Mødedato: 19.09.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan Englandsvej Nord og kommuneplantillæg, Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Englandsvej Nord med kommuneplantillæg i offentlig høring. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til lokalplan Englandsvej Nord. Økonomiudvalget skal tage stilling til forslag til tillæg til Kommuneplan 2019.  Forslagene skal muliggøre opførelse af op til 1.430 m2 nybyggeri.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan Englandsvej Nord (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

Problemstilling

Ejerne af ejendommene Englandsvej 21 og 25 ønsker at opføre nye bebyggelser til private ungdomsboliger på hver deres grund, i alt ca. 39 boliger. Ejerne af ejendommen Torben Oxes Allé 2 ønsker mulighed for etablering af publikumsorienteret serviceerhverv på hjørnet af Englandsvej og Torben Oxes Allé. Ejendommene er omfattet af Byplan 13 Eberts Villaby vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1954. Kommuneplanen fastlægger området til boligformål (B3*) med en særlig bemærkning, der muliggør op til 2.900 m2 bebyggelse på de tre ejendomme. De kommende bygninger udgør tilsammen ca. 1.430 m2, hvilket svarer til ca. halvdelen af det, som er muliggjort i kommuneplanrammen. Byggeønskerne forudsætter en lokalplan, idet Byplan 13 muliggør villaer i to etager med kvist på grundene, som er af mindre omfang end den muliggjorte bebyggelse i kommuneplanen.

Kommuneplanrammen fra 2009 har en stjernebemærkning der fastsætter, at parkeringspladser skal være i konstruktion i form af parkeringskældre. En realisering af projekterne forudsætter et kommuneplantillæg, der fjerner kravet om etablering af parkering i konstruktion. Samlet skal der ved en realisering af projekterne tilvejebringes op til fem parkeringspladser. To tilvejebringes i konstruktion og tre placeres i nærområdet.

Løsning

Lokalplanområdet er en del af Eberts Villaby på Amager. Villabyen består primært af villaer i to etager med udnyttet tagetage. Villaerne er placeret inde på grundene med haver ud mod vejene. Overfor lokalplanområdet, tilbagetrukket på grunden, ligger der en ældre industribebyggelse, der i dag huser et supermarked og et fitnesscenter. På hjørnet af Englandsvej og Sundholmsvej ligger en tankstation. Det vil sige, at lokalplanområdet er en del af et meget blandet byområde.

På Englandsvej 21 muliggøres et byhus på ca. 300 m2 i to etager med udnyttet tagetage. På Englandsvej 25 muliggøres to sammensatte bygninger på i alt ca. 1.100 m2 i henholdsvis fire etager med udnyttet tagetage og tre etager med udnyttet tagetage. Bygningerne udlægges til private ungdomsboliger med mulighed for serviceerhverv i stueetagen. På hjørnet af Torben Oxes Allé og Englandsvej muliggøres en bygning til publikumsorienteret serviceerhverv på op til 30 m2, og i de nye bygninger serviceerhverv op til 140 m2 i stueetagen.

Lokalplanområdet er særligt idet, at der mod Englandsvej er to femetages karrébygninger på Englandsvej 23 og Torben Oxes Allé 2. Med den nuværende kommuneplanramme har man muliggjort en fortsættelse af karrébebyggelsen mod Englandsvej i fem etager. I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen og kommuneplantillægget har forvaltningerne vurderet, at det er nødvendigt at reducere højden af byggeriet mod Englandsvej 21 og Torben Oxes Allé 2 af hensyn til dagslysforholdene hos naboerne.

De to eksisterende byhuse i én etage med udnyttet tagetage på Englandsvej 21 og 25 forudsættes nedrevet for at muliggøre nybyggeri. Bygningerne er bygget i 1870 og 1850 og har en lav SAVE-værdi på 6 og 7 fra 1992. Englandsvej 25 er ombygget af flere omgange og med sundhedsfarlige byggematerialer som bl.a. asbest. Englandsvej 25 forudsættes også nedrevet en erhvervsbygning fra 1924 med SAVE 7 og et udhus fra 2015. De to femetages bygninger på Englandsvej 23 og Torben Oxes Allé 2 fra henholdsvis 1898 og i 1902 har en middel SAVE-værdi på 5 fra 1992 og er fastlagt som bevaringsværdige i lokalplanforslaget. Teknik- og Miljøforvaltningen har i 2022 været ude at besigtige bygningerne og vurderer, at de fortsat har samme SAVE-værdi.

Byliv

Der muliggøres publikumsorienteret serviceerhverv, fx en café på hjørnegrunden til Torben Oxes Allé 2, som kan være med til at skabe et lokalt mødested for beboere i området. Fælleslokalerne i stueetagerne på ungdomsboligerne vil kunne danne rammer om et fællesskab for beboerne.

