har en vital funktion, som hovedstadens største og mest specialiserede hospital. Hospitalets bygninger er nedslidte og der er et generelt behov for en modernisering af de fysiske rammer, ligesom der er behov for en væsentlig, bebyggelsesmæssig udvidelse og fornyelse af de eksisterende bygninger for at hospitalet kan leve op til en moderne standard i alle funktionerne.
For at realisere udbygningen udskrev Region Hovedstaden i marts 2011 en konkurrence, der blev afgjort i maj 2012. De konkurrerende tegnestuer har udarbejdet en helhedsplan for området samt projekter for udformning af en ny behandlingsbygning, en bygning til administration og patienthotel samt et parkeringshus. Ved fuld udbygning efter helhedsplanen vil Rigshospitalets etageareal være forøget med ca. 128.000 m² i nettotilvækst. Lokalplanen muliggør en del af udbygningen, med ca. 110.000 m² nybyggeri svarende til et forøget etageareal på ca. 91.000 m². Den første etape heraf er finansieret. En færdigudbygning i de byggefelter, hvor der endnu ikke er udarbejdet projekter, forudsætter supplerende lokalplan.
Løsning
Intentionen i vinderprojektet er at skabe en bæredygtig bebyggelse med en høj arkitektonisk kvalitet. Langs Blegdamsvej og Frederik V’s Vej opføres Nordfløjen med behandlingsfaciliteter, undervisning og sengestuer mv. i 20-50 m (4-10 etager) lavest mod Blegdamsvej. Mod Juliane Maries Vej opføres en bebyggelse til patienthotel og administration og ved hjørnet Frederik V’s Vej og Edel Sauntes Allé et parkeringshus fortrinsvist for de ansatte samt godsterminal og sterilcentral. Den fuldt udbyggede helhedsplan forudsætter, at 6 bygninger, der i den eksisterende lokalplan er bevaringsværdige nedrives, heraf er der i forbindelse med den kommende udbygning givet dispensation til nedrivning af 2 bygninger. Nedrivning er en forudsætning for realisering af Rigshospitalets planer, da der er begrænsede udbygningsmuligheder i området, og de eksisterende bygninger i området har ikke konstruktionsmæssig kapacitet til påbygning.
Den nye ankomstplads ved Blegdamsvej giver en entydig hovedindgang til Rigshospitalet. Pladsen suppleres med varieret beplantning og kommer fortsat til at rumme parkering for hospitalets brugere. Ovenpå Finsenbygningen indrettes et stort byrum der henvender sig til såvel hospitalets brugere, som til byen. Friarealerne i området er offentligt tilgængelige og indrettes med variation til brug for både hospitalets brugere og kvarterets beboere.
I overensstemmelse med kommunens mål om at skabe rammer for et varieret byliv er det i lokalplanen sikret, at stueetagerne i byggerierne, - og især bygningerne langs Blegdamsvej og Frederik V’s Vej, - fremstår med variation og åbenhed. I det omfang det er muligt og foreneligt med hospitalsfunktionerne, skal der i stueetagen også skabes zoner med muligheder for ophold i forhold til hospitalets forskellige funktioner.
For at sikre gode friarealer, placeres en del af parkeringen i parkeringshus. I lokalplanen fastlægges, at parkeringshusets stueetage skal udformes så den fremstår åben, og der skabes så høj grad af tryghed som muligt og med en materialemæssig og oplevelsesmæssig høj kvalitet i form af begrønning, kunstnerisk lyssætning mv.
Stiforbindelserne gennem området og de offentligt tilgængelige opholdsarealer vil medvirke til at give området et åbent udtryk og understøtte integrationen til den omkringliggende by.
Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, der muliggør, at området kan bebygges med en bebyggelsesprocent på op til 260 og bebyggelse i op til 60 meter inden for alle byggefelterne samt at parkeringsnormen fastlægges til maks. 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal. Det er forvaltningens vurdering, at projektet samlet set understøtter kommunens grundlæggende værdier for byens udvikling, som beskrevet i Kommuneplan 2011.
Miljø-, trafik- og parkeringsforhold
Bæredygtighed. Der indgår i lokalplanens bestemmelser, at ny bebyggelse skal udføres som lavenergibebyggelse i overensstemmelse med lavest gældende energiklasse, jf. gældende bygningsreglement, samt at tage skal være grønne.
