Medlemsforslag om genhusning
Indstilling
Det foreslås,
- at Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til ændring af kriterier for genhusning ved byfornyelse, således at også alle beboere i andelsboliger i lighed med udlejningsejendomme, uanset hvor længe de har boet i lejligheden, er berettiget til genhusning, når dette er nødvendigt.
(Stillet af Enhedslisten)
Motivering
Der ønskes en ændring af kriterierne for genhusning i forbindelse med byfornyelse, så alle beboere i andelslejligheder får ret til genhusning, uanset hvornår beboerne er flyttet ind i lejligheden.
Det er urimeligt, at folk skal bo i lejligheder, hvor der ellers er vurderet, at der er behov for genhusning, og hvor der kan være en sundhedsrisiko ved at blive boende, fordi de falder for 2 års reglen.
Hvis en ejendom har toilet, der ligger uden for lejligheden, har ejeren mulighed for at søge om byfornyelsesstøtte til etablering af toilet/bad. Støtten ydes på baggrund af en konkret beslutning fra Borgerrepræsentationen og kan i hovedtræk omfatte støtte til selve ombygningen og genhusning af de berørte beboere under ombygningen.
Københavns Kommunes praksis følger ministeriets vejledning om, at der kan stilles krav om, at beboerne skal have boet i deres bolig på beslutningstidspunktet eller som minimum have boet i deres bolig i mindst 2 år, før byggeriet igangsættes, før man som beboer er berettiget til genhusning af Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen kan dog selv beslutte at ændre denne regel.
For lejere i udlejningsejendomme, der ikke opfylder kriterierne for midlertidig genhusning, er det udlejer, der sikrer, at disse lejere får en passende erstatningsbolig under ombygningen.
For beboere i andelsboliger, der på grund af indflytningstidspunktet ikke har været berettiget til midlertidig genhusning betalt af Københavns Kommune, har forvaltningen i samarbejde med bygherre søgt at finde alternative løsninger som f.eks. toilet- og/eller badevogne i gården, under ombygningen. Alternativt skal beboerne selv finde en midlertidig bolig.
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2017
Medlemsforslaget blev godkendt med syv stemmer mod to.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at planlagt genhusning for beboere i private ejendomme er en privat opgave.”