Mødedato: 19.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Business case for bynært biogasanlæg

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal gå videre med etablering af et bynært biogasanlæg for at håndtere bioaffald i København.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen i partnerskab med forsyningsselskaberne forbereder etablering af et bynært biogasanlæg til bioaffald fra hovedstadsområdet under forudsætning af, at behandlingsprisen for bioaffald er på niveau med eller under forbrændings- eller markedspris, jf. løsningsafsnit

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 5. september 2016 at indføre en ny affaldsordning for bioaffald for at opfylde målet om 45 % genanvendelse i Ressource- og Affaldsplan 2018. Et flertal ønskede, at der bygges et bynært biogasanlæg til bioaffald fra København og andre kommuner. Udvalget ønskede desuden en business case for anlægget før eventuelt udbud af behandlingsløsningen. Aftalen mellem Amager Ressourcecenters (ARC) ejerkommuner om genopretning af økonomien og CO2-reduktion på ARC, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 26. august 2016, indeholder en plan for øget genanvendelse og CO2-reduktion, der fx kan omfatte et biogasanlæg. Planen skal ifølge ARC-aftalen godkendes i ejerkommunerne senest den 1. marts 2018, og udvalgets stillingtagen indgår som en forudsætning for ARCs arbejde hermed. KBH2025 Klimaplanen indeholder desuden et mål om at etablere bioforgasning af den organiske del af affaldet.

Løsning

Et partnerskab mellem ARC, BIOFOS, Vestforbrænding og Københavns Kommune har som en del af en forundersøgelse udarbejdet en business case for et bynært biogasanlæg (bilag 1). Den udarbejdede business case fremlægges hermed og omfatter forbehandling (pulpning), bioforgasning, transport af gødningsresten til landbrugsjord samt opgradering og afsætning af biogassen. Business casen tager udgangspunkt i at etablere et anlæg på Avedøre Holme, der udnytter synergieffekter ved bl.a. at:

  • Benytte en ledig rådnetank på BIOFOS’ spildevandscenter til bioforgasning af affald, udnytte spildevand i stedet for grundvand (i processen) og fjernvarme (til hygiejnisering).
  • Rense biogas på et opgraderingsanlæg, der allerede er på lokaliteten, så den kan distribueres via naturgasnet, der også ligger tæt ved. Biogas er CO2-neutralt og kan fx erstatte diesel i tung transport, indgå i bygas mv. Opgraderingsanlægget skal dog udvides for at kunne behandle den forventede mængde biogas.
  • Trække på kompetencer og personale i BIOFOS i forhold til drift af biogasanlæg.

Nedenstående tabel viser resultaterne af business casen i forhold til pris for at behandle bioaffald. I business casen er tre scenarier (hoved-, minimum- og maksimumscenarie) for et bynært biogasanlæg sammenlignet med markedsprisen fra et to-årigt udbud, se bilag 1. Udbuddet er gennemført af Vestforbrænding for det bioaffald, der på nuværende tidspunkt indsamles i ejerkommunerne inklusiv København. Markedsprisen er usikker på længere sigt og fx afhængig af udviklingen i kapaciteten på markedet.

 

 

Hoved-

scenarie

50.000 ton

Minimum-scenarie

30.000 ton

Maksimum-scenarie

90.000 ton

Markeds-

pris

Behandlingspris

Kr./ton

410

750

300

350

Bynær løsning

 

Ja

Ja

Ja

Nej

Anlægsomkostning

Mio. kr.

147,5

132,5

265

0

Beskæftigede,

Anlægsfase

Årsværk

123

110

221

Ukendt

Beskæftigede,

Driftsfase

Årsværk

8

8

8

Ukendt

Hovedscenariet er baseret på kapaciteten af den eksisterende ledige rådnetank (50.000 ton årligt), og forudsætter, at affald leveres fra ARCs ejerkommuner og øvrige kommuner i Hovedstadsområdet. Minimumscenariet (30.000 ton årligt) er baseret på en mindre kapacitetsudnyttelse, der svarer til mængderne fra de fem ARC ejerkommuner. Maksimumscenariet (90.000 ton årligt) er et udbygget scenarie baseret på den samlede mængde bioaffald fra de kommuner, der indgår i ARC og Vestforbrænding, samt eventuelt andre kommuner i Greater Copenhagen, fx i KARA/Noverens område (affaldsselskab i Roskilde med ni ejerkommuner på Midt- og Vestsjælland). KARA/Noveren har besluttet at indgå i partnerskabet om det videre arbejde, mens Vestforbrænding har besluttet ikke at deltage. Dermed kan maksimumscenariet ikke realiseres på kort sigt.

