Mødedato: 19.06.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro i offentlig høring, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende udkast til trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro i offentlig høring i otte uger. Åbningen af bl.a. IKEA, et spillested i Kaktustårnene, Jernbanebyen, Fjernbusterminalen, Havneholmen Metrostation, Kødbyen Skole, Postbyen og en udvidelse af Fisketorvet skaber større og nye trafikstrømme på Dybbølsbro og i det omkringliggende område. Helhedsplanen, der kan anlægges etapevis, og som er tænkt sammen med den nye krydsombygning ved Ingerslevsgade/Dybbølsbro, vil være med til at fremtidssikre trafikafviklingen i området. Helhedsplanen omfatter alle trafikantgrupper, men har et særligt fokus på at forbedre forbindelserne til den kollektiv trafik samt forholdene for cyklende og gående.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at udkast til trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro sendes i otte ugers offentlig høring.

Problemstilling

I Overførselssagen 2021-22 (Ø, A, B, F, V, Å og O) (BR 5. maj 2022) blev det besluttet at afsætte 2,3 mio. kr.  til udarbejdelse af en trafikal helhedsplan, der kan sikre en overordnet planlægning og samtænkning af trafikken omkring Dybbølsbro. Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at udkast til trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro sendes i offentlig høring fra 23. juni til 17. september 2023. Den endelige trafikale helhedsplan forelægges Borgerrepræsentationen ultimo 2023 med henblik på, at der træffes beslutning om valg af den konkrete løsning.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et udkast til en trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro (bilag 2), der er tænkt sammen med den nye krydsombygning ved Ingerslevsgade/ Dybbølsbro. Helhedsplanen bygger på analyser foretaget i trafikmodellen COMPASS af de trafikale mønstre i området, når det forventes fuldt udviklet i 2035, samt trafiksimuleringer af kryds (bilag 3).

Helhedsplanen omfatter alle trafikantgrupper, men har særligt fokus på løsninger, der forbedrer forholdene for cyklende og gående, der udgør størstedelen af trafikanterne, samt forbedrer forbindelserne til den kollektive trafik. På Dybbølsbro forventes der på en hverdag i 2035 at passere 33.400 cykler, 19.200 fodgængere og 10.600 biler, hvilket samlet set er en stigning i trafikken på over 40 % ift. i dag. De beregnede trafikmængder for 2035, svarer til antallet af cyklister på Dronning Louises Bro og antallet af fodgængere på en sommerdag i Nyhavn. Med den nuværende udformning af Dybbølsbro vil det være svært at opretholde fremkommeligheden for alle trafikanter i området. Der vil ikke være tilstrækkelig plads på cykelstierne igennem signalanlæggene på Dybbølsbro, og de eksisterende fodgængerfaciliteter vurderes ikke at kunne håndtere de forventede mængder fodgængere.

Samtidig viser modelberegningerne, at der mangler gode gang- og cykelforbindelser mellem Jernbanebyen og Dybbølsbro, og at der ikke er tilstrækkelig adgang for cykler og fodgængere til flere af de nye funktioner omkring Dybbølsbro. På den baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen valgt at lave beregninger af fire scenarier for en ændret udformning af Dybbølsbro:

  • Scenarie 0+: Dybbølsbro bevarer dobbeltrettet biltrafik, og der foretages mindre kapacitetsændringer i signalanlæggene
  • Scenarie 1: Biltrafikken ensrettes på Dybbølsbro i retning mod Kalvebod Brygge og Fisketorvet
  • Scenarie 2: Dybbølsbro lukkes for biltrafik
  • Scenarie 3: Dybbølsbro og de nordvendte ramper ved Kalvebod Brygge lukkes for biltrafik, mens ramperne holdes åbent for busser i rute.

I scenarie 1, 2 og 3 etableres en dobbeltrettet cykelsti mellem Jernbanebyen og Dybbølsbro på rampen langs Kaktustårnene og Styrelserne (statsligt kontorfællesskab for Bygningsstyrelsen, Energistyrelsen, Trafikstyrelsen, Vejdirektoratet og BaneDanmark).

Scenarie 3: Dybbølsbro og nordvendte ramper ved Kalvebod Brygge lukkes for biltrafik (bilag 4)

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at den trafikale helhedsplan tager udgangspunkt i scenarie 3, der vurderes bedst at fremtidssikre trafikafviklingen i området. Ved at lukke Dybbølsbro og de nordvendte ramper for biltrafik frigøres tilstrækkeligt med plads til cykel- og gangtrafikken, og der sikres mere grøntid igennem signalanlæggene, da der ikke skal gives grøntid til svingende/krydsende biltrafik.

