Ansøgning om områdefornyelse 2017
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at Teknik- og Miljøforvaltningen sender ansøgning til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet om medfinansiering til en områdefornyelse i Folehaven.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal bemyndiges til at søge staten om midler til en ny områdefornyelse i Folehaven i Valby. Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen skal på et senere tidspunkt tage stilling til finansieringen af områdefornyelsen.
Løsning
Områdefornyelse er et væsentligt redskab i realiseringen af Politik for Udsatte Byområder (Borgerrepræsentationen den 1. december 2011), som har til hensigt at igangsætte en positiv udvikling i udsatte byområder. Med Teknik- og Miljøudvalgets vision for 2025 ’Fællesskab København’ sættes en række konkrete mål for Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde. Det handler fx om at skabe øget byliv og at borgerne oplever at byen er grøn, ren og tilgængelig. Skal de fastsatte mål opfyldes i de udsatte byområder, skal der en særlig indsats til. Områdefornyelsen er en af de særlige indsatser Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører for at sikre, at målene også kan opnås i de udsatte byområder.
Byfornyelsesloven giver kommunerne mulighed for én gang årligt at søge staten om støtte til områdefornyelse. I Hovedaftalen 2015-2018 med den almene boligsektors 1. kreds har kommunen indgået aftale om ”at arbejde for at kommunen påbegynder to områdefornyelser om året”.
Teknik- og Miljøudvalget bemyndigede den 5. oktober 2015 forvaltningen til at afsøge mulighederne for at indgå et partnerskab med Fonden Fristaden Christiania om en byfornyelsesindsats på Christiania i 2017-2022, der finansieres af Københavns Kommune og Christiania. Dette partnerskab om en områdefornyelse med bygningsfornyelse forventes at komme til politisk behandling ultimo 2016. Indgås partnerskabet, vil halvdelen af de midler, der normalt afsættes til områdefornyelse indenfor et år være disponeret. Med denne indstilling lægges derfor op til, at der kun ansøges om statslig medfinansiering til en enkelt områdefornyelse.
På den baggrund indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen, at staten ansøges om støtte på 10 mio. kr. til én områdefornyelse i Folehaven (Valby). Områdets beboerantal (4.329) gør det kun relevant at søge om én områdefornyelse. Alternativt kan der ansøges om støtte til én områdefornyelse i Bellahøj (5.507 beboere i Vanløse/Brønshøj-Husum) eller en dobbelt områdefornyelse i Vestre Kirkegård-kvarteret (8.386 beboere i Valby/Vesterbro-Kgs. Enghave).
Alle de foreslåede områder kan søges i kategorien ”Nyere boligområder med store sociale problemer, hvor der er behov for en koordineret indsats” da en ændring af byfornyelsesloven (vedtaget af Folketinget den 2. juni 2016) betyder, at Københavns Kommune kun kan opnå statslig medfinansiering i disse områder.
De tre indstillede områder er udsatte byområder med sociale og beskæftigelsesmæssige problemer. Herudover er alle tre områder karakteriseret ved at have en høj andel af almene boliger, fysisk isolation fra den resterende by samt udfordringer med utryghed og kriminalitet, jf. bilag 1.
Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at en kommende områdefornyelse i Folehaven vil kunne medvirke til at skabe et alment boligområde som i højere grad end nu, er en integreret del af byen; de uudnyttede og tomme arealer forbedres med bynatur, rekreative urbane mødesteder og nye funktioner til gavn for områdets beboere og københavnerne i øvrigt.
Det er forvaltningens vurdering, at timingen for en områdefornyelse i Folehaven er særligt god. Dette skyldes, at der er gode muligheder for synergi med en fysisk helhedsplan og en ny boligsocial helhedsplan, som den almene boligorganisation 3B pt. gennemfører i området. Der er dermed mulighed for en fælles investering i et samlet fysisk og socialt løft af kvarteret, der indebærer 1) energioptimering, sammenlægning og generel renovering af boliger, 2) trygge og attraktive byrum og udearealer samt 3) en boligsocial og kriminalpræventiv indsats. Derudover giver et parallelt forløb med den nyopstartede områdefornyelse i Kulbanekvarteret mulighed for at styrke lokale forbindelser og sammenhænge, bl.a. ved at bryde barriererne for området ned og tænke sti- og cykelforbindelser på tværs af begge kvarterer. Grøntorvet er medtaget i området for at skabe en kobling til byudviklingsområdet Valby Syd, hvor Grøntorvet indgår. Hermed sikres en sammenhængende udvikling i denne del af Valby.
Ansøgninger til staten udarbejdes i samarbejde med lokaludvalg, lokale aktører som fx skoler, kulturinstitutioner og handelsdrivende samt alle kommunens syv forvaltninger. I den forbindelse kan der forekomme justeringer i områdernes afgrænsning.
Økonomi
Byfornyelsesloven giver i dag mulighed for, at Københavns Kommune kan søge om statslig medfinansiering til områdefornyelser i kategorien ”nyere boligområder med store sociale problemer, hvor der er behov for en koordineret indsats”. Den statslige ramme til denne kategori er i alt 10,0 mio. kr. Anvendes midlerne i andre kategorier ikke, kan de overføres til denne kategori. Byfornyelsesloven giver maksimalt mulighed for statslig støtte på 10,0 mio. kr. pr. områdefornyelse og forudsætter, at Københavns Kommune medfinansierer med mindst det dobbelte beløb.
Nedenfor redegøres for de økonomiske konsekvenser ved at søge staten om medfinansiering til områdefornyelse i henholdsvis Folehaven, Bellahøj og Vestre Kirkegård Kvarteret. Uanset hvilket område der ansøges om, vil Københavns Kommune søge om maksimal statslig medfinansiering på 10,0 mio. kr. per enkelte områdefornyelse. Det betyder, at der i forhold til Folehaven og Bellahøj vil blive ansøgt om 10,0 mio. kr., mens der til Vestre Kirkegård (der består af to områdefornyelser) vil blive ansøgt om 20,0 mio. kr.
Staten bevilger støtten med forbehold for at Københavns Kommune tilvejebringer medfinansiering svarende til det dobbelte af den statslige bevilling. Hvis Borgerrepræsentationen vælger ikke at afsætte midler til en kommende områdefornyelse, vil statens eventuelle bevilling bortfalde.
Videre proces
Forvaltningen udarbejder ansøgning til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Der forventes svar på ansøgningen i april 2017. Herefter vil Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen blive anmodet om, at tage stilling til den kommunale egenfinansiering af områdefornyelsen.
Med finansloven for 2016 blev den statslige støtte til byfornyelse reduceret. For at imødegå dette besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 29. marts 2016 at ændre fordelingsnøglen mellem stat og kommune for byfornyelsen fra 50/50 til 30/70 i 2016. Fordelingsnøglen for områdefornyelser blev ikke ændret. I efteråret 2016 fremlægger Teknik- og Miljøforvaltningen en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen, der indeholder en økonomisk redegørelse for byfornyelsesområdet og lægger op til en politisk drøftelse af fremtidige principper for anvendelsen af statslige og kommunale midler til byfornyelse.
Pernille Andersen
/Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. september 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er bekymrede for, om områdefornyelserne medfører højere huslejer og dyrere boliger.”