Startredegørelse for lokalplan ”Holger Petersens Tekstilfabrik”, Nørrebro
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ”Holger Petersens Tekstilfabrik” på baggrund af intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 1).
Problemstilling
Bygherre anmoder om en ny lokalplan for en karré afgrænset af Tagensvej 85-91, Baldersgade 51-77, Nannasgade 24-28 og Hamletsgade 3-13. Bygherre ønsker at ombygge eksisterende bevaringsværdige bygninger og opføre ny randbebyggelse ved Nannasgade og Hamletsgade primært med serviceerhverv og en samlet bebyggelsesprocent på ca. 185. Dette forudsætter, at en ny lokalplan vedtages. Gældende lokalplan nr. 190 ”Hamlets Gård” giver mulighed for at nedrive bevaringsværdige bygninger i et område, der i Kommuneplan 2015 er udpeget som værdifuldt kulturmiljø og anvendelse til boligformål i randbebyggelsen med en bebyggelsesprocent på 150.
Løsning
Kulturmiljøet omkring Holger Petersens Tekstilfabrik på Nørrebro, der er opført i 1880’erne, er en af de få bevarede tekstilfabrikker i København. En ny lokalplan kan sikre bevaringsværdige fabriks- og boligbebyggelser og give mulighed for at indpasse ny bebyggelse mod Hamletsgade og Nannasgade med serviceerhverv og boliger. De ubebyggede arealer forbedres og begrønnes, idet eksisterende terrænparkering flyttes til et parkeringshus. Der indrettes nye offentligt tilgængelige byrum samt en forbindelse fra Tagensvej til Nannasgade, så området åbnes for det omgivende kvarter. En lukket facade mod Hamletsgade åbnes med nye tilpassede indgangs- og vinduespartier.
Byggeønsket kræver, at der bliver nedrevet ca. 400 m2 etageareal i form af autoværksted, garager mv. på hjørnet af Nannasgade/Hamletsgade. Der åbnes mulighed for opførelse af ny bebyggelse med et etageareal på ca. 18.200 m2, hovedparten som randbebyggelse, men også som videreførelse af bebyggelse på eksisterende stikvej fra Tagensvej. Områdets samlede etageareal bliver i alt ca. 51.600 m2. Bebyggelsesprocenten i området som helhed bliver ca. 185. Bygningshøjden fastsættes til højst 24 m. Friarealprocenten fastsættes for boliger til 40 og for erhverv til 10. Der henvises til bilag 2 faktaark.
Nørrebro Lokaludvalg er blevet hørt i forbindelse med udarbejdelse af startredegørelsen og vil blive inddraget igen i forbindelse med udarbejdelse af forslag til lokalplantillæg. Nørrebro Lokaludvalg finder det positivt, at terrænparkering fjernes, og at nybyggeri opføres som randbebyggelse.
Byliv
Den nye anvendelse af området vil åbne området mere for offentligheden. Der vil blive offentligt tilgængelige grønne områder og nye forbindelser igennem området, som kan medvirke til, at området får en bedre sammenhæng med det øvrige Nørrebro, ligesom områdets høje formidlingspotentiale udvikles. Opførelse af nybyggeri med serviceerhverv mod Nannasgade kan aktivere denne del af området og medvirke til at understøtte et varieret byliv.
Miljø og Bynatur
I området findes 54 træer, der opfylder kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige i lokalplanen. Projektets samling af parkering i konstruktion sikrer, at byrum kan anvendes til andre formål, hvilket vil sikre plantning af nye træer. Der vil ske en yderligere konkretisering af at udpege bevaringsværdige træer og antallet af nye træer, når lokalplanen udarbejdes. Der stilles herudover krav om at opsamle regnvand fra tage til brug for bl.a. toiletskyl og vaskemaskiner.
Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Rådmandsgades Skoles skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 23 %. Det betyder, at det i henhold til kommuneplanens retningslinjer er et område, hvor det beror på en konkret vurdering af, om den almene boligandel med fordel kan øges. Der stilles ikke krav om almene boliger, idet projektets begrænsede boligareal betyder, at en almen boligafdeling ikke vil få en størrelse, der er økonomisk eller driftsmæssig rentabel.
Parkering
Der stilles i Kommuneplan 2015 krav om en bilparkeringsplads pr. 150 m2 etageareal, svarende til ca. 120 pladser til nybyggeriet. Normen kan på baggrund af en konkret vurdering maksimeres til en plads pr 100 m2 eller minimeres til en plads pr. 200 m2. Det vil i det videre arbejde med lokalplanen blive vurderet om kommuneplanens udgangspunkt på en bilparkeringsplads pr. 150 m2 etageareal skal afviges. I overensstemmelse med Kommuneplan 2015 stilles krav om 4 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 etageareal svarende til ca. 728 pladser.
Kommuneplan
Området er i Kommuneplan 2015 udlagt til boliger og serviceerhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 150 og en maksimal bygningshøjde på 24 meter (C2-område). Andelen af boliger skal være mellem 40 og 75 %, men med mulighed for nedsættelse til 25 %. I det aktuelle område bliver andelen ca. 37 %. Bebyggelsesprocenten kan overskrides, når der fastlægges en bebyggelsesplan, som understøtter den historiske bebyggelsesstruktur i området.
Anbefalinger til den videre planlægning
Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver særligt fokusere på følgende temaer:
- Blandingen af boliger og serviceerhverv skal opretholdes med opførelse af ny bebyggelse og ombygning af eksisterende bygninger.
- Træer skal bevares i videst muligt omfang under hensyn til ønske om randbebyggelse.
- Området skal udvikles med respekt for dets arkitektoniske og kulturhistoriske bevaringsværdier. Der skal arbejdes med, at åbning med vinduer/indgangspartier af eksisterende bevaringsværdig bebyggelse mod Hamletsgade tilpasses arkitektonisk og kig fra området til tårnene på Kingos Kirke og menighedshus søges sikret.
- Der arbejdes med områdets sammenhæng med det omgivende kvarter, herunder forbindelser til/fra, igennem og i området, samt at bevare og udvikle eksisterende byrum, særligt den sydvestlige del af området og stikvejen til Tagensvej, som indrettes med opholdsmuligheder. Volumen i den foreslåede nye bebyggelse skal tilpasses det værdifulde kulturmiljø og belyses nærmere. Parkering skal etableres i konstruktion.
Stadsarkitekten deltager under behandlingen af indstillingen i Teknik- og Miljøudvalget.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt startredegørelsen, sætter Teknik- og Miljøforvaltningen planarbejdet i gang og foretager en screening af de miljømæssige konsekvenser for at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP). Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan for Teknik- og Miljøudvalget i januar 2018. Lokalplanforslaget kan sendes i offentlig høring i otte uger umiddelbart herefter, jf. Borgerrepræsentationens delegation af den 12. november 2015. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget medio 2018.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. september 2017
Indstillingen blev med rettelsesbladet godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen bør fastsættes til 1 parkeringsplads pr 100 m2 bolig.”