Mødedato: 18.12.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Valg af løsning for skaterampe i Fælledparken, Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage fornyet stilling til løsningsmuligheder for erstatning af den u-formede skaterampe i Fælledparken og finansiering heraf.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der opføres en ’folkevert’ (løsning A) – som er en u-formet skaterampe med en moderat højde på omkring tre meter – under forudsætning af, at der kan opnås en tillægsbevilling på 0,35 mio. kr.
  2. at der i første sag i 2018 om bevillingsmæssige ændringer søges om udmøntning af 0,35 mio. kr. til projektet ”Renovering af den u-formede skaterampe” fra Overskuds-/underskudsmodellen.

Problemstilling

I Overførselssagen 2015-2106 (BR 28. april 2016) (A, B, C, F, I, O og V) blev der bevilget 0,86 mio. kr. (2018 p/l) til renovering af den u-formede skaterampe i Fælledparken.

Nærmere undersøgelser gennemført i 2016 og 2017 har imidlertid vist, at rampen er i så dårlig stand, at den ikke kan renoveres. Der er anvendt 0,33 mio. kr. (2018 p/l) af bevillingen på 0,86 mio. kr. til undersøgelserne og til delvis nedtagning af hensyn til sikkerheden. Der resterer således 0,53 mio. kr. (2018 p/l) af bevillingen. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til en ny løsning i stedet for den eksisterende skaterampe og til finansieringen af løsningen.

Løsning

Den eksisterende u-formede skaterampe, eller vertrampe, som er etableret i Fælledparkens skatepark i 2013, er finansieret af A.P. Møller Fonden. Den er fem meter høj og udført i træ. Skaterne kan på vertrampen komme op i luften og udføre tricks, inden de lander på rampen igen. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at vertrampen har en brugergruppe på ca. 20 personer. Den er anvendt relativt få timer i sæsonerne og til to internationale events siden etableringen. Rampen, der er udført af Kultur- og Fritidsforvaltningen, har tekniske mangler, som har medført den korte levetid.

Bevillingen til renovering
I Overførselssagen 2015-2016 (BR 28. april 2016) (A, B, C, F, I, O og V) blev følgende aftalt:
”Klatretårnet i BaNanna Park og den u-formede skaterampe i Fælledparken står over for en nødvendig renovering, hvis de fortsat skal kunne anvendes. Parterne er derfor enige om at afsætte midler til renovering af klatretårnet samt udbedring af skaterampen. Teknik- og Miljøudvalget vil træffe endelig beslutning om, hvorvidt skaterampen skal renoveres eller udskiftes med en mindre krævende rampe.”

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 2. maj 2016 at gennemføre en renovering og ombygning af den eksisterende rampe med reducering af sværhedsgraden, så den ville kunne anvendes af flere.

Det har imidlertid vist sig, at rampen ikke kan renoveres, og forvaltningen har derfor indhentet tre forslag til erstatning for den eksisterende rampe fra Kultur- og Fritidsforvaltningen. Kultur- og Fritidsforvaltningen varetager kommunens kontakt til skatemiljøet i København og har påtaget sig først renoveringsopgaven og nu opførelsen af et nyt anlæg for Teknik- og Miljøforvaltningen.

Tre løsningsforslag til nye skateanlæg
De tre løsningsforslag er beskrevet herunder:

Løsning A: En folkevert (se bilag 1)
En folkevert er mindre og mere brugervenlig end den eksisterende rampe. Folkeverten er tre meter høj, opbygget i træ og beklædt med perforerede metalvægge. Dette giver ventilation til trækonstruktionen og indbyder ikke til graffiti eller overnatning. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at denne løsning vil understøtte ønskerne hos brugergruppen af den eksisterende vertrampe og samtidig være tilgængelig for estimeret 5-10 flere af skateparkens brugere, dvs. i alt 25-30 brugere. Prisen er 0,88 mio. kr. (2018 p/l) og kræver en supplerende bevilling på 0,35 mio. kr. (2018 p/l).

