Beslutning om etablering af fem fælles gårdhaver
Borgerrepræsentationen skal endeligt godkende Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til fælles gårdhave i følgende fem karreer: Dagmarsgade Karréen, Rødegårds Karréen, Gl. Kalkbrænderi Vej Karréen, Heilsgade Karréen og Mimersgade Karréen: Alle fem forslag har været sendt ud i offentlig høring.
Indstilling og beslutning
Teknik- Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at det udarbejdede forslag til fælles gårdhave for ejendommene Dagmarsgade Karréen: Thyrasgade 2-12, Ægirsgade 12-16, Dagmarsgade 15-39 og Gormsgade 9-11 vedtages endeligt
- at det udarbejdede forslag til fælles gårdhave for ejendommene Rødegård Karréen: Øresundsvej 27-37, Rødegård 2-18, Lyongade 24-38 og Spaniensgade 21-37 vedtages endeligt
- at det udarbejdede forslag til fælles gårdhave for ejendommene Gl. Kalkbrænderi Vej Karréen: Marstalsgade 29-55, Strandboulevarden 72-74, Gl. Kalkbrænderivej 40-68 og Østbanegade 113-115 vedtages endeligt
- at det udarbejdede forslag til fælles gårdhave for ejendommene Heilsgade Karréen: Heilsgade 1-5, Haderslevsgade 34-38, Sønder Boulevard 92-96 og Røddinggade 7-9 vedtages endeligt
- at det udarbejdede forslag til fælles gårdhave for ejendommene Mimersgade Karréen: Mimersgade 60-66, Hamletsgade 15-25, Nannasgade 25-29 og Bragesgade 31-35 vedtages endeligt
- at der som følge heraf frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 23,6 mio. kr. og oppebære indtægter på 11,8 mio. kr. Der er afholdt udgifter til forprojektering på 1,0 mio. kr. i 2011, hvoraf staten refundere 0,5 mio. kr. Den resterende anlægsbevilling skal fordeles med 1,2 mio. kr. i udgifter og 0,6 mio. kr. i indtægter i 2012, 21,0 mio. kr. i udgifter og 10,5 mio. kr. i indtægter i 2013 samt 0,4 mio. kr. i udgifter og 0,2 mio. kr. i indtægter i 2014. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 11.
Problemstilling
Som en del af indsatsen for at gøre København til en grønnere by renoverer Københavns Kommune nedslidte baggårde til fælles gårdhaver. Det grønne element tæt på boligerne styrker bymiljøet og skaber kvalitet i københavnernes hverdagsliv især i børnefamilierne. En forøgelse af de grønne arealer i byen bevirker bl.a., at en større andel regnvand kan håndteres lokalt. Gårdhaverne giver mulighed for oplevelser og aktiviteter samt forbedrer luftkvaliteten, balancerer temperaturen og har en positiv effekt på biodiversiteten
Denne indstilling indeholder forslag til fem gårdhaver i henholdsvis Dagmarsgade Karréen, Rødegårds Karréen, Gl. Kalkbrænderi Vej Karréen, Heilsgade Karréen og Mimersgade Karréen efter ønske fra ejere og beboerrepræsentanter, se bilag 12. Karréerne omfatter 1.166 boliger, 27 erhverv og Kingoskirken med tilhørende menighedshus.
Teknik- og Miljøudvalget har i mødet den 16. april 2012 vedtaget at sende forslagene for Dagmarsgade og Rødegård i høring, og i mødet den 30. april vedtaget at sende forslagene for Gl. Kalkbrænderivej, Heilsgade og Mimersgade i høring. Høringsperioderne er afsluttet. Forslag og bemærkninger fremgår af bilag 1-11. Anmodning om anlægsbevilling til projektet fremlægges først til politisk behandling nu, da det ikke var økonomisk muligt at finansiere projektet inden Budget 2013 blev vedtaget.Løsning
Hovedideerne til indretning af de fem forslag fremgår af de vedlagte foldere i henholdsvis bilag 1, 3, 5, 7 og 9. Der plantes i alt 100 træer i gårdhaverne, og græs, grus og beplantede arealer øges 30-50%. Mulighederne for håndtering af regnvand undersøges nærmere under projekteringen. Der er indarbejdet cykelparkering og mulighed for tøjtørring i alle gårdhaverne.
Høring
Dagmarsgade: Forvaltningen har i løbet af høringsperioden modtaget ni tilkendegivelser. Tilkendegivelserne er generelt positive over for etableringen af gårdhaven, men der er bemærkninger til indretningen. To bemærkninger omhandler legeområdernes placering og materialevalg, der giver frygt for støjgener. Én bemærkning rejser spørgsmålet om, hvorvidt storskrald og antallet af cykelparkeringspladser er tilpasset behovet i gårdhaven, ligesom der er bekymring for udefrakommendes ophold i gårdhaven. Høringssvarene fremgår af bilag 2.
Rødegård: Forvaltningen har i løbet af høringsperioden modtaget én tilkendegivelse til indretningen. Der er ønske om højbede til krydderurter og sommerblomster. Høringssvarene fremgår af bilag 4.
