Mødedato: 19.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af Københavns Kommunes vandhandleplaner

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende Københavns Kommunes Vandhandleplan efter endt høring.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes Vandhandleplan 2012 – 2015 vedtages.

Problemstilling

Udkast til Vandhandleplan 2012-2015 blev på Borgerrepræsentationens møde den 20. juni 2012 sendt i 8 ugers høring, som foreskrevet i Miljømålsloven. Ifølge Miljømålsloven skal handleplanen være vedtaget senest den 22. december 2012.

EU’s Vandrammedirektiv foreskriver, at medlemslandenes overfladevand og grundvand skal have ”god økologisk kvalitet” i 2015. Denne frist kan dog udskydes til 2021 eller senest 2027.

Vandrammedirektivets mål er udmøntet i de statslige vandplaner, der blev udsendt til kommunerne den 22. december 2011.

Kommunernes handleplaner skal indeholde en plan for iværksættelse af de tiltag, der stilles krav om i statens vandplaner.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at kravet og fristerne i EU’s vandrammedirektiv om god økologisk tilstand i vandområderne kun kan opfyldes inden for fristen i Vandrammedirektivet, hvis kommunen er mere ambitiøs end forslagene i de statslige vandplaner.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund udarbejdet en handleplan for kommunens overfladevand, der udover de lovpligtige tiltag også indeholder kommunens egne tiltag for at sikre en opfyldelse af EU´s krav inden 2021.

 

I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets behandling af høringsudgaven af vandhandleplanen udtrykte udvalget ønske om at indføje et afsnit om genopretningstiltag på centrale parksøer og De Indre Søer. Dette er sket i den endelige udgave af handleplanen.

 

Vandhandleplanen er opdelt i en 1. del om overfladevand og spildevand (bilag 1) og en 2. del om grundvand (bilag 2).

 

Høringsprocessen

Udkastet til Vandhandleplanen har været i offentlig høring juni – september 2012. Der er indkommet 22 høringssvar. Mange af svarene roser Københavns Kommunes ambitionsniveau. Derudover kan svarene helt overordnet deles op i to typer – dem som kommenterer på mindre faktuelle fejl i navne, kort og lignende, og dem som kommer med konkrete forslag til projekter. Ingen af høringssvarene har dog givet anledning til indholdsmæssige ændringer i vandhandleplanen i forhold til høringsudkastet.
I bilag 3 gives en oversigt over høringssvarene og forvaltningens kommentarer hertil.

 

Ændringer i del 1 om overfladevand og spildevand
Ud over tilføjelsen med genopretningstiltag på centrale parksøer og De Indre Søer, er der kun foretaget enkelte justeringer, der primært omfatter mindre sproglige ændringer og opdateringer af datoer og kort.


Ændringer i del 2 om grundvand

I forhold til høringsudkastet, er afsnittet vedrørende kommunens egne retningslinjer tydeliggjort. Der er desuden tilføjet en kort beskrivelse af problemstillingen vedrørende forladte boringer og kommunens planer for undersøgelse af mulige tiltag til afhjælpning.

Kommentarer fra høringssvarene
Flere temaer gik igen i mange høringssvar, herunder lokal afledning af regnvand (LAR), klimatilpasning og tidsplanerne for arbejdets gennemførelse. Nedenfor kommenteres nogle af temaerne. Kommentarerne vil blive sendt til de aktuelle høringsparter.

 

Lokal Afledning af Regnvand (LAR)

I forhold til LAR blev der fra flere sider udtrykt bekymring om, at LAR ikke indgår i tilstrækkeligt omfang i planerne. Teknik- og Miljøforvaltningen har imidlertid meget stor fokus på LAR og medtager det som et meget vigtigt virkemiddel alle de steder, hvor det praktisk og økonomisk kan lade sig gøre.

 

Klimatilpasning

Klimatilpasning var ligesom LAR et område som flere ytrede bekymring for. Vandhandleplanen skal her ses i sammenhæng med Klimatilpasningsplanen og Skybrudsplanen, som hver i sær behandler følgerne af klimaforandringerne. Samlet set arbejder Teknik- og Miljøforvaltningen målrettet på at klimatilpasse byen, samt at samkøre miljøprojekter, rekreative projekter og klimatilpasning, så der kommer mest mulig miljøeffekt og byliv ud af de kommende investeringer.

 

Tidsplanen

I forhold til tidsplanen har den statslige proces med vandplanerne været meget forsinket, og staten har derfor valgt at udsætte en stor del af indsatsen. Mange af høringssvarene har givet udtryk for en bekymring over forsinkelsen. Københavns Kommune vil dog forsøge at leve op til alle miljømål hurtigst muligt og senest i 2021.

 

Øvrige

Flere høringssvar har omhandlet Ladegårds Å og Utterslev Mose.
Generelt er der stor opbakning til ideen om at fritlægge Ladegårds Å.
For Utterslev Moses vedkommende udtrykkes bekymring over, at tiltagene i mosen ligger sidst i planperioden. Forklaringen er, at der ikke er nok forskningsmæssig baggrund for biologiske tiltag i en så lavvandet sø. Desuden er det nødvendigt at afvente, at nabokommunerne får afskåret deres del af spildevandstilførslerne, samt at Københavns Kommune selv får standset nogle mindre tilførsler til mosen.

For at fremme arbejdet med dette deltager Københavns Kommune i Regnvandsforum (samarbejdsorgan for spildevandsforsyningsselskaberne og kommuner i hovedstadsområdet), og desuden samarbejder spildevandsforsyningsselskaberne Nordvand og Københavns Energi om beregningsgrundlag for overløb.

Økonomi

Finansiering

Den indsats, som de statslige vandplaner kræver gennemført i denne planperiode, skal for spildevandsindsatsens vedkommende finansieres via takstmidler.

Planernes indsatskrav omkring f. eks. forbedringer af de fysiske forhold i vandløb og restaurering af søer skal finansieres via EU’s landdistriktsmidler, hvor staten skal forestå fordelingen.

 

De statslige vandplaners krav om disse typer tiltag er yderst begrænset i Københavns Kommune. Da Københavns Kommune foreslår at yde en væsentligt større indsats end de angivne i vandplanerne, må kommunen selv finansiere de yderligere tiltag via skattemidler. Det økonomiske behov er i størrelsesordnen 430 mio. kr. over de kommende 9 år, hvor tiltagene vedr. Harrestrup Å og Ladegårds Å tegner sig for hhv. ca. 100 og 250 mio. kr. I forbindelse med Budget 2012 og 2013 er der tilvejebragt 2 mio. kr. til Harrestrup Å og den resterende finansiering vil skulle tilvejebringes i de kommende år.

Videre proces

Efter godkendelse i Borgerrepræsentationen er kommunens Vandhandleplan endelig.  Den skal ifølge Miljømålsloven være endeligt vedtaget senest den 22. december 2012.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

 

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 19. november 2012
Indstillingen blev anbefalet.

Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Radikale Venstre afgav protokolbemærkning til indstillingen:

”I forbindelse med demonstrationsprojektet, hvor der etableres vandløb med slyngninger på Damhusengen, skal arbejdet samtænkes med de lokale fodboldklubbers brug af banerne.”

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning til indstillingen:

”En stillingtagen til, om Ladegårdsåen under Åboulevarden skal fritlægges, vil forudsætte yderligere undersøgelser, herunder også af finansieringen.”
Til top