Salg af biogas og anlægsomkostninger er de vigtigste faktorer for prisen for behandling af bioaffaldet. Biogas er omfattet af et CO2-certifikatsystem, og business casen medregner indtægter fra salg af disse certifikater, både af hensyn til princip om økonomisk forsvarlig forvaltning, og for at scenarierne kan sammenlignes med markedsprisen. CO2-reduktioner i KBH2025 Klimaplanen kan sikres ved fx tilbagekøb af biogascertifikater. Forvaltningen forbereder, jf. initiativ i roadmap 2017-2020 for KBH2025 Klimaplanen, en biogasstrategi, hvor der bl.a. redegøres for certifikatsystemet.

Hvidovre Kommune, hvor den ledige rådnetank hos BIOFOS på Avedøre Holme ligger, er orienteret om arbejdet og vil også fremadrettet være dialogpartner blandt andet i ARCs plan for genanvendelse og CO2-reduktion samt i miljøvurderingsproces og miljøgodkendelse, hvor Miljøstyrelsen er myndighed. I forhold til lokalplan og andre tilladelser er kommunen myndighed.

SEGES (landbrugets forskningscenter) har vurderet, at det fosforholdige restprodukt kan udnyttes som gødning i økologiske og/eller konventionelle landbrug, og at de producerede mængder kan forventes afsat inden for en radius på 35-50 km fra anlægget.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune forbereder et fælles biogasanlæg i samarbejde med forsyningsselskaberne, og at Teknik- og Miljøudvalget tager stilling til det videre arbejde for, at ARC og BIOFOS ikke investerer unødige ressourcer i konkretiseringsarbejde. Desuden forventes behandlingen af bioaffald at indgå i ARCs kommende plan for genanvendelse og CO2-reduktion, der forelægges Borgerrepræsentationen primo 2018. Det videre arbejde tager udgangspunkt i hovedscenariet på baggrund af business casens resultater, der viser, at et bynært biogasanlæg kan etableres med en pris for behandling af bioaffald, der ligger på niveau med markedsprisen og prisen for affaldsforbrænding (460 kr./ton på ARC). Det er en forudsætning for at etablere et bynært biogasanlæg, at behandlingsprisen på anlægget er på niveau med eller under markedsprisen. Arbejdet baseres på en bred markedsanalyse for at underbygge markedsprisen og omfatter:

  • Etablering af et selskab med fælles ejerskab mellem de involverede forsyningsselskaber til at etablere og drive et anlæg til forbehandling og bioforgasning af bioaffald.
  • Tage udgangspunkt i hovedscenariet med mulighed for eventuel senere udbygning til et større anlæg for at udnytte skalafordele.
  • Arbejdet skal afklare og skabe sikkerhed for affaldsmængderne til anlægget.

Alternativ mulighed for håndtering af bioaffald

Som alternativ kan Teknik- og Miljøudvalget beslutte fortsat at udbyde behandlingen af bioaffald på markedet. En udbudsløsning kan fx understøtte bioforgasning af husdyrgødning, hvilket kan give en reduktion af klimabelastningen fra landbruget. I dette tilfælde bemærkes det, at der pt. er begrænset kapacitet for bioforgasning i Østdanmark, og at anlæg på Fyn eller i Jylland derfor kan blive aftagere af affaldet fra København. Forvaltningen er bekendt med, at flere aktører arbejder med at forberede biogasanlæg baseret på husdyrgødning og bioaffald fra industri og husholdninger på det centrale og vestlige Sjælland, men der er ikke truffet konkret beslutning herom endnu.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Anlægget forudsættes bygget i regi af et selskab, der er fællesejet af et eller flere af de deltagende selskaber, ARC og BIOFOS samt måske KARA/Noveren og forventes lånefinansieret. Behandlingsprisen, som forventes at ligge på niveau med eller under de nuværende affaldsbehandlingsomkostninger, vil blive indregnet i affaldsgebyret.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sikre sammenhængen til ARCs plan for genanvendelse og CO2-reduktion, og i samarbejde med forsyningsselskaberne i øvrigt arbejde videre med at forberedeetablering af et bynært biogasanlæg og mulighederne for selskabsmæssig organisering af ejerskab. Sagen skal desuden behandles i selskabernes bestyrelser. Eventuel lånefinansiering vil blive fremlagt til vedtagelse i alle deltagende kommuner, før der kan træffes endelig beslutning om at påbegynde anlægsarbejdet. Anlægsfasen kan tage op mod tre år ud over miljøvurdering (VVM) og politisk proces.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at forelægge en biogasstrategi for Teknik- og Miljøudvalget medio 2018.

 

Pernille Andersen

/Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2017

Punktet blev trukket af forvaltningen i forbindelse med godkendelsen af dagsordenen.

Til top