I scenarie 3 bytter fortovet og cykelstien placering ved rampeanlægget og på forpladsen ved Fisketorvet for at skabe mere plads til fodgængere og et mere direkte flow for både fodgængere og cyklister. Samtidig etableres der fodgængerovergange i den sydvestlige side af rampeanlægget for at imødekomme de fremtidige fodgængerstrømme. Dette er ens for alle scenarierne, men scenarie 3 vurderes at sikre bedst fremkommelighed for både cykler og fodgængere igennem signalanlæggene, som medfører reducerede rejsetider, da der ikke skal gives grøntid til svingende/krydsende biltrafik. Trafiksikkerheden for gående og cyklende forbedres, da den svingende biltrafik ikke længere vil indgå i krydsene. Den øgede plads til fodgængerne giver mulighed for, at man i fremtiden kan tilpasse løsningen til udviklingen af de trafikale behov. Ved at lukke Dybbølsbro for biltrafik kan fortovsarealet ved perronerne udvides, så der frigøres areal til fx cykelparkering og byrumselementer. Foran Kaktustårnene muliggøres en pladsdannelse.

Etablering af en dobbeltrettet cykelsti på rampen mellem Dybbølsbro og Jernbanebyen langs Styrelserne vil imødekomme den øgede mængde cyklister, og lukning af broen for biltrafik muliggør, at den dobbeltrettede cykelsti trafiksikkert kan indarbejdes i lyskrydset på Dybbølsbro. 

For biltrafikken vil udformningen betyde omvejskørsel for de bilture, der foretages over Dybbølsbro, da disse i stedet vil skulle køre ad Enghavevej eller Bernstorffsgade. Ifølge trafikmodelberegningerne er 63 % af bilturene på Dybbølsbro gennemkørende og uden ærinde i området. I scenariet vil samlet set 10.600 bilture pr. døgn i 2035 (17 % af turene på Dybbølsbro) skulle finde alternative ruter ifølge trafikmodelberegningerne. Beregningerne viser, at lukningen af Dybbølsbro vil give 3.100 flere køretøjer i Bernstorffsgade og 2.900 flere køretøjer på Enghavevej pr. døgn i 2035. Foruden trafikvæksten som følge af omfordeling af trafik i scenarierne, vil der ske en generel trafikvækst på ca. 10 % frem mod 2035. Den samlede trafikbelastning i Bernstorffsgade vil da stige med ca. 20 % i scenarie 2 og 3. Dette kan medvirke til reduceret fremkommelighed for bil- og bustrafik i krydset Bernstorffsgade/Tietgensgade og i Bernstorffsgade generelt. Dette skyldes en kombination af trafikomlægninger og en generel trafikstigning.

Lukningen af de nordvendte ramper vil betyde, at Fisketorvets tagparkering kun kan tilgås via de sydvendte ramper, samt at de eksisterende ca. 20 parkeringspladser på rampen nedlægges.

Krydset Havneholmen/Vasbygade vil blive påvirket og belastet af den generelle fremtidige udvikling i trafikken samt af den kommende byudvikling i området i sådan grad, at det med helhedsplanen anbefales, at der foretages en videre undersøgelse af krydset frem mod en evt. kapacitetsudvidelse.

Privat areal

Helhedsplanen indeholder løsningsforslag på arealer ejet og/eller administreret af henholdsvis Fisketorvet og Bygningsstyrelsen. De anbefalede løsninger forudsætter derfor, at der indgås frivillige aftaler med grundejerne, eller at der eksproprieres. Der udarbejdes sideløbende et nyt lokalplantillæg for Fisketorvets udvidelse, og det tilstræbes, at forpladsen i scenarie 3 indgår i lokalplanstillægget. Der udarbejdes tilsvarende en lokalplan for Jernbanebyen, som helhedsplanen er koordineret med.

Etapevis omdannelse af Dybbølsbro

Den trafikale helhedsplan for området omkring Dybbølsbro kan igangsættes samlet eller etapevis ved at inddele omdannelsen i fire delprojekter. Dette kan være en fordel, da to delprojekter går ind over privat areal og dermed kræver en aftale med grundejer/ekspropriation.

