Mødedato: 19.04.2006, kl. 15:00

Fornyelse af Folkets Park

Se alle bilag

Fornyelse af Folkets Park

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. april 2006

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Fornyelse af Folkets Park

 

TMU 226/2006  J.nr. 611:155.0001/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at       dispositionsforslag til fornyelse af Folkets Park fra Algren & Bruun Landskabsarkitekter videreudvikles til projektforslag

 

 

RESUME

Den 25. januar 2006 (TMU 42/2006) godkendte Teknik- og Miljøudvalget, at projektet for fornyelse af Folkets Park skulle videreudvikles til dispositionsforslag på baggrund af det foreslåede program.

Efter godkendelse af programmet har de 3 landskabsarkitektfirmaer (Algren & Bruun, Kragh & Berglund og Krat), som deltager i parallelopdraget om Folkets Park, udarbejdet hvert sit dispositionsforslag til parken. Ét af forslagene skal nu udvælges og viderebearbejdes til projektforslag.

De 3 forslag er under udarbejdelsen blevet fremlagt på 3 følgegruppemøder og 1 offentligt borgermøde.

På det sidste følgegruppemøde blev kommentarerne fra borgermødet diskuteret. Selvom der i følgegruppen var tilhængere af alle 3 forslag, besluttede de sig for, at anbefale ét af de 3 forslag til videre bearbejdning. Forslaget fra Algren & Bruun Landskabsarkitekter blev anbefalet.

Forvaltningen kan ligeledes anbefale, at forslaget fra Algren & Bruun Landskabsarkitekter videreudvikles til projektforslag.

Forvaltningen vurderer, at forslagets prioritering af eksisterende kvaliteter og tilførsel af nye skaber en god balance mellem de behov, der er for området nu og dem, der må komme i fremtiden. Forslaget fornyer parken samtidig med, at den betydningsfulde historie respekteres.

Forvaltn ingen vurderer, at forslaget fra Kragh & Berglund Landskabsarkitekter vil være vanskeligt at vedligeholde i en acceptabel kvalitet, og kan derfor ikke anbefale videreudvikling af dette forslag.

Forslaget fra Krat Landskabsarkitekter er både anlægsmæssigt og driftsmæssigt muligt at gennemføre, men indeholder i forhold til det anbefalede forslag ikke de samme kvaliteter.

I forbindelse med udarbejdelse af program og dispositionsforslag er der afholdt 4 offentlige borgermøder og 5 følgegruppemøder

Under videreudviklingen af projektet til projektforslag planlægges der afholdt 1 offentligt borgermøde og 1 følgegruppemøde.

Derefter indstilles det færdige projektforslag til bevilling i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Såfremt projektet godkendes planlægges det at nedsætte et brugerråd, som inddrages i projektet i forbindelse med hovedprojektering og realisering.

Forvaltningen arbejder efter ønske fra borgerne på forskellige muligheder for lokal deltagelse i udførelsen af projektet. Forvaltningen samarbejder bl.a. med Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om eventuelt at gennemføre et beskæftigelsesprojekt i forbindelse med anlægsarbejderne.

Det foreslåede brugerråd vil også efter parken er anlagt kunne fortsætte samarbejde med forvaltningen, f.eks. med planlægning af forskellige arrangementer, således at brugerne også inddrages i parkens fremtidige brug og udvikling.

Der er reserveret et rammebeløb på 5 mio. kr. på Vej & Parks investeringsplan. Bortskaffelse af forurenet jord og byggeaffald kan fordyre projektet.

Forvaltningen har bedt tegnestuerne inddrage den del af Griffenfeldsgade, der ligger ud for Folkets Park og hen til Tjørnegade i dispositionsforslagen. Såfremt Teknik- og Miljøudvalget i forbindelse med indstillingen af projektforslaget anbefaler at inddrage Griffenfeldsgade i projektet, vil det medføre øgede anlægsudgifter. Forvaltningen vil i forbindelse med indstilling af projektforslaget fremlægge forslag til finansiering.

Projektet planlægges at være klar til udførelse i slutningen af 2006 og være færdig anlagt i foråret 2007.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 14. juni 2000 (BR 305/2000) vedtog Borgerrepræsentationen en pakke med fire projekter på Indre Nørrebro. Pakken betød, at der skulle bygges boliger på "Have på en nat" grunden i Guldbergsgade, opføres et kultur- og idrætshus i Korsgade, etableres et parkeringsanlæg på hjørnet af Blågårdsgade og Åboulevarden og at Folkets Park skulle bevares som grønt område.

Borgerrepræsentationen godkendte den 11. december 2003 (BR 561/03) "Tillæg til lokalplan nr. 215 'Stengade II' med kommuneplantillæg", hvori Folkets Park blev udlagt til offentlig rekreativ brug med parkkarakter.

