Mødedato: 19.09.2007, kl. 15:00

Forslag til byfornyelsesbeslutning: Gennemførelsesprojekt for Lundtoftegård-karréens gårdanlæg

Forslag til byfornyelsesbeslutning: Gennemførelsesprojekt for Lundtoftegård-karréens gårdanlæg

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 19. september 2007

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Forslag til byfornyelsesbeslutning: Gennemførelsesprojekt for Lundtoftegård-karréens gårdanlæg

TMU 494/2007  J.nr. 2007-61783

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Borgerrepræsentationen vedtog den 12. oktob er 2006 at Lundtoftegård-karréen beliggende mellem Nørrebrogade, Esrumgade, Fredensborggade, Lundtoftegade og Hyltebro udpeges til en karrévis byfornyelsesindsats (friarealforbedring). Teknik- og Miljøudvalget har fået diverse bemyndigelser til at vedtage gennemførelsesprojektet for gårdanlægget.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.      at Teknik- og Miljøudvalget beslutter at godkende gennemførelsesprojektet for Lundtoftegård-karréens gårdanlæg

2.      at Teknik- og Miljøudvalget beslutter at forlange erhvervsbagbygning, ca. 15 garagebygninger og lagerbygninger Nørrebrogade 225 samt skurbygninger m.v. Nørrebrogade 221-229 afstået mod erstatning

3.      at Teknik- og Miljøudvalget beslutter at forlange eventuelle rettigheder, som det er nødvendigt at råde over til gennemførelse af byfornyelsesbeslutningen, afstået mod erstatning og

4.      at Teknik- og Miljøudvalget beslutter at afholde de med gennemførelsen forbundne udgifter på 19.683.000 mio. kr.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. september 2007

Godkendt

 

 

Problemstilling

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af  Lundtoftegård-karréens udpegning til karrévis indsats i form af en friarealbeslutning (BR 576/06), fik Teknik- og Miljøudvalget bemyndigelse til

·         at træffe beslutning om friarealforbedring af karreen,

·         at afholde de med friarealforbedringerne forbundne udgifter.

Kuben Byfornyelse Danmark har som forretningsfører for kommunen udarbejdet et forslag til gennemførelsesprojekt, som har været i høring. Det er dette projekt, der nu skal vedtages, så det kan gennemføres.

 

Løsning

På baggrund af den i oktober 2006 trufne beslutning om friarealforbedring, har Kuben Byfornyelse Danmark (KBD) udarbejdet et forslag til indretning af gårdanlægget jf. vedlagte bilag 1.

Beboerne har været inddraget i processen, og forslaget har været sendt i offentlig høring i perioden 26. marts - 7. maj 2007. Der er kommet 3 indsigelser, der omfatter 8 indsigelsespunkter. Disse vedlægges med Kuben Byfornyelse Danmarks bemærkninger som bilag 2.

Et indsigelsespunkt er fra Danmarks Almennyttige Boligselskab (DAB), og vedrører mageskiftet mellem Nora Bio aps (EL-Giganten) og DAB om et areal svarende til 6 p-pladser i den nordlige del og et tilsvarende areal mellem Nora og børneinstitutionen til etablering af fællessti. KDB oplyser, at der er dialog mellem parterne med henblik på gennemførelse af mageskiftet. 3 indsigelsespunkter vedrører indretningsmæssige forhold som boldbur/multibane, placering af cykelstativer og affaldscontainere. Byfornyelsesselskabet vil tage disse spørgsmål op i forbindelse med detailprojekteringen. 2 indsigelsespunkter er fra AB Esro, der udtrykker bekymring for mangel på p-pladser og ønsket om istandsættelse af eksisterende arealer, der ikke berøres af dette byfornyelsesprojekt.

KBD bemærker, at de 12 p-pladser i passagen til daginstitutionen nedlægges, da de er ulovlige, og idet det ikke er kommunens oplæg til byfornyelse af gårdanlægget.

KBD bemærker endvidere, at det hverken er hensigtsmæssigt eller ønskeligt at inddrage areal fra eksisterende gårda nlæg som AB Esro i dag er en del af.

En del af de erhvervsdrivende lejere i baghuset Nørrebrogade 225 protesterer mod nedrivning af baghuset med den begrundelse, at de eksisterende lejemål med småerhverv tilfører bydelen kvalitet. Dertil bemærkes, at ejeren af ejendommen er indforstået med nedrivningen af baghuset. En bevaring af baghuset vil betyde, at der fortsat vil være meget begrænsede friarealer og ringe lysforhold for ejendommene Nørrebrogade 219-225, og forbedringen for beboerne i disse ejendomme vil alene være adgang til det store fælles friareal.

En ejendom, ejendommen Esromgade 4B og 4C, gør opmærksom på, at der sker ændring af adgangsforholdene for to ud af foreningens fire opgange, men kan ikke acceptere, at der alene sker udskiftning af to sæt dørtelefoner. KBD bemærker, at projektet ikke indeholder arbejder vedrørende udskiftning af døranlæg, men alene en tilpasning af de eksisterende anlæg til de to nye porte.

Forvaltningen anbefaler, at gennemførelsesprojektet godkendes af Teknik- og Miljøudvalget. Godkendelsen indebærer, at der træffes beslutning om nedrivning af erhvervsbagbygning, ca. 15 garagebygninger og lagerbygninger på Nørrebrogade 225. KBD vil meddele ejeren beslutningen og orientere om muligheden for at klage til Byfornyelsesnævnet over afgørelsen. KBD optager forhandlinger med ejeren om kommunens overtagelse af bygningerne. Hvis der ikke kan opnås enighed, vil kommunen ekspropriere erhvervs-, garage- og lagerbygningerne.

 

 

 

Økonomi

Beslutning om friarealforbedringen og finansiering af udgifterne hertil sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 1083 af 3. november 2006 om byfornyelse og udvikling af byer.

Kuben Byfornyelse Danmark har opgjort udgifterne til gennemførelsesprojektet for gårdanlægget, dvs. inklusive udgifter til nedrivning og erstatninger, til 19.683.000 kr. inkl. moms. Da anlægget først bliver gennemført i 2008 er udgifterne er opgjort ved indeks skønnet til 117.

Kommunen afholder udgifterne, men får refusion af 50 % af udgifterne fra Staten. Staten refunderer således 9.841.500 kr. svarende til den rammebelastende udgift. Kommunens reelle udgifter til projektet er således 9.841.500 kr. efter refusion fra Staten.

Det skønnes muligt at indpasse beslutningen i den beløbsramme, der er afsat til byfornyelsesformål i investeringsoversigten for 2007-2010, konto 0.25.15.3.

 

 

Videre proces

 

Når beslutningen om gennemførelsesprojektet for gårdanlægget er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget, vil forhandlinger om overtagelse af erhvervsbagbygning, ca. 15 garagebygninger og lagerbygninger Nørrebrogade 225 kunne påbegyndes. Sideløbende vil Byfornyelse København begynde projektering af gårdanlægget. Forvaltningen skal godkende et prissat projektforslag, licitationsresultat og byggeregnskab.

Der vil i forbindelse med gennemførelsen af anlægget blive tinglyst servitut på karréens ejendomme om fælles gårdanlæg og om ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug.

Gårdanlægget forventes færdigt i februar 2009.

 

 

Bilag

Bilag 1. Forslag til gennemførelsesprojekt

Bilag 2. Notat fra Kuben Byfornyelse Danmark med indsigelser

Bilag 3. Tilgængelighedsvurdering

Bilag 4. Miljøvurdering

 

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                   Ulrik Winge


 

Til top