Mødedato: 19.03.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af Københavns Kommunes Træpolitik

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte Teknik- og Miljøforvaltningens håndtering af Københavns Kommunes Træpolitik.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter administration og udmøntning af Københavns Kommunes Træpolitik.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget fra Socialdemokratiet om drøftelse af Københavns Kommunes Træpolitik (bilag 2).

Problemstilling

På baggrund af medlemsforslag stillet af Socialdemokratiet vedtog et samlet Teknik- og Miljøudvalg den 18. december 2018, ”at Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at udarbejde indstilling til drøftelse af kommunens træpolitik, herunder administrationen og udmøntningen af den med udgangspunkt i konkret hotelprojekt på Mitchellsgade”. Københavns Kommunes Træpolitik blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2016 bl.a. med det formål at bevare eksisterende træer, når byen udvikles og omdannes, dvs. eksempelvis ved nybyggeri, som det konkrete hotelprojekt i Mitchellsgade omhandler.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund drøfte Københavns Kommunes Træpolitik i forhold til at bevare byens eksisterende træer. Udvalget tager med denne indstilling ikke stilling til den konkrete sag i Mitchellsgade.

Løsning

Københavns Kommunes administration og udmøntning af træpolitikken

Københavns Kommunes Træpolitik indeholder fem principper for håndtering af byens træer. Et af principperne omfatter, at eksisterende træer i København som hovedregel skal bevares (princip et). Dette princip gælder derfor for alle træer i byen, der ikke er fredede, udpegede som bevaringsværdige i lokalplaner eller særligt værdifulde træer som ikoniske træer eller evighedstræer. Princip et gælder for træerne i det konkrete byggeprojekt i Mitchellsgade.

Fældning af træer, som Teknik- og Miljøforvaltningen godkender

I forhold til træpolitikkens princip et er der tre undtagelser fra hovedreglen om at bevare træer. Det vil sige, at træer kan fældes: Hvis træer udgør en risiko (sygt, dødt eller beskadiget), hvis fældning indgår som led i at udvikle en samlet sund træbestand, eller hvis det er afgørende nødvendigt i forhold til fx at udvikle byen via nye byggeprojekter. For at vurdere om det er afgørende nødvendigt at fælde et træ, skal Teknik- og Miljøforvaltningen i de enkelte myndigheds-, bygge- og anlægssager vurdere følgende, før forvaltningen træffer beslutning om eventuel fældning:

  • Om træet er værd at bevare i forhold til træets sundhedstilstand (herunder trivsel), alder, størrelse, karakter, placering og arkitektonisk værdi. Hvis træet er værd at bevare, søges alternativ løsning.
  • Om det er muligt at finde alternativ løsning indenfor projektets økonomiske og tidsmæssige rammer. Hvis det har store økonomiske og tidsmæssige konsekvenser at bevare et træ, kan træet fældes, ellers skal træet bevares.

Fældning af træer, som Teknik- og Miljøudvalget godkender

I indstillinger med anlægsprojekter og lokalplaner, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget, indgår, hvilke træer der fældes. Teknik- og Miljøudvalget kan desuden rejse en sag om træfældning inden for udvalgets ressort via initiativretten, dvs. retten til, at et medlem af kommunalbestyrelsen har ret til at stille forslag til beslutninger, jf. lov om kommunernes styrelse § 11.