Bynatur

På Englandsvej 21 og 25 skal der være bede til planter langs skel. Et træ udpeges i lokalplanen som bevaringsværdigt på Englandsvej 23.

Bæredygtighed

Der er i lokalplanprocessen gjort brug af bæredygtighedsværktøjet som dialogværktøj. Bæredygtighedsværktøjet består af 26 konkrete initiativer om bæredygtighed udledt fra Københavns Kommunes planer og strategier, der relaterer sig til lokalplanarbejdet. Bilag 5 indeholder et skema med alle 26 initiativer, hvoraf de tre anvendte initiativer er krydset af, suppleret med en beskrivelse af, hvordan initiativerne er indarbejdet i projektet. Der er arbejdet med bolignær cykelparkering og affaldssortering samt fælleslokale i stueetagen for ungdomsboligerne. Fælleslokalerne ligger med adgang til gade og gårdhave.

Kunst i lokalplaner

Bygherre ønsker at opføre et stort relief i teglsten på midten af facaden på Englandsvej 25 mod Søren Norbys Allé.

Almene boliger

Krav om mindst 25 % almene boliger stilles ikke, fordi det samlede etageareal for boliger i lokalplanen er under minimumsgrænsen på 3.200 m2 for nybyggeri.

Parkering

Kommuneplanen stiller krav om, at der skal fastsættes en parkeringsnorm i lokalplanen for biler på én parkeringsplads pr. 857 m2 etageareal for ungdomsboliger svarende til tre parkeringspladser og én pr. 143 m2 for erhverv svarende til to parkeringspladser. To pladser placeres i konstruktion og tre kan placeres i nærområdet på privat grund eller privat fællesvej. Den endelig placering fastlægges i byggesagen, før der gives byggetilladelse.

I forhold til cykelparkering stiller kommuneplanen krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal bolig. Der er krav om tre p-pladser pr. 100 m2 erhverv. Dette svarer til ca. 56 cykelparkeringspladser heraf tre pladskrævende. Hovedparten placeres i cykelkælder.

Kommuneplan

Kommuneplanen fastlægger området til boliger (B3*) med særlig bemærkning om, at der på Englandsvej 21 og Torben Oxes Allé 2 kan tillades ny bebyggelse på tilsammen op til 1.450 m2 etageareal. På Englandsvej 25 kan der tillades bebyggelse på op til 1.450 m2 etageareal. Bestemmelser om friarealer fastsættes i lokalplanen. Parkeringspladser skal være i konstruktion i form af parkeringskældre.

For at muliggøre nybyggeri, som samlet forudsætter, at der kun tilvejebringes op til fem parkeringspladser, fremlægges et forslag til kommuneplantillæg, som fjerner den særlige bemærkning om, at parkeringspladser skal etableres i konstruktion i form af parkeringskældre. Med en realisering af projekterne muliggøres der byggeri af mindre omfang end muliggjort i den eksisterende kommuneplanramme. Det vurderes i det konkrete tilfælde, at det ikke vil være muligt at realisere den resterende byggemulighed pga. bl.a. indbliksgener og dagslysforhold, og rammen for mulig ny bebyggelse på Englandsvej 21 og 25 samt Torben Oxes Allé 2 reduceres derfor fra samlet op til 2.900 m2 bebyggelse til samlet op til 1.640 m2 bebyggelse. Kommuneplantillægget fastsætter, at der kan etableres op til 1.200 m2 ny bebyggelse på ejendommen Englandsvej 25, op til 400 m2 ny bebyggelse på ejendommen Englandsvej 21 og op til 40 m2 ny bebyggelse på ejendommen Torben Oxes Allé 2.

Borgerinddragelse

Fra begyndelse af lokalplanprocessen har der været en følgegruppe med deltagelse af beboere og repræsentanter for grundejerforeningen Eberts Villaby samt Amager Vest Lokaludvalg. De har bidraget med fortællinger om egenarten i området og ønsker til de kommende bygninger. Følgegruppen ønsker at bibeholde villabyen som et indbydende og attraktivt grønt område, hvor nybyggeri opføres med hensyn til den historie og tradition, villabyen er skabt af, herunder tilbagetrækning af nybyggeri, så man mødes af en have mod Søren Norbys Allé. Der er arbejdet for at imødekomme tilpasning til højder, facadematerialer og udtryk på de kommende bygninger samt evt. dagslysgener. Det har medført reduktion af byggemulighederne for grundejerne. Med gældende kommuneplanramme havde grundejeren af Englandsvej 21 en byggemulighed på 725 m2, den er nu halveret til 300 m2 i lokalplanforslaget. Her opføres et byhus i to etager med udnyttet tagetage op af eksisterende karrébebyggelse i fem etager på Englandsvej 23. Grundejeren af Englandsvej 25 havde en byggemulighed på 1.450 m2. Den er reduceret til 1.100 m2 i lokalplanforslaget. For at lave en overgang til villaområdet, nedskaleres byggeriet på Englandsvej 25 mod Søren Norbys Allé fra fire etager med udnyttet tagetage i forlængelse af karrébygningen på Englandsvej 23 til tre etager med udnyttet tagetage mod villaerne. På den måde står de gamle karrébygninger ikke tilbage som solitære højhuse, og de nye bygninger bliver en del af fortællingen om karrébyen og villabyen. De nye bygninger på Englandsvej 21 og 25 tilpasser sig eksisterende karrébygninger materiale- og farvemæssigt med facader opført i rød/brunlig tegl og gesimsbånd. Grundejerne af Torben Oxes Allé 2 ønsker ikke at udnytte sin byggemulighed på 725 m2 og vil kun have mulighed for at opføre 30 m2 til serviceerhverv.

