Forslag til Plantillæg 2025 til Spildevandsplan 2018
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende Plantillæg 2025 til Spildevandsplan 2018 og miljøvurdering i otte ugers offentlig høring samt at delegere beslutningskompetencen til endelig godkendelse af projekttillægget og miljøvurdering til Teknik- og Miljøudvalget. Spildevandsplanen 2018 er en lovpligtig kommunal sektorplan og bliver løbende opdateret med et årligt plantillæg.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at forslag til Plantillæg 2025 (bilag 2) sendes i otte ugers offentlig høring.
-
at miljøvurdering af Plantillæg 2025 (bilag 4) sendes i otte ugers høring sammen med Plantillæg 2025.
-
at kompetencen til endeligt at vedtage forslag til Plantillæg 2025 og miljøvurdering af Plantillæg 2025 efter endt høring delegeres til Teknik- og Miljøudvalget.
Problemstilling
Spildevandsplanen 2018 danner den økonomiske ramme og sætter målene for håndtering af spildevand i Københavns Kommune frem til 2028. Planen bliver løbende opdateret med årlige tillæg, der giver hjemmel til at implementere konkrete projekter inden for spildevandsplanens rammer. Håndtering af spildevand, herunder regnvand, er reguleret af en lovpligtig, kommunal spildevandsplan.
I Plantillæg 2025 er der fire projekter, som i sjældne tilfælde (færre end hver 10. år), vil medføre udledning af opblandet spildevand på offentlige grønne arealer. Dette kan medføre en moderat til væsentlig sundhedsrisiko for borgerne, hvis de kommer i kontakt med spildevandet. Forvaltningen har derfor igangsat arbejdet med en beredskabsstrategi til at imødegå denne risiko. Strategien vil have karakter af en beredskabsplan og skal minimere smitterisikoen for borgerne efter en skybrudshændelse har oversvømmet de konkrete projektområder. Praksissen er tidligere anvendt i Enghaveparken.
Løsning
Den gældende spildevandsplan 2018 blev vedtaget af Borgerpræsentationen den 6. juni 2019. En vedtagelse af det årlige tillæg betyder blot, at det planmæssige grundlag for at igangsætte de beskrevne projekter, er tilvejebragt. I bilag 7 er der angivet om projekterne i nærværende tillæg, vil blive forelagt udvalget på et senere tidspunkt og i en mere detaljeret form.
Plantillæg 2025 vil muliggøre 32 nye projekter, som medvirker til at understøtte kommunens serviceniveau for målsætninger for badevandskvaliteten i Københavns Havn og Øresund, kloakken, samt statens målsætninger for vandområder. Projekterne udføres af HOFOR, BIOFOS eller af kommunen som medfinansieringsprojekter. De samlede projektbeskrivelser fremgår af bilag 2.
Projekterne er opdelt i fire projektkategorier:
Afløbssystem
Denne kategori omfatter bl.a. HOFOR’s projekter, der vedligeholder afløbssystemet eller øger afløbssystemets kapacitet. Plantillæg 2025 indeholder syv HOFOR-projekter i denne kategori, der sikrer en miljømæssig forsvarlig håndtering af spildevand med reduktion af udledning af spildevand til vandområder.
Projektet med bassiner til reduktion af aflastninger langs Harrestrup Å er en lettere revideret udgave af en beskrivelse af samme projekt fra spildevandsplanens 2023-tillæg. I forbindelse med 2023-tillægget efterspurgte flere borgere bl.a. bedre kommunikation om projektet. HOFOR har siden dette iværksat flere forskellige tiltag til kommunikation med de berørte borgere inkl. afholdelse af flere borgermøder i nærområdet og tilbud om nyhedsbrev til interesserede.
Klimatilpasning
Denne kategori omfatter projekter til skybrudssikring og klimatilpasning af kloak, der enten forsinker eller bortleder regnvand under skybrud og medvirker til at skybrudssikre byen samt projekter, der med separatkloakering eller afkobling mindsker presset på fælleskloakken. Plantillæg 2025 indeholder ti skybrudsprojekter og syv om klimatilpasning af kloakken.