Trafik og parkering. Der etableres en højklasset busforbindelse via Lyngbyvej til Nørreport og der anlægges en metrostation ved Trianglen, 600 meter fra lokalplanområdet. Den gradvise udbygning af den kollektive trafik i området forventes at reducere behovet for biltransport til Rigshospitalet. Samlet vurderes det, at persontransporten i bil til Rigshospitalet er uændret i forhold til i dag. Transport på cykel for medarbejdere og besøgende forventes at stige. Efter en konkret vurdering af behovet, er parkeringsnormen for biler fastsat til 1 parkeringsplads pr. 185 m², for området under et, samt 1,5 cykelplads pr. 100 m². Der kan maksimalt anlægges 760 bilparkeringspladser på terræn. Yderligere parkeringspladser skal placeres i konstruktion (kælder eller parkeringshus). Dette er for at opnå et grønnere Rigshospital med plads til gode byrum og byliv. Der er i dag offentlig adgang til parkering på Rigshospitalets område uden for normal arbejdstid. Rigshospitalet er indstillet på at gøre det samme gældende for parkeringshuset. Parkeringsbelægningen i området som omfatter Rigshospitalet og Ryesgadekvarteret er 90 % kl. 12, 65 % kl. 17 og 62 % kl. 22.
Høring
Der er i den interne høring modtaget høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg og Østerbro Lokaludvalg.
Nørrebro Lokaludvalg foreslår, at man flytter parkeringshuset til Nørre Allé eller ud til Blegdamsvej, samt at man indtænker en kommende metrostation under hospitalet.
Forvaltningen bemærker, at parkeringshusets placering i periferien af området er valgt for at få mindst mulig trafik ind i området og for at adskille den tunge trafik og medarbejderparkeringen fra den øvrige trafik. En evt. metrostation er ikke under planlægning.
Østerbro lokaludvalg tilslutter sig i store træk udbygningen, herunder at parkeringsdækning, køkken og varemodtagelse placeres mod sygehusområdets yderkant. Lokaludvalget kan også tilslutte sig, at etageantallet kan stige som vist fra Blegdamsvej mod nord gennem byggefeltet langs Frederik V’s Vej, så længe byggeriet ikke kan ses fra Fælledparken..
Lokaludvalget ønsker trafikken ad Frederik V’s vej reduceret mest muligt af hensyn til gang- og cykelforbindelsen gennem Fælledparken, Henrik Harpestrengs Vej og Amorparken og for at sikre mod opstuvninger af trafik, der kan sinke ambulancetrafik. Adgangen til parkeringshus mv. bør ske fra Borgmester Edel Sauntes Allé.
Lokaludvalget mener, at nybyggeriet bør reduceres med en etage for at reducere skyggevirkninger i Fælledparken og karreerne langs Blegdamsvej, herunder at byggeriet giver mindre lyspåvirkning i parken. Lokaludvalget ønsker, at facaderne får et afvekslende præg.
Forvaltningen bemærker, at kommunen sammen med Rigshospitalet arbejder på, at finde en samlet fornuftig løsning for cykeltrafikken i området. Med hensyn til adgangen til parkeringshuset er det hensigten, at adskille den tunge trafik til vare- og sterilcentralen, som ankommer fra Edel Sauntes Allé, fra biltrafikken, som ankommer nordfra til Frederik V’s Vej. Denne løsning vurderes ikke at være i konflikt med ambulancetrafikken. I fælledparken bliver legepladsen påvirket af skygge fra Nordfløjen i eftermiddagstimerne om sommeren fra ca. kl. 15 til solnedgang. Om sommeren er der dog løv på træerne, så derfor vil påvirkningen være begrænset i forhold til idag. Den brede slagskygge fra Centralkomplekset vil i mindre omfang forøges med skygge fra den nye Nordfløj om foråret og efteråret, som det ses af lokalplanens skyggediagrammer.
Økonomi
Lokalplanforslaget har ikke i sig selv kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af lokalplanforslaget sendes dette i offentlig høring i otte uger. Forvaltningen foreslår at der afholdes et borgermøde i form af et borgermøde. Borgermødet tilrettelægges i samarbejde med Rigshospitalet, Nørrebro og Østerbro Lokaludvalg.
Efter den offentlige høring vil forvaltningen forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanforslaget, der forventes at kunne vedtages endeligt maj 2013.
Jens Elmelund
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, C, I, O og Ø.
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: F og Signe Goldmann (løsgænger).
Indstillingen blev anbefalet.
SF afgav protokolbemærkning:
”SF mener, at Rigshospitalets projekt grundlæggende er et godt projekt, men finder det beklageligt, at P-huset etableres uden aktiv stueetage, hvilket er dårligt for bylivet.”