Følgegruppen er utilfreds med forslaget til byggeri på Englandsvej 25, som de mener er for højt, for stort, ikke tilpasset området arkitektonisk og mangler en have ud mod Søren Norbys Allé. De ønsker heller ikke ungdomsboliger på grunden. Amager Vest Lokaludvalg, Sundbyernes Grundejerfællesskab og Eberts Villaby har gentaget og udbygget deres kritik i en henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget den 11. august (bilag 6).

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at placeringen i Eberts Villaby er egnet til ungdomsboliger, da der kun er et fåtal øst for Englandsvej og det dermed vil medvirke til den blandede by. Herudover genererer ungdomsboliger få parkeringspladser, som er ideelt på dette sted med små grunde. Dernæst er byggeriet på Englandsvej 25 tilpasset størrelsesmæssigt og arkitektonisk til det blandede byområde, som det fremstår i dag ud mod Englandsvej.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Politisk handlerum

Det kan besluttes at sende lokalplanforslaget tilbage til forvaltningen ved at vælge en af nedenstående løsninger:

  • Rykke bygningen på Englandsvej 25 tilbage, så der kan etableres en have ud mod Søren Norbys Allé. Det reducerer byggemuligheden yderligere og vil kræve et revideret projekt.
  • Reducere højden på Englandsvej 25 ved at tage en etage af begge bygninger. Det vil reducere byggemuligheden.
  • Fortsætte villaudtrykket mod Englandsvej ved kun at tillade byhuse på to etager plus en tagetage på Englandsvej 25 og 21 svarende til eksisterende Byplan 13. Det vil kræve en yderligere reducering af byggemuligheden
  • Fortsætte karréudtrykket mod Englandsvej ved at tillade en bygning på fem etager på Englandsvej 25 uden nedskalering til Søren Norbys Allé svarende til byggemuligheden i gældende kommuneplanramme.
  • Såfremt man ønsker, at der skal etableres familieboliger, vil dette forudsætte en ændring i lokalplanforslagets anvendelsesparagraf. Det vil udløse parkeringsnormen herfor på 1 pr. 214 m2. Bilerne skal som udgangspunkt placeres på egen grund eller i nærområdet. Da grundene er små, vil det betyde, at parkeringspladserne skal findes i nærområdet, i alt to for Englandsvej 21 og tre for Englandsvej 25.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender forvaltningerne planforslagene i høring i otte uger. Der vil blive afholdt et offentligt borgermøde i forbindelse med høringen. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2023.

 

                             Søren Hartmann Hede                         Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. september 2022

 

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

 

”at lokalplanen Englandsvej Nord sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at indarbejde følgende behov: 

1) Større hensyntagen til det bagvedliggende villakvarter, hvad angår højde og indbliksgener, som følge af byggeri på Englandsvej 25.

2) Krav om facadeudsmykning og vinduesstørrelser, der i højere grad passer til de tilstødende etagebygninger og villaer.

3) Øget begrønning.

4) Mere harmonisk fordeling af m2 på tværs af de to byggefelter.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 5 stemmer mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: F, Ø og Å

Imod stemte: A, B, C og V

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C og V

Imod: F, Ø og Å

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det er vigtigt for partierne, at byggeriet Englandsvej 25 i højere grad skaleres ned mod den villa, som ligger umiddelbart bagved. Derudover ønsker vi, at der i højere grad kommer et facadeudtryk, som passer til de omkringliggende bygninger, dvs. flere facadedetaljer og variation i farver - samt vinduer, der stilistisk passer til de omkringliggende etageejendomme og villaer. Der bør desuden indarbejdes flere grønne elementer. Beliggenheden op til Eberts Villaby kræver en højere grad af nænsomhed i byggeriet.”

Til top