Miljøkonsekvensvurdering for Harrestrup Å i Vigerslevparken, Valby
Harrestrup Å i Vigerslevparken udgør den nederste del af et mere end 30 km langt og stærkt reguleret vandløb, der løber igennem det vestlige Storkøbenhavn, og har sit udløb i Kalveboderne. Vandløbet er en integreret del af regnvandssystemet i de ti kommuner, som den gennemløber. Indenfor projektområdet er åen belagt med fliser, hvilket giver ringe levevilkår for smådyr og fisk, og i området op til åen er der i dag risiko for oversvømmelser af private matrikler i forbindelse med skybrud. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om bygherres miljøkonsekvensrapport for skybruds- og naturgenopretningsprojektet Harrestrup Å i Vigerslevsparken med forvaltningens udkast til VVM-tilladelse skal sendes i offentlig høring. På mødet den 12. juni 2023 tog udvalget stilling til finansiering af projektet.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at miljøkonsekvensrapport (bilag 2) for Harrestrup Å i Vigerslevsparken med tilhørende udkast til VVM-tilladelse (bilag 3) sendes i offentlig høring i otte uger.
Problemstilling
Bygherre har udarbejdet en miljøkonsekvensrapport, der har undersøgt miljøkonsekvenserne for projektet Harrestrup Å i Vigerslevparken fra Hvidovre Station til udløbet i Kalveboderne. Formålet med projektet er at forbedre naturen og de rekreative områder i og tæt på vandløbet, samt at håndtere vand fra skybrud.
Harrestrup Å er i dag et dybt nedgravet vandløb med flisebelagt bund og sider. Herved er vilkårene for et naturligt dyre- og planteliv ikke til stede, ligesom den landskabelige sammenhæng til omgivende parkarealer er dårlig. Der er i dag risiko for oversvømmelser af private matrikler i forbindelse med skybrud.
Løsning
Projektet har, som et af flere planlagte skybrudsprojekter, været behandlet af udvalget en række gange - senest på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 12. juni 2023. Med det ansøgte projekt ønsker bygherre Københavns Kommune, at skybrudssikre vandløb og omgivelser mod oversvømmelser fra kraftige regnhændelser. Projektet Harrestrup Å i Vigerslevparken omhandler dernæst forbedringer af de landskabelige, rekreative og naturmæssige værdier, samtidig med at de tiltag, der er nødvendige for at opfylde kravene til skybrudssikring, indtænkes så skånsomt som muligt.
Projektet består af en bearbejdning af Harrestrup Ås eksisterende profil - fliserne fjernes og der etableres en slynget strømrende inden for den eksisterende vandløbsprofil (Se figur 3-7 i bilag 2). Et enkelt sted bredes vandløbet ud i parken og får et nyt forløb med større slyng på vandløbet. Ved større vandføringer vil vandstanden i strømrenden stige, og brede sig ud i den næste del af profilet. Når kapaciteten overstiges, vil udvalgte dele af parken blive oversvømmet i gennemsnit en gang hvert 10. år (Se oversigtskort bilag 4).
I anlægsfasen vil hovedparten af projektområdet langs og i åen på skift blive inddraget til arbejdsareal. Boldbanearealer kan benyttes i hele anlægsperioden og lukkes kun af, hvis der skal udføres arbejder som fx dræningsarbejder. I anlægsfasen skal der være offentlig adgang for cyklende og gående på tværs af parken. Vigerslevparken forventes at være åben for gående i stort set hele anlægsperioden. Nord for Holbækmotorvejen vil parken skulle afspærres for cyklende trafik med omledning til cykelstien på Vigerslevvej. Syd for Holbækmotorvejen, vil parken kunne holdes åbent for cyklende trafik, med en regulering ved krydsning af adgangsveje.
Efter at projektet er gennemført, kan der inden for projektområdet håndteres skybrud, uden at nærliggende private matrikler oversvømmes. Under kraftig regn vil dele af de gennemgående stier og grønne arealer være oversvømmet.
Bygherrerne er i henhold til miljøvurderingsloven ansvarlig for udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport (bilag 2), der skal beskrive de miljømæssige påvirkninger af anlæg og drift af projekterne. Miljøkonsekvensrapporten er udarbejdet på baggrund af lovkrav samt afgrænsningsudtalelse fra VVM-myndighederne i de to berørte kommuner (bilag 5). Afgrænsningsudtalelsen fastlægger, hvilke miljøtemaer som skal behandles i miljøkonsekvensrapporten.
Miljøkonsekvensvurderingen
En miljøkonsekvensvurdering skal efter lovgivningen forholde sig til projektets påvirkning af forskellige
miljøparametre. Det er hovedsageligt påvirkninger af væsentlig eller i nogle tilfælde moderat karakter, der har miljømyndighedens opmærksomhed, og hvor der kan blive tale om vilkårsfastsættelse i VVM-tilladelsen.
