Mødedato: 18.12.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Anbefalinger fra Københavnertinget 2023 (udsat sag)

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen har besluttet at styrke dialogen og samarbejdet med københavnerne om udviklingen og driften af København ved forsøgsmæssigt at nedsætte et Københavnerting i perioden 2023-2024. I 2023 har Københavnertinget udarbejdet anbefalinger til kernespørgsmålet ”Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum for alle?”. Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling tage stilling til de af Københavnertingets anbefalinger, der falder ind under udvalgets ressort, herunder hvordan der arbejdes videre med disse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Københavnertingets anbefalinger indgår i det videre arbejde med en ny vision, herunder revision af planer, politikker og strategier på teknik- og miljøområdet.
  2. at Københavnertingets anbefalinger indgår i det videre arbejde med udvalgets høringssvar til Kommuneplan 2024.
  3. at bilag 3 og bilag 4 udgør udvalgets tilbagemelding på, hvordan Københavnertingets anbefalinger vil blive brugt.

Problemstilling

Københavnertinget blev besluttet med Overførselssagen 2021-2022 (BR 5. maj 2022) (A, B, C, F, O, V, Ø og Å), som en del af pilotprojekter for styrket københavnerinddragelse. Det er en ny inddragelsesmetode, hvor en repræsentativ gruppe på 36 københavnere udvikler anbefalinger til en problemstilling, der går på tværs af byen (metoden er beskrevet i bilag 5).

Københavnertinget 2023 har afgivet syv anbefalinger, med en række underanbefalinger. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvordan de anbefalinger, der falder ind under udvalgets ressort, skal bruges og give Københavnertinget en tilbagemelding herpå (bilag 4).

Løsning

Københavnertinget har udarbejdet anbefalinger med afsæt i kernespørgsmålet ”Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum for alle? samt fagudvalgsspecifikke underspørgsmål. Teknik- og Miljøudvalget har underspørgsmålet ”... flere har mere indflydelse på og tager medansvar for, hvordan byens rum og bydele udvikler sig? (TMU 30. januar 2023).

Københavnertinget har, i overensstemmelse med det givne mandat, selv truffet beslutning om, hvordan anbefalingerne skal udformes. Anbefalingerne følger dermed ikke kommunens opdeling og ressortområder og adresserer som følge heraf ikke de udvalgsspecifikke underspørgsmål enkeltvis. De indeholder i stedet pointer og forslag, der går på tværs af de enkelte fagudvalgs ressortområder.

Københavnertingets anbefalinger

Københavnertinget har syv anbefalinger:

  • Anbefaling 1: Vi ønsker en mere inkluderende, lige og inviterende by.
  • Anbefaling 2: Vi skal bekæmpe diskrimination i København
  • Anbefaling 3: Et København, hvor alle har indflydelse på og er medskabere af byen
  • Anbefaling 4: En by, der tager vores trivsel og sundhed alvorligt
  • Anbefaling 5: Den naturnære og grønne foregangsby
  • Anbefaling 6: Bevægelse for alle på tværs af byen
  • Anbefaling 7: Mere og bedre kollektiv, sam- og ikke-motoriseret transport

Til hver anbefaling knytter der sig en række konkrete underanbefalinger. Både anbefalinger og underanbefalinger kan læses i deres fulde omfang i bilag 2.

Opfølgning på anbefalinger inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressort

En stor del af Københavnertingets anbefalinger og underanbefalinger ligger inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressort. Alle disse anbefalinger fremgår af bilag 3, hvor det ligeledes er beskrevet, hvad der er af igangværende indsatser eller planer, politikker og strategier inden for den givne anbefaling.

Størstedelen af Københavnertingets underanbefalinger har karakter af overordnede visioner eller ønsker inden for forskellige fagområder som fx ”Multifunktionelle levende rum, hvor natur både hjælper biodiversiteten og klima, men også har andre gavnlige effekter i forhold til trivsel, samvær og bevægelse.”. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor, at Københavnertingets anbefalinger indgår i det videre arbejde med en ny vision for teknik- og miljøområdet, herunder den afledte revision af planer, politikker og strategier.

