Forslag til lokalplan ”Kristineberg II”, Østerbro
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Kristineberg II” i høring. Forslaget vil gøre det muligt i en karre i Skt. Kjelds Kvarter at etablere private ungdoms- og familieboliger, fastlægge bevaringsbestemmelser for en ejendom samt sikre, at lokalplanområdet fastholdes som bolig- og erhvervsområde.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at forslag til lokalplan ”Kristineberg II” (bilag 1) offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og sendes i offentlig høring i 8 uger.
Problemstilling
Lokalplanområdet ligger i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro og udgør en karré mellem Lyngbyvej, Omøgade, Kristineberg og Sejrøgade. Ejerne af ejendommene Omøgade 8 og Sejrøgade 7-9 ønsker at indrette private ungdomsboliger og familieboliger i en eksisterende erhvervsbebyggelse. I karreen ligger en bevaringsværdi bygning på Omøgade 2-6/ Lyngbyvej 38-60/Sejrøgade 1-5, som lokalplanen fastlægger bevaringsbestemmelser for. Endvidere indgår i lokalplanforslaget, at eksisterende serviceerhverv på ejendommen Kristineberg 3 og 3B samt i stueetagen på Lyngbyvej 38-60 Lyngbyvej og Sejrøgade 9 opretholdes, således at området kan bestå som et blandet bolig- og erhvervsområde. Da den gældende lokalplan fastlægger Sejrøgade 7-9 og Omøgade 8 alene til erhverv, forudsætter byggeønsket en ny lokalplan.
Løsning
Bygherre ønsker at omdanne 3500 m2 tidligere erhvervsareal på Omøgade 8 til ca. 65 private ungdomsboliger. Etagearealet på Sejrøgade 7-9 udgør ca. 2900 m2, hvor bygherre ønsker at ombygge ca. 2300 m2 fra erhvervslokaler til familieboliger og fastholde det eksisterende erhverv på ca. 600 m2 i stueetagen. Begge ejendomme får renoveret facader med bl.a. etablering af altaner/franske altaner afhængig af den eksisterende bygningskonstruktion.
For at fastholde området som et blandet bolig- og erhvervsområde fastlægges ejendommen Kristineberg 3 og 3B samt stueetagen langs Lyngbyvej 38-60 og Sejrøgade 9 til serviceerhverv, hvilket giver et samlet etageareal med serviceerhverv på 7100 m2.
Da ejendommen Omøgade 2-6/Lyngbyvej 38-60/Sejrøgade 1-5 har høj bevaringsværdi (bevaringsværdi 3 i SAVE) fastlægges bevaringsbestemmelser for denne bebyggelse. Der er ikke forvaltningen bekendt planer om at ændre ejendommen, men bestemmelserne sikrer, at Teknik- og Miljøudvalget skal godkende evt. fremtidig nedrivning, ombygning eller tilbygninger på den bevaringsværdige ejendom.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
Ungdomsboligerne vil bidrage til et studie- og ungdomsmiljø, og familieboligerne vil bidrage til en blandet beboersammensætning. Det er forvaltningens vurdering, at boligerne og fastholdelse af et blandet bolig- og erhvervsområde vil styrke bylivet i området.
Miljø og Bynatur
Der fastlægges bevaringsbestemmelser for lokalplanområdets 14 træer, der alle er bevaringsværdige, og der stilles krav om yderligere begrønning af gårdrum. Der muliggøres etablering af solceller på tage og stilles krav om genanvendelse af regnvand.
Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Kildevældskolen skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 0-20 pct. Det betyder, at det i henhold til kommuneplanens retningslinjer er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. Der stilles ikke krav til etablering af almene boliger, da de muliggjorte boliger er af en størrelsesorden, hvor det ikke er rentabelt at etablere en almennyttig boligafdeling, idet et krav om 25 % alment byggeri vil udgøre ca. 1300 m² etagearael.
Parkering
Kommuneplan 2015 stiller krav om 1 bilparkeringsplads pr. 150 m2 (dog kan parkeringsdækningen
efter en konkret vurdering maksimeres til 1 plads pr. 100 m2 eller minimeres til 1 plads pr. 200 m2, såfremt der kan påvises højere/lavere parkeringsbehov). I lokalplan fastlægges kravet til 1 plads pr. 150 m² etageareal for boliger og serviceerhverv. I overensstemmelse med Kommuneplan 2015 fastsættes normen til 1 plads pr. 300 m² etageareal for ungdomsboliger. Pladserne indrettes i eksisterende parkeringskældre ved de to ejendomme.
I overensstemmelse med Kommuneplan 2015 fastlægges cykelparkering til 4 pladser pr. 100 m² etageareal, samt 2 pladser til pladskrævende cykler pr. 1.000 m². For ungdomsboliger skal minimum 50 % af pladserne overdækkes, og for erhverv skal minimum 25 % af pladserne overdækkes.
Intern høring
Der er foretaget intern høring af bl.a. Østerbro Lokaludvalg, der ikke har kommentarer til planforslaget.
Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen forslaget i høring i 8 uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2017.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. september 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.