Byudvikling
Denne kategori indeholder kloakeringsprojekter, der udspringer af byudvikling i forlængelse af Kommuneplan 2019 og en række lokalplaner. Plantillæg 2025 indeholder seks projekter, der bl.a. sikrer, at kloakken ved nybyggeri udføres som separatkloak. Generelt vil separatkloakering medføre, at der ikke udledes spildevand til vandområderne.
Renseanlæg
Denne kategori indeholder projekter, som er relateret til Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Damhusåen. Plantillæg 2025 indeholder to projekter på Renseanlæg Lynetten.
Udover de fire kategorier, har forvaltningen desuden modtaget vedtægter for et fælles privat spildevandslav. Forvaltningen har ikke haft kommentarer til oprettelsen af spildevandslavet og dets vedtægter. Vedtægterne er vedlagt særskilt som bilag 6 til orientering. Efter den endelige vedtagelse af plantillæg 2025 tinglyses vedtægterne på de omfattede ejendomme.
Miljøvurdering
Det er udarbejdet en miljørapport af Plantillæg 2025. Miljørapporten vurderer de miljømæssige påvirkninger, som indsatserne i Plantillæg 2025 kan give anledning til, på et overordnede strategiske planniveau.
Forud for udarbejdelsen af miljørapporten er der gennemført en afgrænsning af miljøvurderingens omfang jf. miljøvurderingslovens § 11. I afgrænsningsrapporten er de miljøfaktorer, der sandsynligvis vil blive påvirket af gennemførelsen af planen og plantillæggets tiltag, identificeret og fastlagt.
De udpegede miljøfaktorer er:
- Biologisk mangfoldighed, flora og fauna
- Befolkningen og menneskers sundhed
- Overfladevand
- Grundvand
- Materielle goder
- Kulturarv
En afgrænsning af miljøvurderingen har været i høring hos de berørte myndigheder i perioden den 9. til 23. juli 2024. De hørte myndigheder var: Frederiksberg Kommune (nabokommune), Gladsaxe Kommune (nabokommune), Rødovre Kommune (nabokommune), Tårnby Kommune (nabokommune), Miljøstyrelsen, Trafikstyrelsen (tilladelser til søterritorie) og Slots- og kulturstyrelsen (fredet fortidsminde, voldanlæg). Der indkom ingen høringssvar til afgrænsningsrapporten.
Parterne vil yderligere have mulighed for at kommentere det endelige forslag til Plantillæg 2025 under den offentlige høring.
Delegation
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, som i tidligere sager, en delegation af den endelige kompetence til at vedtage Plantillæg 2025 og miljøvurdering til Teknik- og Miljøudvalget for at sikre en hurtigere implementering af projekterne. Ved delegation til Teknik- og Miljøudvalget forelægges Borgerrepræsentationen ikke sagen igen, medmindre høringen medfører væsentlige ændringer.
Interessenthøring
Plantillæg 2025 har forud for den politiske behandling og den obligatoriske offentlige høring været i interessenthøring hos Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen, Hvidovre Kommune, Gentofte Kommune, Rødovre Kommune, Gladsaxe Kommune, Frederiksberg Kommune, HOFOR, By & Havn og Biofos. Der indkom høringssvar fra Område for Klimatilpasning, Teknik- og Miljøforvaltningen, By og Havn og HOFOR, som har givet anledning til mindre justeringer af de enkelte projektbeskrivelser.
Plantillæg 2025 og den tilhørende miljørapport sendes i otte ugers offentlig høring efter vedtagelse af Borgerpræsentationen.
Vurdering i forhold til vandområdeplanerne
Forvaltningen vurderer, at projekterne i Plantillæg 2025 ikke vil være i modstrid med statens Vandområdeplaner 2021-2027, og at flere af projekterne er nødvendige for at kommunen kan leve op til vandområdeplanerne.
I statens nye vandområdeplaner 2021-2027 indgår en vurdering af tilstanden af de forskellige vandområder og en målsætning, hvor der generelt ønskes at opnås god kemisk og økologisk tilstand. Det bindende indhold i implementeringen af Vandrammedirektivet er udmøntet i bekendtgørelser om miljømål og indsatsprogrammer og en række andre bekendtgørelser.
Der er udpeget konkrete indsatser, som blandt andet kommuner og forsyninger skal gennemføre for, at kystvande, søer, vandløb og grundvand opnår målsætningen i 2027.
