Høring af udkast til Københavns Kommunes Erhvervsstrategi
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at vedlagte bilag 4 udgør Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til udkast til Københavns Kommunes Erhvervsstrategi 2024-2027.
Problemstilling
Erhvervsstrategien har til formål at definere den overordnede strategiske og politiske retning for erhvervsindsatsen i Københavns Kommune de kommende år. Strategien skal sætte en tværgående retning for kommunes kerneopgaver på erhvervsområdet, og kommunens arbejde for at sikre rammevilkårene for byens erhvervsliv.
Københavns Kommunes nuværende erhvervsstrategi udløber ved udgangen af 2023 (bilag 3). Fire forvaltninger har i samarbejde udarbejdet et udkast til en ny erhvervsstrategi, der løber fra 2024-2027, med indsatsområder og målsætninger, der går på tværs af de fire forvaltninger. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, om udkastet til den kommende erhvervsstrategi kan sendes i ekstern høring. Udkastet er godkendt af Økonomiudvalget på deres møde den 7. november 2023.
Løsning
Erhvervsstrategien 2024-2027 (bilag 2) har fokus på byens store og små virksomheder, fokus på de planmæssige rammer for byens erhvervsliv, fokus på indsatser der skal styrke kommunens virksomhedsservice, samt fokus på samarbejdet om grøn omstilling i sammenhæng med kommunens kommende Klimaplan 2035.
Strategien struktureres i fem temaer, hvor tema 1-3 fokuserer på at styrke rammevilkårene for byens erhvervsliv, og tema 4 og 5 fokuserer på samarbejdet med byens erhvervsliv om at styrke den grønne omstilling og hovedstadens internationale konkurrenceevne. Nedenfor præsenteres strategiens fem temaer og underliggende fokusområder.
-
Virksomhedsservice og rammevilkår: Fokus på styrket servicekultur, rammevilkår for små og mellemstore erhvervsdrivende, og demokratiske og socialøkonomiske virksomheder.
-
Arbejdskraft: Fokus på at øge udbuddet af faglært arbejdskraft, tiltrækning og fastholdelse af international arbejdskraft og samarbejde med byens uddannelsesinstitutioner om at sikre kompetencer til fremtiden.
-
Byudvikling: Fokus på indsatser i Kommuneplanstrategien, der skal sikre plads og rammer for både store kontorerhverv og hovedsæder, kreative erhverv og håndværkserhverv i byen.
-
Klima: Fokus på at understøtte grøn omstilling af byens erhvervsliv og udvikling og eksport af grønne løsninger.
-
International konkurrenceevne: Fokus på at styrke hovedstadens internationale konkurrenceevne, med særligt fokus på at understøtte rammevilkår for den regionale Life-science industri, en bæredygtig udvikling af København som turistdestination og styrke rammevilkår for iværksætteri.
Københavns Kommunes erhvervsrettede indsatser reguleres ikke kun i kommunens erhvervsstrategi. Mål og ambitioner for kommunens indkøb reguleres i kommunens indkøbspolitik, rammer for den fysiske byudvikling reguleres i kommunens Kommuneplanstrategi, Kommuneplan og lokalplaner, og kommunens klimarettede ambitioner fastsættes i kommunens klimaplan. På disse områder har erhvervsstrategien primært til formål at formidle kommunens fastsatte mål og ambitioner.
Strategiperiode
Det foreslås, at strategien løber fra 2024 til og med 2027, med en midtvejsstatus i 2025.
Implementering
Erhvervsstrategien implementeres i regi af erhvervs- og vækstsamarbejdet mellem Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Med afsæt i strategiens mål og indsatser udarbejder de fire forvaltninger implementeringsplaner, hvorigennem mål og indsatser forankres i forvaltningerne og i det tværgående samarbejde. Forvaltningerne afrapporter løbende til den tværgående direktørstyregruppe. Der afrapporteres årligt til Københavns Kommunes erhvervsråd, og i 2025 udarbejdes en midtvejsstatus til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Høring
Udkastet til strategien er udarbejdet på baggrund af dialog med byens erhvervsaktører, lokaludvalg og med løbende inddragelse af relevante fagkontorer på tværs af forvaltningerne.
For at sikre input til den endelige strategi, sendes strategien i intern høring i Teknik- og Miljøudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. Denne indstilling udgør den interne høring i Teknik- og Miljøudvalget. Økonomiforvaltningen vil justere Erhvervsstrategien i det omfang, at høringssvarene fra de øvrige forvaltninger giver anledning til det, hvorefter strategien layoutes og sendes i ekstern høring. Alle høringssvarene – samt hvilke justeringer høringssvarene evt. har givet anledning til – vil først indgå i sin helhed, når den endelige strategi forelægges Økonomiudvalget i marts 2024. Det skyldes, at Erhvervsstrategien præsenteres på vegne af Københavns Kommune som helhed, og at indsatserne går på tværs af forvaltningsskel.
Efterfølgende sendes den i ekstern høring i Københavns Kommunes Erhvervsråd, Uddannelsesråd, Turismenetværk, International Advisory Board og Råd for demokratiske, kooperative og socialøkonomiske SMV'er. Herudover vil strategiens temaer danne grundlag for en bred erhvervsdialog på den planlagte erhvervskonference, som afholdes den 16. januar 2024.
Inden strategien skal endeligt godkendes i marts-april 2024, vil strategidokumentet blive layoutet, med henblik på at styrke den visuelle formidling af strategien. Der indhentes billed- og casemateriale fra udvalgte virksomheder, som understøtter strategiens temaer og sætter ansigt og billede på byens erhverv.
Nedenfor er tidsplanen for det videre arbejde samt ekstern skriftlig høring i starten af 2024.
November- December 2023 |
Intern høring i TMU, BIU og KFU |
16. januar 2024 |
KK Erhvervskonference |
Januar-Februar 2024 |
Ekstern skriftlig høring i Erhvervsrådet, Uddannelsesrådet, Turismenetværket, International Advisory Board og Råd for demokratiske, kooperative og socialøkonomiske SMV'er. |
Marts 2024 |
Strategi til godkendelse i Økonomiudvalget |
Marts-April 2024 |
Strategi til godkendelse i Borgerrepræsentationen |
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for, at
-
afgive bemærkning om, at yderligere konkrete mål og/eller indsatser, som er relevante indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ressort, bør fremgå under et af strategiens fem korresponderende temaer.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, bliver det sendt til Økonomiforvaltningen som fortsætter det videre arbejde med strategien.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. december 2023
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.