Forlænget høringsperiode for høringer efter plan- og byggeloven ifm. julen
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at procedure for forlænget høringsperiode for høringer efter plan- og byggeloven ifm. julen, håndteres som beskrevet under afsnittet Løsning.
Problemstilling
Den 20. september 2006 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at høringsperioden for høringer efter plan- og byggelovgivningen, der finder sted i juli måned (sommerferien), skal have en varighed på fire uger, medmindre mindst én uge ligger i enten juni eller august måned.
Den 28. november 2022 drøftede Teknik- og Miljøudvalget generelle retningslinjer for høringsprocesser efter planloven og byggeloven. Udvalget bad forvaltningen vende tilbage ift. håndtering af forlængede høringsfrister ifm. juleferie. Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling tage stilling til forvaltningens forslag til procedure for høringsprocesser ifm. julen.
Løsning
Forvaltningen gennemgår i det følgende de nuværende høringsprocesser i byggesagsbehandlingen og præciserer praksis for høring i juleferien. Indstillingen omhandler ikke høringer ifm. lokalplanforslag og vedtagelse af nye lokalplaner, da den proces vedrører lokalplanlægning og ikke byggesagsbehandling.
Generelt om høringer i byggesager
Når forvaltningen behandler en ansøgning om byggetilladelse, kan der som en del af sagsbehandlingen være pligt til at høre de omkringboende om byggeriet. Høringer i byggesager er fastlagt ud fra lovbestemte regler i enten planloven (naboorienteringer i forbindelse med dispensationer fra lokalplaner) og/eller forvaltningsloven (partshøring).
Oversigt over høringsfrister
Høring |
Lovkrav |
Nuværende praksis i KK |
Forlænget høringsperiode i juli måned |
Forlænget høringsperiode i december måned |
Naboorienteringer ved dispensationer fra lokalplaner |
Mindst to uger |
Tre uger |
Fire uger medmindre mindst en uge ligger i |
26 dage medmindre der er mere end en uge (syv dage) til den 24. december |
Partshøringer |
Intet mindstekrav, |
Tre uger |
Fire uger medmindre mindst en uge ligger i |
26 dage medmindre der er mere end en uge (syv dage) til den 24. december |
Partshøring i byggesager er begrænset til enkelte borgere, der bliver væsentligt og individuelt berørte af sagen, mens naboorientering kan involvere en bredere kreds af borgere. Hvilken høring, der bliver gennemført, afhænger af sagen. I nogle sager foretages begge høringer.
Alle kan dog, uanset om de er høringsberettigede eller ej, skrive til forvaltningen, hvis de mener at have noget væsentligt at bidrage med til sagens oplysning. Alle bemærkninger indgår i forvaltningens beslutningsgrundlag, hvis bemærkningerne varetager saglige hensyn, som forvaltningen kan inddrage i byggesagsbehandlingen.
Forvaltningen henviser til de politisk vedtagne retningslinjer for lokalplandispensationer behandlet i Borgerrepræsentationen den 21. september 2017 (bilag 2).
Høringsproces ved lokalplandispensationer
Hvis der gælder en lokalplan for området, og forvaltningen vil dispensere herfra, skal forvaltningen vurdere, om der skal foretages en naboorientering efter planloven. Der skal foretages orientering, medmindre det vurderes, at orienteringen er af underordnet betydning for de omkringboende m.fl. Forvaltningen skal fastlægge omfanget af høringskredsen, som ofte vil vedrøre en større kreds end ved partshøringer.
Det vil være de omkringboende i kvarteret (lejere og andelshavere såvel som ejere) og herudover er der faste høringsparter som andre forvaltninger, lokaludvalg eller interesseorganisationer.
Høringsproces ved partshøringer
Forvaltningen skal i forbindelse med behandlingen af en byggeansøgning vurdere, om det er nødvendigt at foretage en partshøring efter forvaltningslovens § 19. Parter i en byggesag er typisk en afgrænset kreds. Det vil altid være bygherre og herudover måske ejere/brugere af de tilgrænsende ejendomme til det pågældende byggeprojekt. Partsstatus er betinget af, at den pågældende person eller virksomhed efter forvaltningens vurdering har en væsentlig, retlig relevant og individuel interesse i sagens afgørelse – dvs. bliver berørt med en vis intensitet af byggeriet med hensyn til forhold, som forvaltningen kan regulere.
Partsbegrebet efter bygge- og planlov
Man kan være part i sager, hvor afgørelsen træffes efter hhv. bygge- og planloven. Efter byggeloven er klageberettigelse begrænset til sagens parter. Lejere og andelshavere anses ikke som parter i forhold til afgørelser, som træffes efter byggeloven. Dette er fastslået af Folketingets Ombudsmand.
Det er muligt at udvide, men ikke indskrænke, en høringskreds i forhold til det, som loven foreskriver. I Københavns Kommune er det politisk besluttet, at lejere og andelshavere alligevel skal høres, selvom de ikke er parter i byggesager afgjort efter byggeloven. I høringsbrevet til eventuelle lejere og andelshavere gøres der opmærksom på, at der ikke er tale om en lovpligtig høring, at lejerne/andelshaverne ikke er parter i sagen, og at de derfor ikke kan klage til Byggeklageenheden over afgørelsen i sagen, da det efter byggeloven kun er sagens parter, der er klageberettigede.
Hvis forvaltningen træffer afgørelse efter planloven, fx giver dispensation fra en lokalplan, som får væsentlig og individuel betydning for de omkringboende, skal de partshøres om afgørelsen. Lejere og andelshavere kan godt være parter i forhold til afgørelser efter planloven, og de indgår også i den bredere kreds, der har mulighed for at klage over afgørelsen til Planklagenævnet.
Procedure for høringsfrister ifm. julen
I 2022 forlængede forvaltningen høringsfristen for høringer efter planloven og byggeloven, der blev sendt med mindre end en uge til den 24. december:
Høringsfristen blev forlænget med fem dage. I 2022 betød det, at høringer, der blev sendt i perioden mandag den 19.-23. december, blev forlænget med fem dage og således fik en høringsfrist på 26 dage i alt. Generelt vil proceduren påvirke alle høringer, der sendes i perioden den 17.-23. december et givent år.
Servicemål for byggesagsbehandling
Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indgik i december 2015 en aftale om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for bl.a. byggetilladelser. Konkret fastsætter aftalen de nationale servicemål for fem kategorier af byggesager. De nationale servicemål er mellem 40-60 kalenderdage.
Forvaltningen har igangsat en række initiativer, der har gjort det muligt at nedbringe antallet af sager med servicemål til et naturligt driftsleje på ca. 500-600 verserende sager. Da dette driftsleje er nået, forventer forvaltningen, at de nationale servicemål – i gennemsnit – vil kunne overholdes for sager søgt efter 1. juli 2023. Dette kan dog først konkluderes i ultimo 2023.
Når høringsfristerne forlænges, vil det have en negativ effekt på sagsbehandlingstiderne, da høringsperioder indgår i opgørelsen af sagsbehandlingstider.
Politisk handlerum
Det kan besluttes, at høringsfristerne ikke forlænges ifm. julen af hensyn til ansøgers behov for hurtig sagsbehandling, samt overholdelsen af de nationale servicemål for byggesagsbehandlingen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen følge den fastlagte proceduren for forlænget høringsperiode i forbindelse med julen.
Søren Wille
/Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. september 2023
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.