Senere politisk behandling
Ved vedtagelsen af Projekttillæg 2023 blev det besluttet, at der i de kommende tillæg for hvert projekt skal fremgå, om udvalget på et senere tidspunkt skal godkende de konkrete projekter. I bilag 7 er det beskrevet om udvalget på et senere tidspunkt skal godkende de konkrete projekter.
Parkering
Som en konsekvens af udførelsen af projekterne i Plantillæg 2025 vil der blive nedlagt ca. 210 p-pladser og reetableret ca. 44 nye p-pladser. Det drejer sig om 29 p-pladser på Vigerslevvej og de tilstødende veje, hvor der anlægges klimatilpasningsprojekter, og om 15 p-pladser på Skellet, hvor der tilsvarende klimatilpasses. Fælles for begge projekter er, at p-pladserne ligger på offentlige veje, og at der vil blive etableret et tilsvarende antal p-pladser i nærområdet.
De resterende ca. 166 p-pladser ud af de ca. 210 nedlagte p-pladser, nedlægges i forbindelse med etableringen af to projekter med grønne veje. Projekterne gennemføres efter aftale med grundejerforeningerne, som således er indforstået med at der fjernes muligheden for parkering langs villavejene på de steder hvor der etableres vejbede i stedet for. Vejene er private fællesveje og ligger alle uden for betalingszonerne, så nedlæggelsen er ikke forbundet med kommunale omkostninger.
Træer
Udførelsen af projekterne i Plantillæg 2025 vil betyde fældning af 467 træer og nyplantning af 432 træer. Langt de fleste ændringer vil ske i projektet langs Harrestrup Å. Ingen af de 467 træer er betegnet som ikoniske træer.
Politisk handlerum
Forvaltningen vurderer, at det politiske handlerum indeholder følgende handlemuligheder som alternativ eller supplement til forvaltningens indstilling:
- Teknik- og Miljøudvalget kan ud fra en saglig og faglig begrundelse beslutte, at tage enkelte projekter ud af plantillægget (bilag 2), og herefter vedtage de resterende projekter som Plantillæg 2025.
Vedtagelse af projekterne i tillægget er en forudsætning for projekternes igangsættelse.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser, da der er i Plantillæg 2025 ikke er projekter, som kræver skattefinansierede udgifter for kommunen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen forslag til Plantillæg 2025 og udkast til miljøvurdering i offentlig høring i mindst otte uger. Efter høringsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser, og på den baggrund udarbejde en indstilling om endelig vedtagelse af plantillægget og miljøvurdering. Plantillægget og miljøvurdering forventes herefter at blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til endelig vedtagelse i foråret 2025.
Søren Wille
/Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. november 2024
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1.-3. at-punkt:
“at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på udarbejdelse af et forslag, hvor skybrudsprojekterne gennemføres uden nedlæggelse af parkeringspladser.”
Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og V
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti er imod, at der nedlægges parkeringspladser i byen, uden erstatningsparkerings-pladser, da der rigtig mange steder i byen er stor mangel på parkeringspladser, til stor gene for byens borger. Da der er tale om vigtige og nødvendige afværgeforanstaltninger i forhold til skybrud, støtter vi fra Konservativ side naturligvis indstillingen, og er meget positiv overfor oprettelse af de nødvendige erstatningsparkeringspladser i forbindelse med flere af projekterne, men vi er dog også klart af den opfattelse, at projekterne i villaområderne i meget, meget stor udstrækning kan gennemføres uden massenedlæggelse af parkeringspladser og stiller derfor forslag om, at sagen sendes retur til forvaltningen, så der kan udarbejdes et forslag uden massenedlæggelse af parkeringspladser.”
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ser med bekymring på, at der kommer færre træer som følge af Plantillæg 2025. Vi ønsker mere natur i byen, og vi håber derfor også, at der frem mod de endelige projekter vil blive undersøgt muligheden for at det som minimum genplantes samme mængde træer, som der fældes.”
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Venstre bakker op om nedlæggelse af p-pladserne uden for betalingszonerne, fordi grundejerforeningerne selv bakker op om projekterne og er indforstået med nedlæggelserne."