Mødedato: 19.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Retlig lovliggørelse af et boligbyggeri på Amager Strandvej 122, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til lovliggørelse af et boligbyggeri på Amager Strandvej 122, Amager Øst. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at et boligbyggeri på Amager Strandvej 122 søges retligt lovliggjort som anført under Løsning.

Problemstilling

Forvaltningen har beklageligvis begået en fejl i forbindelse med byggesagen for etablering af et boligprojekt på Amager Strandvej 122. I lokalplan nr. 425 ”Krimsvej er der markeret et byggefelt svarende til fodaftrykket af den eksisterende bygning på matriklen. Forvaltningen har givet byggetilladelse til et projekt, som overskrider dette byggefelt mod Amager Strandvej. Bygherre er i gang med opførelsen af byggeriet. Kommunen har pligt til at lovliggøre dette forhold, da det ikke kan betegnes, som værende af underordnet betydning i planlovens forstand. Det kan lovliggøres enten fysisk eller retligt. Se nærmere redegørelse for problemstillingen i bilag 1.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen gav den 9. juni 2016 byggetilladelse til det ansøgte projekt. I byggesagsprocessen overså forvaltningen, at projektet indeholdt en overskridelse af lokalplanens byggefelt mod Amager Strandvej, se bilag 1. Overskridelsen udgør i alt ca. 232 m2 bruttoetageareal fordelt ligeligt på første til fjerde sal. Det er en udvidelse af byggefeltet på ca. 58 m2, som udkrager over stueetagen og slutter ved fortovskanten.

Den meddelte byggetilladelse er således ikke i overensstemmelse med lokalplanen. Bygherre burde have søgt om dispensation til overskridelse af byggefeltet i byggeansøgningen. Forvaltningen burde have opdaget, at projektet overskred byggefeltet og taget stilling til, hvorvidt dispensationen kunne imødekommes.

I de situationer, hvor der som her konstateres et ulovligt forhold, har kommunen pligt til at få forholdene lovliggjort, med mindre der er tale om forhold af underordnet betydning, jf. planlovens § 51, stk. 5. Det er forvaltningens vurdering, at der er tale om en mindre overskridelse, men at forholdet ikke kan anses for at være af underordnet betydning. Lokalplanens krav til bebyggelsesprocent, friareal, parkering mv. er overholdt. Det er endvidere forvaltningens vurdering, at overskridelsen af byggefeltet vil have en minimal betydning for naboer mv.

Lovliggørelse kan ske enten som en retlig lovliggørelse, dvs. ved en efterfølgende meddelelse af lovliggørende tilladelse/dispensation eller udarbejdelse af lovliggørende plan, eller som en fysisk lovliggørelse, dvs. ved fjernelse, ophør mv. af det ulovlige forhold. Vurderingen af om et ulovligt forhold skal søges lovliggjort retligt eller fysisk beror på en nærmere vurdering og afvejning af sagens omstændigheder, jf. bilag 1.

Den meddelte byggetilladelse er en såkaldt begunstigende forvaltningsakt, som bygherren berettiget har indrettet sig i tillid til. Endvidere er byggeriet igangsat. På nuværende tidspunkt er de bærende konstruktioner opført i 3 etager mod Amager Strandvej, og de 8 berørte lejligheder er solgt. Det vil således kræve en omfattende nedrivning og omprojektering at gennemføre en fysisk lovliggørelse, se nærmere i bilag 1.

Forvaltningen finder, at den nuværende udformning indgår i sammenhæng med, hvad der i øvrigt bliver opført i området. Facaden mod Amager Strandvej kommer i den nuværende situation til at flugte med facadelinjen for naboejendommen mod nord.

På den baggrund vil forvaltningen ud fra hensynet til proportionalitetsprincippet søge at lovliggøre det ulovlige forhold retligt ved en dispensation.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen foretage naboorientering af berørte naboer mv. og herefter søge at lovliggøre byggeriet ved en dispensation.

 

Pernille Andersen

/Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top