Endelig vedtagelse af lokalplan "Nørrebros Runddel metrostationsplads"
Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen behandle lokalplan ”Nørrebros Runddel Metrostationsplads” endeligt.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at lokalplan ”Nørrebros Runddel Metrostationsplads” vedtages endeligt.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på baggrund af en afgørelse fra Naturklagenævnet at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser, der udgør den 4. etape i udvidelsen af den Københavnske Metro.
Forslaget til lokalplan ”Nørrebros Runddel Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 31. maj 2012 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Forslaget har været i offentlig høring fra den 25. juni 2012 til den 25. september 2012. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 28. august 2012. Referat og evaluering fra mødet er vedlagt som bilag 3 og 4. I forbindelse med den offentlige høring er modtaget 10 henvendelser, jf. bilag 2. De modtagne henvendelser er vedlagt som bilag 5.
Løsning
Lokalplanen gør det muligt at etablere stationsplads for metro ved Nørrebros Runddel og Assistens Kirkegård.
Generelt for alle fjorten lokalplaner
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningerne udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner, fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Lokalplanen fastlægger de overordnede principper for, hvordan forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Den præcise udformning fastlægges i den efterfølgende projektudvikling, herunder detaljer omkring belægning, belysning og byrumsinventar.
Konkret for denne lokalplan
Lokalplanen fastlægger funktionelle forhold som trafik og cykelparkering samt zoner til ophold og aktiviteter i relation til pladsens karakter.
Stationens elementer som hovedtrappe og elevatorer er orienteret ud mod Nørrebros Runddel og hovedindgangen til Assistens Kirkegård og Metroforpladsen. Det er intentionen at genskabe den grønne parkkarakter, så stationen opleves placeret i en park. Graverboligen er en fredet bygning, som i byggeperioden har været flyttet midlertidigt, men bliver genplaceret på sin oprindelige plads.
Kirkegårdens eksisterende retvinklede stisystem, der løber parallelt og vinkelret på Nørrebrogade, bliver repeteret, så der bliver skabt en sammenhæng mellem stationsarealet og det resterende grønne areal.
I forbindelse med etableringen af metrostationen nedlægges der ingen parkeringspladser. Der bliver placeret i alt 450 cykelparkeringspladser, heraf 60 i stationens underjordiske cykelparkeringskælder. Størstedelen af cyklerne er placeret langs murene mod Jagtvej og Nørrebrogade i tilknytning til stisystemet og indgangene. De resterende cykler er placeret på et areal ved cykeltrappen.
Der blev afholdt borgermøde den 28. august 2012, hvor de centrale emner var: Cykelparkering, trafikale forhold på Runddelen, samt adgangsforhold til stationen.
Høring
Der er indkommet 10 høringssvar fra offentlige myndigheder, lokaludvalg og institutioner samt ejere, lejere og brugere. I bilag 2 er henvendelserne refereret og kommenteret.
Ejere, lejere og brugere
Høringssvarene omhandler især karakteren af pladsen med adskillelse af kirkegård og metroplads, cykelparkering, bevaring af kirkegårdsmur og placering af metroens elementer.
Forvaltningens bemærkninger
Der arbejdes i projektet for stationspladsen med etablering af et permanent hegn i stil med de allerede eksisterende støbjernshegn på kirkegården ind mod kirkegården mod sydøst, således at der er en klar afgrænsning mellem forpladsen og kirkegården. Der lægges op til at bevare kirkegårdens parkkarakter med spredt træbeplantning. Kirkegårdsmuren er fredet. Antallet af cykelparkeringspladser følger anbefalingen fra VVM-undersøgelsen. Placeringen af stationen med tilhørende elementer såsom trapper, elevator, ovenlys og ventilation er fastlagt ved lov og reguleres ikke i lokalplanen.
Nørrebro Lokaludvalg
Lokaludvalget mener, at den ændrede arealanvendelse og omfanget af byggeriet, samt trafikken i området gør, at lokalplanområdet bør omfatte hele Nørrebros Runddel, og at den intensive trafik bør reguleres.
Udvalget ønsker, at Assistens Kirkegård bevarer sin status af park og kirkegård.
Udvalget ønsker, at adgangen til stationen sker uden for kirkegården og ønsker indarbejdet i lokalplanen, at der etableres adgange fra de tre hjørner på Nørrebros Runddel til stationen. Dette mener lokaludvalget kan gøres, fordi der spares penge ved Skjolds Plads. Udvalget mener ikke, at hjørnet af kirkegården kan håndtere et dagligt passagerantal på 10.000 personer.
Nørrebro Lokaludvalg vil ikke have cykelparkering inden for kirkegårdsmuren og vil have cykelparkering på runddelen og i underjordisk cykelparkering.
Forvaltningens bemærkninger
Lokalplanen regulerer de fysiske forandringer over jorden i forbindelse med etableringen af stationen og tager udgangspunkt i det udarbejdede dispositionsforslag. Der er ikke lagt op til trafikale forandringer i krydset Jagtvej/Nørrebrogade, men lokalplanen hindrer ikke, at man laver en ændret trafikregulering i Runddelen.
I forbindelse med etableringen af stationen i hjørnet af Assistens Kirkegård er det ved trappens placering sikret, at passagerer kan komme til og fra stationsnedgangen uden at komme i konflikt med Runddelens øvrige trafikanter. Ved stationsforpladsens indretning forsøges kirkegårdens grønne parkkarakter genskabt, så stationen opleves placeret i en park.
Lokalplanen kan ikke regulere adgange til metroen ved Runddelen, da trapper, elevatorer etc. er fastlagt i Lov om en Cityring. Hjørnet af Assistens Kirkegård med tre åbninger er vurderet at kunne håndtere det forventede antal passagerer.
Med nedgangen til metroen inden for kirkegårdens mure, er det vurderet som den bedste løsning, at have cykelparkeringen placeret i forbindelse med bevægelseslinjerne til nedgangen til metroen. Bevægelseslinjer er den vej borgeren bevæger sig fra byen, gennem indgangen, over pladsen og ned i metroen. Det nedsætter risikoen for fejlparkerede cykler.
Der etableres plads til 60 cykler under jorden.
Økonomi
Lokalplanen har i sig selv ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.