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 7. september 2005 (BTU 484/2005), at arbejdet med udviklingen af et projekt for fornyelse af Folkets Park kunne igangsættes. Projektet havde indtil da afventet, at der blev truffet endelig beslutning om etablering af et parkeringsanlæg på hjørnet af Åboulevarden og Blågårdsgade. Det blev ligeledes besluttet, at der ikke kan igangsættes anlægsarbejder i Folkets Park før første spadestik til parkeringsanlægget er taget. Første spadestik til parkeringsanlægget er nu taget.

Den 25. januar 2006 (TMU 42/2006) godkendte Teknik- og Miljøudvalget, at projektet for fornyelse af Folkets Park kunne videreudvikles til dispositionsforslag på baggrund af det foreslåede program.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Efter godkendelse af programmet har de 3 landskabsarkitektfirmaer (Algren & Bruun, Kragh & Berglund og Krat), som deltager i parallelopdraget om Folkets Park, udarbejdet hvert sit dispositionsforslag til parken. Ét af forslagene skal udvælges og viderebearbejdes til projektforslag.

I forbindelse med udarbejdelsen af programmet har forvaltningen bedt tegnestuerne inddrage den del af Griffenfeldsgade, der ligger ud for Folkets Park og hen til Tjørnegade. Forslagene er udformet på en sådan måde, at projektet også kan gennemføres uden denne projektudvidelse, da det vil medføre en forøget anlægssum i forhold til det afsatte rammebeløb. Udvidelsen vil blive indstillet separat, når projektforslaget indstilles til bevilling.

 

Proces i dispositionsforslagsfasen

På baggrund af programmet har de tre tegnestuer udarbejdet hvert deres dispositionsforslag til fornyelse af Folkets Park.

Under udarbejdelsen blev forslagene fremlagt for følgegruppen den 1. og 15. februar 2006. På baggrund af følgegruppens kommentarer har tegnestuerne løbende revideret projekterne.

Den 21. februar 2006 fremlagde tegnestuerne deres forslag for forvaltningens Projektforum. Kommentarer herfra medførte ligeledes ændringer.

De færdige dispositionsforslag blev fremlagt og kommenteret på et offentligt borgermøde den 1. marts 2006.

Efterfølgende blev der afholdt et møde med følgegruppen den 8. marts 2006, for bl.a. at samle op på kommentarerne fra det foregående borgermøde og diskutere borgergruppens udmeldinger og holdninger. Se borgernes kommentarer nedenfor.

De 3 dispositionsforslag

Tegninger og beskrivelser af de 3 dispositionsforslag er vedlagt som bilag.

-         Algren & Bruun Landskabsarkitekter (bilag 1)

-         Kragh & Berglund Landskabsarkitekter (bilag 2)

-         Krat Landskabsarkitekter (bilag 3)

 

Borgernes kommentarer

Som nævnt ovenfor er de 3 dispositionsforslag blevet fremlagt på et offentligt borgermøde, og efterfølgende er forslagene og kommentarerne fra borgermødet blevet diskuteret på et følgegruppemøde.

Referat af 3. borgermøde er vedlagt nærværende indstilling i bilag 4.

Referat af 5. følgegruppemøde er vedlagt nærværende indstilling i bilag 5.

Følgegruppen besluttede sig på mødet for at anbefale ét af forslagene til videre bearbejdning på trods af, at der i gruppen var tilhængere af alle 3 forslag. Forslaget fra Algren & Bruun Landskabsarkitekter blev valgt.

 

Forvaltningens kommentarer

Forvaltningens vurderinger er vedlagt nærværende indstilling i bilag 6.

Forvaltningen anbefaler forslaget fra Algren & Bruun Landskabsarkitekter. Forslagets bevaring af eksistrende kvaliteter og tilførsel af nye skaber en god balance mellem de behov, der er for området nu og de, der må komme i fremtiden - det fornyer parken samtidig med, at den betydningsfulde historie respekteres.

 

Samlet vurdering

Forvaltningen vil på baggrund af borgernes kommentarer og egen vurdering anbefale, at forslaget fra Algren & Bruun Landskabsarkitekter videreudvikles til projektforslag.

 

Alternativer

Forvaltningen vurderer, at forslaget fra Kragh & Berglund Landskabsarkitekter er problematisk driftsmæssigt, og vil derfor ikke anbefale videreudvikling af dette forslag.

Forslaget fra Krat Landskabsarkitekter er både anlægsmæssigt og driftsmæssigt muligt at gennemføre, men indeholder i forhold til det anbefalede forslag ikke de samme kvaliteter.

