Mødedato: 19.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Vedtagelse af Grøn Hverdag og Livskvalitet - Lokal Agenda 21-plan for 2012-2015

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende ’Grøn Hverdag og Livskvalitet - Lokal Agenda 21-plan for 2012-2015’ efter den offentlige høring. Teknik- og Miljøudvalget skal desuden godkende forvaltningens forslag til aktiviteter i 2013.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at hvidbogen for høringen af ”Grøn hverdag og livskvalitet – Lokal Agenda 21 plan for 2012-2015” tiltrædes (bilag 3)
  2. at ”Grøn hverdag og livskvalitet – Lokal Agenda 21-plan for 2012-2015” godkendes.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

    3.   at forvaltningens forslag til aktiviteter, der gennemføres i 2013 og kan finansieres af takstmidler og inden for eksisterende rammer sættes i værk.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 20. juni 2011, at forvaltningen skulle udarbejde forslag til en ny Lokal Agenda 21 for 2012-2015, der sætter borgerne i centrum og formulerer målrettede aktiviteter med fokus på borgerinddragelse, innovation, klima og grøn vækst. Den 14. maj 2012 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at sende planforslaget i offentlig høring, og planen skal nu endeligt vedtages.

Københavns Kommune skal ifølge planloven hvert 4. år vedtage en strategi for Lokal Agenda 21, der beskriver kommunens arbejde frem mod en bæredygtig udvikling. Planen ’Grøn hverdag og livskvalitet’ indfrier sammen med Kommuneplanstrategien og Kommuneplan 2011 planlovens krav om en strategi for Lokal Agenda 21.

Løsning

”Grøn hverdag og livskvalitet” (bilag 1) tager udgangspunkt i borgernes hverdag og indeholder et katalog over konkrete og borgerrettede aktiviteter. Aktiviteterne er rummelige over for miljøudfordringer og kan gennemføres i perioden 2013-2015.

Planen har fokus på implementering af de borgerrettede mål og visioner i andre faglige planer, der arbejdes med for at gøre København til en bæredygtig by - fx Ressource- og Affaldsplan 2018, KBH 2025 Klimaplanen og Handlingsplan for Grøn Mobilitet. En spørgeskemaundersøgelse i kommunens borgerpanel viser, at 80 % af køben¬havnerne finder det vigtigt, at kommunen bidrager til borgernes muligheder for selv at gøre noget for miljøet.

’Grøn hverdag og livskvalitet’ rummer forslag om aktiviteter, der er rettet mod at mindske miljøbelastning og reducere CO2-udledning og mod at fremme en bæredygtig byudvikling. En række tværgående aktiviteter inddrager borgerne og børn og unge i udviklingen af fremtidens grønne løsninger. Samlet set når aktiviteterne rundt om mange aspekter i københavnernes hverdag og de barrierer, de oplever i forhold til et bæredygtigt liv: Energiforbrug, afledning af regnvand, genbrug og bortskaffelse af affald, transport samt brug af byens rum og parker. Aktiviteterne sætter fokus på at skabe nye rammer og muligheder for at få en grønnere hverdag og bedre livskvalitet.

Resultatet af høringen
’Grøn hverdag og livskvalitet’ var i offentlig høring i perioden 30. maj 2012 - 30. august 2012. I hvidbogen, (bilag 3) er et resumé og en vurdering af de skriftlige bemærkninger, der er modtaget i høringsperioden. Hvidbogen indeholder desuden en fortegnelse over samtlige høringssvar.

Der er kommet i alt 21 skriftlige bemærkninger, fordelt på 10 lokaludvalg, 3 miljøpunkter, 1 organisation og 7 privatpersoner (jf. bilag 2). De fleste høringssvar er generelt positive over for planen og dens udgangspunkt i borgernes hverdag. De kritiske bemærkninger handler om mulighederne for at få borgerne til fx at sortere affaldet mere, hvis det ikke er et krav, og om økonomi til at gennemføre aktiviteterne. På transportområdet mener nogle, at der er behov for mere håndfaste midler såsom færre parkeringspladser og mindre kapacitet på vejene.

Forvaltningen vurderer, at høringssvarene ikke giver anledning til indholdsmæssige ændringer i planen, men at forslag fra høringssvarene skal indgå i det efterfølgende arbejde med at sætte de udvalgte aktiviteter i værk, bl.a. i samarbejde med lokaludvalgene. Forvaltningen foreslår på baggrund af den store interesse for madspild, at der i aktiviteten ’Samspil med københavnerne’ arbejdes med temaet madspild i tråd med forslaget til Ressource- og Affaldsplan 2018.

Økonomi

I budget 2013 er der ikke afsat midler til gennemførelse af planforslagets aktiviteter. Forvaltningens forslag til aktiviteter i 2013 (bilag 4) er derfor tilpasset, så de kan gennemføres inden for eksisterende budget. Aktiviteten ”Mere genanvendelse gennem forsøg hos borgerne” indgår også i Ressource og Affaldsplanen 2018, som forventes vedtaget i Borgerrepræsentationen ultimo 2012. Aktiviteterne i Ressource og Affaldsplanen 2018 er takstfinansieret.

Ultimo 2013 og 2014 forelægges Teknik- og Miljøudvalget tilsvarende prioriterede forslag af aktiviteter til gennemførelse i hhv. 2014 og 2015 med udgangspunkt i de økonomiske rammer, der fastlægges i kommende budgetter.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører i 2013 udvalgte aktiviteter bl.a. i samarbejde med Lokaludvalgene. Teknik- og Miljøudvalget orienteres ultimo 2013 på TMU-portalen om de aktiviteter, som er gennemført i løbet af året. 


        Hjalte Aaberg 
                                                /Mette Margrethe Elf

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 19. november 2012
Indstillingen blev udsat.
Til top