Dialog om alternative løsninger til træfældning

Træpolitikken har medført, at Teknik- og Miljøforvaltningen har efterspurgt alternative løsninger hos bygherrer for at bevare eksisterende træer, hvis projekter medfører, at træer fældes. I alternative løsninger for at bevare træer indgår dialog om eksempelvis placering og ekstra isolering af gas- og fjernvarmeledninger, så træer kan plantes tæt på disse uden at få ødelagt rødderne (for at undgå varmespild er fjernvarmeledninger almindeligvis i dag ekstra isolerede), plader mellem trærødder og ledninger, samt valg af træarter med fx søjleformet rodnet o.lign. Forvaltningen arbejder desuden på at styrke overblik over placering af rør og ledninger for bygherre for, at denne kan planlægge projekt bedst muligt. Teknik- og Miljøforvaltningen har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til erfaringer fra udlandet, der i højere grad end disse greb beskytter træer i forhold til rør og ledninger. For at bevare et træ vurderer forvaltningen desuden andre elementer som forurening, at skabe plads i gaderummet til træer samt afskærme træer med fx mindre planter for at mindske parkering af cykler op ad træet, hvilket i større grad end rør og ledninger udfordrer et træs trivsel. I dialogen med bygherre indgår derudover ofte en vurdering af plantning af erstatningstræer såfremt en fældning skønnes nødvendig.

Konkret hotelprojekt og berørte træer

Københavns Kommunes Træpolitik har medført, at en konkret byggesag med tilhørende vejsag (hotelprojekt i Mitchellsgade 2) er sat i bero, idet byggeri og tilkørslen til det nye byggeri via Kalvebod Brygge berører op til 14 træer (bilag 3). I projektet indgår, at to træer langs Mitchellsgade flyttes eller fældes. Hvis træerne fældes, vil der blive genplantet to nye af bygherre. Langs Kalvebod Brygge indgår, at 12 træer fældes, hvoraf 10 nye træer genplantes af bygherre og to træer fældes permanent. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af træpolitikken vurderet, at allébeplantningen langs Kalvebod Brygge har en arkitektonisk værdi. Alléen markerer byrummet og understreger vejens forløb. Bygherre er derfor blevet bedt om at undersøge alternative løsninger for at bevare de oprindelige træer langs Kalvebod Brygge frem for at genplante tilsvarende træer.

Siden vedtagelse af Københavns Kommunes Træpolitik i 2016 er der i ca. 20 byggesager med tilhørende vejsag indgået en vurdering af træer. Denne type sager håndteres, jf. træpolitikken, administrativt i Teknik- og Miljøforvaltningen. I de tilfælde, hvor der er godkendt fældning af træer i byggesager med tilhørende vejsag, er nye træer blevet genplantet.

Drøftelse af Københavns Kommunes Træpolitik

  • Teknik- og Miljøudvalget kan som ejer fastsætte krav til at håndtere træer på egne arealer (veje, gader, pladser og parker), herunder krav til at genplante nye træer, i træpolitikken. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter, om der er behov for i træpolitikken at præcisere Teknik- og Miljøforvaltningens dialog med bygherre om fældning og genplantning af træer på kommunale arealer. I dialogen kan bl.a. indgå antallet af træer, der fældes og erstattes af nye træer (enten at ét træ erstatter ét træ, eller at et træ erstattes af flere træer), træets værdi og placering af træet i forhold til anlægsudgifter (bilag 5). I kommunale anlægsprojekter indgår disse hensyn.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan desuden drøfte Teknik- og Miljøforvaltningens kompetence til at fælde træer ved eventuelt at ændre træpolitikken, så politikken udelukker, at træer kan fældes efter en administrativ vurdering i forhold til at udvikle byen. Dette vil medføre, at Teknik- og Miljøudvalget forelægges beslutning om træfældning politisk og forlænge byggesagsbehandling  med en til to måneder. Forvaltningen skønner desuden, at det årligt gennemsnitligt drejer sig om 10-15 byggesager med tilhørende vejsag, der vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Ønsket om at bevare træer kan i konkrete bygge- og anlægssager få økonomiske konsekvenser for bygherre, herunder Københavns Kommune, og vil variere fra projekt til projekt.

Videre proces

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse, vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, om drøftelsen giver anledning til at ændre administrationspraksis af Københavns Kommunes Træpolitik. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret herom medio 2018, såfremt forvaltningen vurderer, at ændringerne er væsentlige.

 

              Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. marts 2018 

Sagen blev udsat.

Til top