Én annullering og seks anlægsregnskaber for syv klimabevillinger
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at skybrudsprojektet ”Fuglekvarteret Vest, BIR5.5 (del 1) og BIR6.3&6.4 (del 2)” annulleres, jf. bilag 5.
- at seks anlægsregnskaber for syv anlægsbevillinger godkendes, jf. bilag 5.
- at de bevillingsmæssige konsekvenser godkendes, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 6.
Problemstilling
Med denne indstilling annulleres – og efterfølgende regnskabsaflægges – ét skybrudsprojekt. Herudover regnskabsaflægges fire allerede annullerede skybrudsprojekter og endelig regnskabsaflægges ét færdigt skybrudsprojekt. Samlet forelægges således seks anlægsregnskaber for Teknik- og Miljøudvalget.
Anlægsregnskaberne er et led i den oprydning, som Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført de seneste to og et halvt år, og oprydningsindsatsen nærmer nu sin afslutning. Efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling forelægges anlægsregnskaberne for Økonomiudvalget og efterfølgende Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Løsning
Med denne indstilling er der udarbejdet seks anlægsregnskaber for syv anlægsbevillinger, da to anlægsbevillinger regnskabsaflægges samlet. Alle seks anlægsregnskaber omhandler skybrudsprojekter på klima anlæg og afregnes med kommunekassen.
For det færdige skybrudsprojekt vedrørende Tagensvej er der samtidig udarbejdet særskilt fællesindstilling med Økonomiforvaltningen vedrørende lånoptag, da det er HOFOR, som skal finansiere det færdige skybrudsprojekt via spildevandstaksterne. Det er således HOFOR, der i sidste ende skal betale renter og afdrag på lånet.
Skybrudssikringen af København sker i et samarbejde mellem Københavns Kommune (Teknik- og Miljøforvaltningen) og HOFOR,jf. to-partsaftalen med HOFOR (BR 8. juni 2015). Teknik- og Miljøforvaltningen etablerer skybrudsprojekter som overfladeprojekter
(såkaldte medfinansieringsprojekter), hvor skybrudsvandet håndteres enten i eller på vejen, i et åbent vådområde i en park eller i et andet grønt område, eller i forbindelse med vandløb eller søer. Dette som et alternativ til HOFOR’s traditionelle rørløsninger under jorden.
Selve skybrudsprojektet, dvs. den vandtekniske del, finansieres i sidste ende af HOFOR via spildevandstaksterne. Hvis Teknik- og Miljøforvaltningen samtidig gennemfører tiltag, som ikke er nødvendige for at kunne håndtere regnvandet – fx genopretning og byrumsforbedringer– finansieres disse dele af skattemidler, som typisksøges i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger.
Et kommunalt overfladeprojekt (et medfinansieringsprojekt) skal efter Forsyningssekretariatets (statens) regler være økonomisk effektivt, dvs. at det skal være billigere end et spildevandsteknisk anlæg med samme serviceniveau i regi af HOFOR(traditionel rørløsning under jorden e.l.).
Forklaringer af ord og begreber i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 2. Retningslinjer for mer- og mindreforbrug fremgår af bilag 3. Et overblik over rådighedsbeløb, forbrug og afvigelse i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 4. Selve anlægsregnskaberne fremgår af bilag 5 og de bevillingsmæssige konsekvenser af bilag 6.
Anlægsprojekter, som afregnes med kommunekassen
Forvaltningen har udarbejdet seks anlægsregnskaber for syv anlægsbevillinger (syv anlægsprojekter) på Klima anlæg, som afregnes med kommunekassen iht. gældende retningslinjer.
I de tilfælde, hvor et skybrudsprojekt ikke skal realiseres, kan de afholdte udgifter til behandling af projektet ikke afholdes over HOFORs spildevandstakster. I stedet afholdes udgifterne af kommunens servicebevilling afsat i Budget 2022 kaldet ” Implementering af skybrudsplanens 300 klimaprojekter (TM40)” (BR 1. oktober 2021).
For de fem annullerede skybrudsprojekter i denne indstilling er forbruget allerede afregnet med denne særlige bevilling. De bevilgede budgetmidler er endvidere tilbageført til kommunekassen. Nu mangler kun regnskabsaflæggelse og endelig lukning af disse fem annullerede projekter.
Det færdige skybrudsprojekt vedrørende ”Tagensvej (BIR 7.6 & 7.7)” har en samlet udgiftsbevilling på ca. 8 mio. kr. og ingen indtægtsbevilling. Projektet er gennemført med et mindreforbrug på ca. 0,4 mio. kr., som tilføres kommunekassen, jf. bilag 6.
Politisk handlerum
Anlægsprojekterne i indstillingen er lukkede, herunder er fem projekter enten annulleret eller indstilles annulleret med nærværende indstilling, og mangler blot aflæggelse af anlægsregnskab.
- Udvalget kan vælge ikke at godkende enkelte regnskaber, og i så fald vil forvaltningen gennemgå det pågældende regnskab igen.
Økonomi
For de femannulleredeskybrudsprojekteridenneindstillingerforbrugetallerede afregnet med den særlige bevilling på servicerammen ”/Implementering af skybrudsplanens 300 klimaprojekter (TM40)”.De bevilgede budgetmidler er endvidere tilbageført til kommunekassen.
Det færdige skybrudsprojekt vedrørende ”Tagensvej (BIR 7.6 & 7.7)” er gennemført med et mindreforbrug på ca. 0,4 mio. kr., som afregnes med kommunekassen, jf. bilag 6. Lånoptagningen til dette projekt håndteres i en separat indstilling, som ligeledes behandles på samme udvalgsmøde.
De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 6.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil de regnskabsaflagte anlægsprojekter blive taget ud af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsportefølje.
Forvaltningen forventer at forelægge yderligere anlægsregnskaber for Teknik- og Miljøudvalget i december 2024.
Søren Wille
/Marie-Louise Kudsk Hædersdal
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. november 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.