  1. Lukning og omprofilering af Dybbølsbro og evt. anlæg af plads og byrumselementer
  2. Ombytning af placeringen af cykelsti og gangareal samt ombygning af signalanlæg og rampelukning
  3. Ændret forløb af cykelsti fra Cykelslangen til signalanlæg ved rampe og nyt krydsningspunkt for fodgængere (kræver aftale eller ekspropriation)
  4. Dobbeltrettet cykelsti samt stikrydsning ved Jernbanebyen (kræver aftale eller ekspropriation)

Løsningsforslagene er skitseret på principniveau, som efterfølgende skal detailplanlægges for de enkelte anlægsprojekter. Såfremt det tilvælges, at der skal indgå byrumsløsninger, kan det implementeres i delprojekt A. Det forudsætter forudgående anlægsmodning og evt. yderligere inddragelse af borgere og aktører. Desuden forudsætter det godkendelse hos Københavns Politi.

Inddragelse af interessenter

I forbindelse med udarbejdelsen af planen er der afholdt møder med Fisketorvet, IKEA, Kaktustårnene, Styrelserne, DSB, Vesterbro Lokaludvalg, Ældrerådet, Handicaprådet og Ungerådet. Flere af aktørerne har været positive overfor en lukning af Dybbølsbro for biltrafik, mens andre har forholdt sig neutralt. Fisketorvet har som den eneste aktør udtrykt bekymring i forhold til en lukning af Dybbølsbro og de nordvendte ramper for biltrafik. Fisketorvet har udtrykt bekymring over, at adgangen til deres tagparkering forringes ved at fjerne tilkørselsmulighederne fra Vesterbro og den ene side af Kalvebod Brygge (se indsigelsesnotat fra Fisketorvet - bilag 5). Forvaltningen har taget Fisketorvets bemærkninger til efterretning og har tilpasset løsningsforslaget for forpladsen, så den følger deres ønsker om at etablere vendemulighed og afsætningspladser. Dette forventes der kun at være plads til i scenarie 3, da der her ikke skal etableres svingbaner til de nordvendte ramper på forpladsen. Forvaltningen har besvaret Fisketorvets øvrige bemærkninger i bilag 6.

Bygningsstyrelsen har ultimo maj 2023 orienteret Teknik- og Miljøforvaltningen om, at de ønsker den dobbeltrettede cykelsti placeres udenfor arealet, som de råder over, hvilket vil være muligt.

Bygningsstyrelsen forventes jf. den gældende lokalplan at udvikle arealet til et grønt byrum med stiforbindelser, når metrostationen Havneholmen åbnes i 2024.

Politisk handlerum

  • Det er muligt at vælge et andet scenarie, fx scenarie 2 hvor Dybbølsbro lukkes for biltrafik, men hvor de nordvendte ramper holdes åbne. Dette giver mange af de samme fordele som for scenarie 3, men giver et mindre areal til gående og cyklende på langs af broen og mindre besparelser i rejsetiderne og vil ikke løse udfordringerne med trafiksikkerheden i krydsene ved ramperne. I scenariet er der adgang til Fisketorvets tagparkering fra begge sider af Kalvebod Brygge. Dette vil forskyde høringsprocessen, da helhedsplan i så fald skal tilrettes, før den kan sendes i høring.
  • Det er muligt at beslutte, at henvise finansiering for den videre implementering af helhedsplanen til Budget 2024. Dette sker i så fald med forbehold for Borgerrepræsentationens endelige godkendelse af planen ultimo 2023. Et budgetnotat til Budget 2024 vil kunne rumme planens delprojekt A, som er de dele af området, der med fordel kan udvikles først.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sende udkast til trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro i offentlig høring i perioden fra den 23. juni til den 17. september 2023. Den endelige trafikale helhedsplan forventes forelagt for Teknik- og Miljøudvalget og herefter Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen ultimo 2023.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2023

 

Venstre stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

 

“at helhedsplanen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på, at alle scenarier beskrives lige detaljeret.”

 

Ændringsforslaget bortfaldt med 5 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, C og V

Imod stemte: F, Ø og Å

 

Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 3. 0 undlod at stemme.

For stemte: A, F, Ø og Å

Imod stemte: C og V

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte projektet, da projektet vil forringe fremkommeligheden i byen – samt føre til øget trængsel på de omkring liggende gader til gene for beboerne i disse gader. Der er tale om et projekt, der vil skabe unødige trængselsproblemer for byens borger og gæster samt besværlig gøre adgangen til Fisketorvet og den nye IKEA.”

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne støtter projektet, da projektet vil forbedre fremkommeligheden i byen – samt føre til mindsket trængsel. Der er tale om et projekt, der vil løse trængselsproblemer for byens borgere og gæster samt gøre adgangen til Fisketorvet, Godsbaneterrænnet og den nye IKEA nemmere – for gående og cyklister, herunder den øgede mængde af ladcykler der forventes til og fra den nye IKEA.”

Til top