Løsning B: En minirampe (se bilag 1)
Der etableres en minirampe af træ, som er 1,5-2,0 meter høj og ca. 20-30 meter bred. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at en minirampe ikke vil dække ønskerne i den eksisterende vertrampe-brugergruppe, men at mange af skateparkens øvrige brugere vil efterspørge en sådan minirampe. Løsningen kan udføres inden for restbevillingen.

Løsning C: Udbygning af det eksisterende skatelandskab
Der etableres ca. 300 m2 nye ramper af beton som en udbygning af det eksisterende skatelandskab. Et udvidet skatelandskab vil kunne bruges af alle skateparkens brugere. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at det ikke vil dække ønsket blandt de eksisterende vertrampe-brugergruppe. Løsningen kan udføres indenfor restbevillingen.

Inddragelse af skatemiljøet og Kultur- og Fritidsforvaltningen
Forud for Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i maj 2016 viste en dialog med brugerne, at de ønskede en renovering og ombygning af den eksisterende skaterampe med en reduceret sværhedsgrad, så flere kunne bruge den. Aktuelt vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen;

  • at vertskating er en klassisk og meget publikumsvenlig disciplin, som er værd at bevare.
  • at der ikke er andre offentlige vertramper i Danmark, hvor det er muligt at dyrke den særlige vert-disciplin og afholde internationale vert-skateevents.
  • at skatemiljøet i København er fint forsynet med øvrige skatemuligheder.
  • at selvom der lægges vægt på holdbar konstruktion og materialer, vil både minirampe og folkevert i træ kræve vedligehold, mens skatelandskab i beton kræver mindre vedligehold.
  • at en vert er den løsning, der bedst modsvarer det, der tidligere er besluttet politisk.

Teknik- og Miljøforvaltningens anbefaling

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at opføre en folkevert (løsning A). I denne anbefaling lægger forvaltningen vægt på, at en folkevert vil supplere den eksisterende skatepark bedst ved at tilbyde mulighed for vertskating og på, at løsningen ligger tættest på Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra 2. maj 2016. Alternativt anbefales en minirampe (løsning B), som vil tilføre skateparken et nyt element i forhold til det eksisterende skatelandskab.

Økonomi

I Overførselssagen 2015-2016 blev der afsat 0,86 mio. kr. (2018 p/l) til renovering af skaterrampen. Heraf blev der anvendt 0,10 mio. kr. (2018 p/l) i Teknik- og Miljøforvaltningen, de resterende 0,76 mio. kr. (2018 p/l) blev i den anden sag om bevillingsmæssige ændringer i 2017 (BR 31. august 2017) overført til Kultur- og Fritidsudvalget, som efter aftale skulle stå for den praktiske gennemførelse af renoveringen. Kultur- og Fritidsforvaltningen har anvendt 0,23 mio. kr. (2018 p/l) på tekniske undersøgelser og delvis nedtagning. Der resterer således 0,53 mio. kr. af bevillingen. Den anbefalede løsning, en folkevert, forventes at koste i alt 0,88 mio. kr. (2018 p/l), og vil kræve en tillægsbevilling på 0,35 mio. kr. (2018 p/l), som søges tilført fra Overskuds-/underskudsmodellen.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 21. november 2016 at oprette en overskuds-/underskudsmodel i forvaltningen. Beslutningen gør, at forvaltningen samler mindreforbrug fra regnskabsafsluttede ordinære anlægsprojekter. Modellen kan bruges til at finansiere merudgifter på andre af forvaltningens ordinære anlægsprojekter. Modellen blev ved fjerde reperiodisering i 2017 (TMU 27. november 2017) opgjort til at være på 7,6 mio. kr.

Den nødvendige tillægsbevilling på 0,35 mio. kr. tilføres folkevert-projektet fra modellen i forbindelse med første sag om bevillingsmæssige ændringer i juni 2018.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, bliver resten af skaterampen nedtaget. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i første sag om bevillingsmæssige ændringer i 2018 indstille, at der overføres 0,35 mio. kr. (2018 p/l) til Kultur- og Fritidsudvalget til etablering af projektet. Når midlerne er udmøntet, vil folkeverten blive opført. Den forventes at stå færdig i november 2018.

 

Pernille Andersen

/Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. december 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top