I miljøkonsekvensrapporten redegøres for, at anlæg og drift af projektet samlet set ikke vil give anledning til væsentlig påvirkning af miljøet. I forhold til landskabelig påvirkning og overfladevand (vandkvalitet i åen) vil projektet have en lille påvirkning i anlægsfasen og en positiv påvirkning i driftsfasen. Projektets påvirkning på natur og rekreative interesser vil i anlægsfasen være moderat, mens den er positiv i driftsfasen. I forhold til støj vil projektet give anledning til ubetydelige til moderate påvirkninger i en midlertidig periode i anlægsfasen. I forhold til de øvrige undersøgte parametre, vil projektet i anlæg og drift give anledning til mindre eller ubetydelige påvirkninger. De mest relevante miljøparametre for projektet er gennemgået nedenfor.
Landskabelig påvirkning
I anlægsfasen vil dele af projektområdet på skift blive inddraget til arbejdsareal, og påvirkningen herfra er derfor midlertidig. Rydning af træer og beplantning vil også påvirke landskabet. Når anlægget tages i drift, vil Vigerslevparken og Harrestrup Å få en rekreativ parkkarakter med gennemgående regionale stier, som den har i dag. Projektet vil gøre Vigerslevparkens landskab og Harrestrup Å’s forløb langt mere varieret og naturligt, end det er i dag.
Overfladevand
De statslige vandområdeplaner er en samlet plan for at forbedre det danske vandmiljø. De skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer, vandløb og grundvand i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv.
Miljøkonsekvensrapporten redegør for, at den nuværende vandkvalitet i Harrestrup Å ikke er god. Vandløbets nuværende fysiske udformning (en lige, flisebelagt kanal) har samtidig en negativ betydning for vandløbets plante- og dyreliv. På baggrund af dette vurderes den økologiske tilstand i vandløbet aktuelt at være ringe. I de statslige vandområdeplaner er krav om, at Harrestrup Å på sigt skal have ”god økologisk tilstand”. En del af formålet med projektet er derfor at bidrage til at opnå ”god økologisk tilstand” i vandløbet. Kvaliteten af det tilførte vand til åen ændres ikke med dette projekt, men de planlagte fysiske ændringer i vandløbet (fjernelse af fliserne, mv.) vil skabe mulighed for plantevækst i vandløbet, hvilket samtidig vil bidrage til forbedrede levevilkår for smådyr og fisk. Forbedring af de fysiske forhold i vandløbet vil således sammen med den senere forbedring af vandkvaliteten bidrage til muligheden for at opnå ”god økologisk tilstand” i Harrestrup Å.
Natur
Parkens eksisterende beplantning med mange træer er den væsentligste naturværdi. Størstedelen af parkens dyreliv er tilknyttet træerne. Parken er et vigtigt levested for flere arter af flagermus, hvoraf to arter bruger parkens træer som yngle- og rastested. For at afværge påvirkningen på flagermus ved fældning af 5 flagermustræer, etableres der nye levesteder for flagermus ved at etablere nye hulheder i forholdet 1:2. For hver hulhed i et flagermustræ, der fældes, etableres der to hulheder i to blivende træer i parkområdet. I beplantningsstrategien indgår træarter, som gavner insektlivet, som dermed vil øge fødegrundlaget for flagermusene. Det vurderes derfor, at den økologiske funktionalitet for flagermus vil kunne opretholdes.
Naturtyperne vandløb og eng, som er beskyttede efter naturbeskyttelsesloven, vil blive omlagt helt, og i anlægsfasen vil både vandløb og eng midlertidig være påvirket. Projektet tager hensyn til en del af de eksisterende naturværdier ved at gennemføre restaureringen i etaper, så kun mindre dele af projektområdet berøres samtidig. For øvrige naturværdier vurderes projektet at have en positiv påvirkning.
Træer
Bygherre har registreret 2.611 træer i Vigerslevparken med en højde på minimum fem meter. I anlægsfasen er det nødvendigt at fælde ca. 330 af disse træer for at gennemføre projektet. Træerne fældes på grund af terrænregulering langs vandløbet og hvor der etableres oversvømmelsesarealer. Der er registreret 57 flagermustræer. Det er en del af bygherres projekt (og kommunens Træpolitik), at de træer, der fældes, erstattes af nye træer. De nye træer vil bidrage til at bevare Vigerslevparkens udtryk og styrke naturværdien.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan afvise at sende miljøkonsekvensrapporten i offentlig høring. Hvis udvalget afviser sagen til offentlig høring, kræver det en særlig faglig begrundelse. Det kan fx være at et eller flere emner i miljøkonsekvensrapporten ikke er tilstrækkelig fagligt begrundet.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte den offentlige høring i otte uger på kommunens høringsportal ”blivhørt”. Bygherre vil i høringsperioden stå for et informationsmøde om projektet og miljøkonsekvensrapporten (bilag 2) samt baggrundsdokumenter (bilag 6) med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen. Efter høringen udarbejder forvaltningerne en hvidbog med henblik på den endelige politiske vedtagelse af miljøkonsekvensrapport og VVM-tilladelse.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2023
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.