Gl. Kalkbrænderivej: Forvaltningen har i løbet af høringsperioden modtaget ti tilkendegivelser, der både indeholder forslag til indretningen af gården og ønsker om, at gårdhaven ikke gennemføres, idet der henvises til, at der er tilfredsstillende opholdsarealer i store dele af gården, og at det smalle gårdrum ikke kan indrettes som en helhed. Flere er bekymrede over store fugtproblemer især efter skybruddet i 2011, én bemærkning ønsker, at pladsen i gården bruges til cykler, barnevogne og renovation, én ønsker foranstaltninger mod støj ved fællesadgangsvejene, én ønsker alle gennemgange og porte gjort fælles og ønske om ændring af legeområderne. Høringssvar fremgår af bilag 6.
Heilsgade: Forvaltningen har i løbet af høringsperioden modtaget én positiv tilkendegivelse til forslaget. Høringssvarene er i bilag 8.
Mimersgade: Forvaltningen har i løbet af høringsperioden modtaget én tilkendegivelse til forslaget. Kingo Kirkes menighedsråd ønsker ikke at afgive kirkens areal til fælles areal, da dette benyttes til forskellige arrangementer. Som minimum ønskes en brugsret til arealet. Høringssvarene fremgår af bilag 10.
Forvaltningens bemærkninger
Dagmarsgade: De foreslåede ændringer vedrørende legearealerne, der er indkommet i høringsperioden, vil være svære at indarbejde, idet støjniveauet er det samme i hele gården. Gårdhaven er indrettet, så flest mulige får glæde af den. Antallet af cykelparkeringspladser er aftalt med de repræsentanter fra karréen, der har medvirket i forhandlingerne, men spørgsmålet vil blive rejst i forbindelse med udarbejdelse af detailprojektet. Gårdhaven vil fremover blive aflåst, så kun beboerne har adgang.
Rødegård: Forslaget om etablering af højbede, vil kunne indarbejdes i detailprojektet, og at det vil være en forbedring af alle beboernes muligheder for at udnytte arealet.
Gl. Kalkbrænderivej: Forslaget til den fælles gårdhave vil tilføre gårdarealerne en væsentlig kvalitetsforbedring til gavn for alle beboerne i karreen i lighed med tilsvarende renoverede smalle karreer. De foreslåede ændringer i indretningen af legeområderne vil kunne indarbejdes i detailprojektet, især vil spørgsmålet om fugtproblemerne blive gennemgået. Spørgsmålet om placering af både renovation og cykler m.v. har været drøftet i forhandlingsforløbet, men vil blive inddraget i udarbejdelsen af detailprojektet. En inddragelse af alle gennemgange og porte som fælles adgangsveje vil fordyre driften af gårdhaven og kan derfor ikke anbefales.
Mimersgade: Der er i forslaget indarbejdet mulighed for, at Kingos Kirke kan benytte den fælles gårdhave til de nævnte arrangementer. Der vil i vedtægterne for gårdlauget blive indarbejdet bestemmelser for kirkens brug af arealerne i samarbejde med menighedsrådet.
Forvaltningen anbefaler på baggrund af de indkomne høringssvar og ovennævnte bemærkninger, at forslagene til gårdhaverne godkendes endeligt med de nævnte justeringerØkonomi
Beslutning om at etablere fælles gårdhaver og finansiering af udgifterne hertil sker i medfør af bekendtgørelse nr. 132 af 5. februar 2010 af lov om byfornyelse og udvikling af byer, som indebærer, at staten refunderer 50 % af udgifterne.
Udgifterne til gårdhaverne udgør i alt 23,6 mio. kr. fordelt med
- 4,45 mio. kr. til Dagmarsgade Karréen,
- 6,4 mio. kr. til Rødegårds Karréen,
- 5,2 mio. kr. til Gl. Kalkbrænderi Vej Karréen,
- 3,65 mio. kr. til Heilsgade Karréen,
- 3,9 mio. kr.
Af de samlede udgifter på 23,6 mio. kr. refunderer staten 50 %, svarende til 11,8 mio. kr.
Der er afholdt udgifter til forprojektering på i alt 1,0 mio. kr. i 2011. De forventede udgifter til de fem fælles gårdhaver fremgår af tabellen nedenfor:
(1.000. kr.) |
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |
I alt |
Projektstyring |
363 |
201 |
164 |
27 |
755 |
Rådgivning m.v. |
612 |
1.038 |
1.780 |
42 |
3.472 |
Fysisk anlæggelse af projekt |
|
|
19.085 |
288 |
19.373 |
Total |
975 |
1.239 |
21.029 |
357 |
23.600 |
Udgifterne afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 11.
Ejerne afholder selv driftsudgifterne til de fremtidige gårdhaverVidere proces
Når forslagene til fælles gårdhave er endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen, vil en forretningsfører i samarbejde med en teknisk rådgiver begynde projekteringen af gårdhaverne. Ejere og beboere inddrages i processen. Forvaltningen skal herefter godkende licitationsresultat og byggeregnskab.
Der vil i forbindelse med gennemførelsen af gårdhaverne blive tinglyst en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug.
Gårdhaverne forventes færdige i efteråret 2013.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.