Bevarende lokalplan for matriklen 26af i Telemarksgade, Amager Vest (udsat sag)
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til tillæg til lokalplan Kurlandsgade med henblik på at bevare Sundholmskvarterets nabohave i Telemarksgade, København S.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg til lokalplan Kurlandsgade, der vil fastlægge ejendommen matr.nr. 26af i Telemarksgade som grønt areal.
- at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Enhedslisten og Socialdemokratiet den 26. oktober 2020.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 26. oktober 2020 medlemsforslag om bevarende lokalplan for Sundholmskvarterets nabohave i Telemarksgade, København S med henblik på at bevare Sundholmskvarterets nabohave. Ejendommen matr.nr. 26af i Telemarksgade er en 447 m2 ubebygget grund, der ejes af Københavns Kommune og siden 2015 har været indrettet af lokale græsrødder som grøn oase for kvarterets beboere. Den grønne oase har fået navnet Nabohaven, og græsrødderne har dannet foreningen Nabohavens arbejdsbier.
Den gældende lokalplan Kurlandsgade muliggør, at der kan etableres randbebyggelse med boliger på ejendommen i størrelsesordenen 1400 m2. Der er ingen aktuelle planer om at bebygge området.
Løsning
Sundholmsgadekvarterets nabohave er et græsrodsinitiativ, der i 2011, med hjælp fra Områdeløft Sundholmskvarteret, etablerede en grøn oase for kvarterets beboere på en nabogrund til den nuværende placering. Da denne grund skulle bebygges i 2015, flyttede nabohaven til dens nuværende placering på matr.nr. 26af i Telemarksgade, der i dag er ejet af Københavns Kommune. I 2019 indgik Teknik- og Miljøforvaltningen en samarbejdsaftale med foreningen Nabohavens arbejdsbier (bilag 2), hvor nabohaven i forbindelse med Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, V, O og I) fik bevilliget 1,5 mio. kr. til opgradering og 150.000 kr. til årlig drift.
Indtil 2020 var ejendommen ejet af Boligforeningen VIBO, der købte den af Københavns Kommune i 1983. På baggrund af beslutningen om at anvende arealet til nabohave aktiverede Økonomiforvaltningen en skødeservitut lyst på ejendommen, hvor køber (Boligforeningen VIBO) vederlagsfrit skulle afstå ejendommen tilbage til kommunen, når kommunen skulle bruge grunden, herunder til bl.a. offentlige anlæg. Københavns Kommune overtog ejendommen den 1. april 2020 (bilag 3).
Med et tillæg til den gældende lokalplan kan byggemuligheden på grunden fjernes og området udlægges til grønt område.
Amager Vest Lokaludvalg
Forvaltningen har kontaktet Amager Vest Lokaludvalg, der oplyser at lokaludvalget bakker op om Nabohaven og har støttet projektet økonomisk via midler fra bydelspuljen. Baggrunden for lokaludvalgets opbakning til Nabohaven er, at frivillige borgere gør et stort arbejde for at skabe fællesskab og grønne rum til netværk for borgere på Amager. Set i lyset af det store pres, der er på byens arealer til boligbyggeri og nabohavens historik, anbefaler lokaludvalget, at der udarbejdes en bevarende lokalplan for området.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte udarbejdelse af forslag til lokalplantillæg.
Søren Wille
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. december 2020
Det Konservative Folkeparti og Venstre stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
“dog således, at det tilføjes i lokalplanen, at der skal være offentlig adgang til lokalplanområdet.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.