 

Den kommende proces

Det udvalgte forslag tilrettes og videreudvikles til projektforslag, som fremlægges for følgegruppen til kommentering i starten af maj 2006. Efterfølgende fremlægges projektforslaget på et fjerde borgermøde i midten af maj 2006.

Derefter indstiller forvaltningen det færdige projektforslag til bevilling for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Såfremt projektet godkendes, nedsættes der et brugerråd, som inddrages i projektet i forbindelse med hovedprojektering, hvis der skal foretages ændringer i projektet i forhold til det godkendte projektforslag.

Projektet planlægges at være klar til udførelse i slutningen af 2006 og være færdig anlagt i foråret 2007.

Forvaltningen arbejder efter ønske fra borgerne på forskellige muligheder for lokal deltagelse i udførelsen af projektet. Forvaltningen samarbejder bl.a. med Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om at genne mføre et beskæftigelsesprojekt i forbindelse med anlægsarbejderne.

Ligeledes foreslås det, at det nedsatte brugerråd også efter parken er anlagt kan indgå i et samarbejde med forvaltningen, f.eks. med planlægning af forskellige arrangementer, således at brugerne også kan påvirke hvordan parken kan udvikle sig i fremtiden.

Økonomi

Der er reserveret et rammebeløb på 5 mio. kr. på Vej & Parks investeringsplan. Bortskaffelse af forurenet jord og byggeaffald kan fordyre projektet (se miljøvurdering nedenfor).

Såfremt det i forbindelse med indstillingen af projektforslaget anbefales at inddrage Griffenfeldsgade i projektet, vil det medføre øgede anlægsudgifter.

Forvaltningen samarbejder med Lokalagendecenter 21, Indre Nørrebro på at søge fondsmidler.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er omfattet af forvaltningens positivliste for indstillinger der skal miljøvurderes.

 

Der er ikke gennemført en egentlig miljøvurdering af denne indstilling da miljøvurderingen vil blive fortaget i forbindelse med videreudvikling af projektet til projektforslag. Miljøvurderingen vil derfor fremgå af indstillingen af projektforslaget.

 

Miljøvurderingen vil omfatte gennemgang af Vej & Parks egen miljøcheckliste for anlægsprojekter og målsætningerne i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri. Alle de af kommunen opstillede minimumskrav til anlægsprojekter forventes overholdt. Desuden er indstillingen knyttet til miljømålsætninger for jord og vand i Kommuneplan 2001, som ligeledes vil blive omfattet af miljøvurderingen.

 

Følgende miljømål skal indarbejdes i forbindelse med videreudvikling af projektet:

-         Bevaring af eksisterende træer bevaringsværdige træer, i det omfang det er muligt

-         Tilførsel af ny beplantning med gode vækstbetingelser

-         Genbrug af genanvendelige materialer

-         I valget af nye materialer og inventar er funktionalitet, bæredygtighed og driftshensyn vigtigt

 

Konkrete miljøundersøgelser

Følgende miljøundersøgelser vil blive inddraget i den samlede miljøvurdering i forbindelse med udvikling af projektforslaget:

På arealet har der ligget galvaniserings- og trykkervirksomheder. Det var derfor forventeligt, at jorden i Folkets Park er forurenet. Derfor er der udtaget en række jordprøver. Forureningsanalyserne viser at størstedelen af jorden kan klassificeres til klasse 2 og 3, mens enkelte områder er klasse 1 og 4 jord. Derudover har analyserne vist, at der kun er et ganske tyndt lag muld (15-50cm). Herunder ligger gammelt byggeaffald og fundamenter fra det tidligere byggeri.

Som udgangspunkt skal håndtering af jorden ligge indenfor den samlede økonomiske ramme, men det kan vise sig, at bortskaffelse af forurenet jord og byggeaffald kan fordyre projektet.

Andre konsekvenser

Såfremt det i forbindelse med indstillingen af projektforslaget anbefales at inddrage Griffenfeldsgade i projektet, vil det medføre øgede anlægsudgifter.

Høring

Der er afholdt 4 offentlige borgermøder (heraf 1 på stedet) og 5 følgegruppemøder.

På borgermøderne har der været et godt fremmøde af lokale borgere og interessenter. Der har derudover været kontakt til institutioner i området, lokale foreninger, politiet, Lokalagendacenter 21 Indre Nørrebro, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, samt Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

BILAG

1.      Dispositionsforslag fra Algren & Bruun Landskabsarkitekter

2.      Dispositionsforslag fra Kragh & Berglund Landskabsarkitekter

3.      Dispositionsforslag fra Krat Landskabsarkitekter

4.      Resumé af 3 offentlige borgermøde

5.      Resumé af 5. følgegruppemøde

6.      Forvaltningens vurderinger

 

 

 

 

Ole Bach


 

Til top