Forvaltningen foreslår desuden, at anbefalingerne indgår i det videre arbejde med udvalgets høringssvar til Kommuneplan 2024, da flere af anbefalingerne (særligt anbefaling 1) omhandler boligområdet samt byens overordnede fysiske udvikling.

Anbefaling nr. 3Et København, hvor alle har indflydelse på og er medskabere af byen” er det, der kommer nærmest på et direkte svar på Teknik- og Miljøudvalgets fagudvalgsspecifikke underspørgsmål om ”hvordan flere har mere indflydelse på og tager medansvar for, hvordan byens rum og bydele udvikler sig?”. Konkret påpeger Københavnertinget bl.a., at mange borgere ikke bliver informeret om store arrangementer, og at der bør udarbejdes et kommunalt årshjul, hvor man kan se forandringer i sit lokalområde – både arrangementer og trafikale ændringer. Forvaltningens fulde svar fremgår af bilag 3, men overordnet set gør forvaltningen altid arrangører opmærksom på, at de skal udføre nabovarsling i tilstrækkeligt omfang. Skal der udarbejdes et decideret årshjul, vurderer forvaltningen, at der er behov for at afsætte midler hertil i kommende budgetforhandlinger.

Fagudvalgene, herunder Teknik- og Miljøudvalget, er forpligtet  til at give Københavnertinget en tilbagemelding på, hvordan anbefalingerne vil blive brugt. Forvaltningens forslag til tilbagemelding fremgår af bilag 4. I tilbagemeldingen er der særlig fokus på, at Københavnertingets anbefalinger bruges i det videre arbejde med en ny vision for teknik- og miljøområdet samt udvalgets høringssvar til Kommuneplan 2024. 

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at:

  • Ændre i tilbagemeldingen til Københavnertinget (bilag 4), fx ved at beslutte, at der skal arbejdes videre med anbefalingerne på en anden måde end forvaltningen foreslår.
  • Forvaltningen skal udarbejde indstilling med konkrete forslag til initiativer til, hvordan der kan følges op på en given anbefaling. Forvaltningen gør i den forbindelse opmærksom på, at nye initiativer oftest vil forudsætte, at der afsættes finansiering hertil i kommende budgetforhandlinger.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sendes udvalgets tilbagemelding (bilag 4) samt forvaltningens bemærkninger til anbefalingerne (bilag 3) til Økonomiforvaltningen, der samler fagudvalgenes input, hvorefter Københavnertinget modtager en samlet tilbagemelding ultimo 2023. Københavnertinget 2023 skal have endnu en opfølgning på, hvordan anbefalingerne er blevet brugt senest 12 måneder efter de blev lanceret. Teknik- og Miljøudvalget får derfor medio 2024 forelagt indstilling herom.

Københavnertingets anbefalinger indgår i det videre arbejde med en ny vision for teknik- og miljøområdet samt Kommuneplan 2024.

 

Søren Wille

/ Morten Rixen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. december 2023

Venstre og Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1.-3. at-punkt:

“dog således, at forvaltningen ikke arbejder videre med Københavnertingets anbefaling 7 om ’Mere og bedre kollektiv, sam- og ikke-motoriseret transport’.”

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 5. 2 undlod at stemme.

For stemte: C og V

Imod stemte: B, F og Ø

Undlod at stemme: A

 

Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 0. 2 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø

Undlod at stemme: C og V

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti går ikke ind for en betalingsring, da dette vil være en skat på at færdes i vores fælles hovedstad; vi finder at det allerede er dyrt nok at bo og færdes i København og ønsker ikke at fordyre københavnernes hverdag yderligere.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Venstre ønsker ikke, at tiltagene vedr. betalingsring, huslejeloft og boligbeskatning, samt ønsket om diverse nudging-kampagner, medmindre det forbedrer trafiksikkerheden, skal indgå i det videre arbejde med Teknik- og Miljøforvaltningens planer, politiker og strategier samt høringssvar til Kommuneplan 2024.“

Til top