Ansøgning til statslig pulje til fremme af cyklisme 2017
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til ansøgning om tilskud til cykelprojekter fra den statslige ”Pulje til fremme af cyklisme”.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen ansøger om tilskud fra den statslige ”Pulje til fremme af cyklisme” til de beskrevne projekter, jf. afsnittet Løsning.
Problemstilling
Københavns Kommunes mål er at øge andelen, der cykler til arbejde, til 50 % i 2025, og at 75 % af alle ture foregår i gang, på cykel eller med kollektiv trafik, jf. Fællesskab København og Københavns Cykelstrategi 2011-2025. I aftalen om udmøntning af midler i puljen til bedre og billigere kollektiv trafik, der blev indgået mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten den 10. februar 2017, er der afsat en statslig pulje til fremme af cyklisme på 100 mio. kr. Puljen giver tilskud til kommunale indsatser, udviklingsprojekter samt til at etablere flere supercykelstier.
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens ansøgning om tilskud til ni cykelprojekter.
Løsning
Pulje til fremme af cyklisme
Københavns Kommune kan ansøge den statslige cykelpulje om tilskud til kommunale cykelprojekter, som kommunen ikke i forvejen har finansieret. Ansøgningsfristen er den 2. oktober 2017. Til almindelige projekter udgør tilskudsandelen fra staten 40 %, og kommunen skal selv finansiere de resterende 60 %. Der kan desuden søges om 100 % tilskud til mindre innovationsprojekter såsom forsknings- og udviklingsprojekter og tværgående projekter med bred national effekt og forankring.
Staten udvælger projekterne på baggrund af kriterier som valg af transportmiddel, adfærdsregulering, sammenhæng, fremkommelighed, tryghed og trafiksikkerhed og vil blive vurderet ud fra, hvor positive effekter for cykeltrafikken i forhold til omkostningerne de enkelte projekter forventes at have.
Derudover har Teknik- og Miljøforvaltningen udvalgt projekterne ud fra følgende principper – der også er nærmere beskrevet i Cykelredegørelse 2017 – for bl.a. at imødekomme, at antallet af cykler over kommunegrænsen er faldet med 15 % fra 2015 til 2016:
- Positive effekter i forhold til Københavns Kommunes mål på cykelområdet, eksempelvis i forhold til øget cykelandel, bedre fremkommelighed, øget sikkerhed og tryghed (Københavns Cykelstrategi 2011-2025).
- Udviklingspotentialer, der understøtter Fællesskab København, som fx målet under ”Levende By” om, at 50 % skal cykle til arbejde og uddannelse i København”, og målet under ”By med kant” om, at 90 % af københavnerne skal opleve, at det er nemt at komme rundt i byen.
- Sammenhæng til tidligere gennemførte eller igangværende projekter, herunder koordinering med f.eks. klimatilpasning og genopretningsplan.
Ni cykelprojekter
Supercykelstiprojekterne indgår i Cykelredegørelse 2017, i det samlede net af planlagte ruter i samarbejdet vedrørende Supercykelstier og i Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025. For at leve op til Supercykelstiernes målsætninger og kvalitetskrav skal der foretages fysiske opgraderinger af ruterne, således at cyklisternes flow, fremkommelighed, sikkerhed og tryghed øges. Opgraderingerne varierer fra rute til rute både indholds- og omfangsmæssigt. Initiativerne er typisk: Ny eller udvidet cykelsti, fremført cykelsti i kryds, cykelsti udenom signalerne (shunts), busperron der adskiller buspassagerer fra cyklisterne, god belysning, ny belægning, servicetiltag som fx pumper og skiltning, samt andre mindre justeringer.
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der ansøges om midler til de nedenstående projekter, der er nævnt i uprioriteret rækkefølge. Samlet udgør de anslåede projektudgifter 27,8-35,8 mio. kr. Supercykelstierne fremgår af kortet i bilag 1.
Supercykelstier
- Roskilderuten (5-7 mio. kr.): København, Frederiksberg, Rødovre, Brøndby, Albertslund, Høje-Taastrup og Roskilde kommuner søger i fællesskab om tilskud til at etablere en 31 km lang rute, der strækker sig fra København til Roskilde.
- Ørestadsruten (6-8 mio. kr.): Ruten ligger i Københavns Kommune og vil understøtte den byudvikling, der er i Ørestaden (syd som nord).
- Avedøreruten, sydlig del (5-7 mio. kr.): Ruten løber fra Hvidovre via motorvejsbroen og langs vandet ved Kalveboderne til Slusen, men er dårligt tilgængelig i vinterhalvåret. Kommunen ansøger om ruten i samarbejde med Hvidovre Kommune.
- Forundersøgelse af en bro på Vestvoldruten (1,5 mio. kr.): En bro over Frederikssundsvej i Københavns Kommune vil forbedre fremkommeligheden på Supercykelstien og den Grønne Cykelrute langs Vestvolden markant, idet den vil adskille de krydsende cyklister og fodgængere fra bilerne på indfaldsvejen. En forundersøgelse skal afklare frednings- og konstruktionsmæssige udfordringer.
- Fællesansøgning for Supercykelstierne (2,5-4 mio. kr.): Det er en forudsætning for at opnå tilskud til Supercykelstier over kommunegrænser, at der indsendes en fællesansøgning til aktiviteter på tværs af kommunegrænser. Det omfatter aktiviteter som evalueringer, servicetiltag, information og samarbejde med virksomheder om fremme af cykelpendling på ruterne.
Øget brug af el- og ladcykler - Udbredelse af el- og ladcykler (5 mio. kr.). På baggrund af positive erfaringer fra projekter i Region Hovedstaden, Aarhus og Randers kommuner foreslås indkøb af el- og ladcykler til midlertidig udlån til henholdsvis fysisk inaktive borgere og københavnere, der pendler ud af kommunen i bil. Derudover foreslås at samarbejde med private aktører om at udbrede last-mile varelevering, dvs. det sidste led af distributionen, på el- og ladcykel, som oftest foregår over kortere afstande. Støtten fra puljen vil bidrage til at øge udbredelse (opskaleret indsats) i forhold til initiativ 4.1 ’Øget brug af ladcykler i forbindelse med fysisk inaktive borgere, eksterne pendlerture og varelevering’ i Cykelredegørelsen, samt modne lokalt udviklede løsninger og produkter til eksport.
Øvrige projekter, hvor der søges om 100 % tilskud - Øget social lighed i sundhed som følge af øget cykling (0,9 mio. kr.). Samarbejde med eksempelvis Syddansk Universitet om at dokumentere sundhedsgevinster for socialt udsatte borgergrupper ved at øge cykling samt relevante virkemidler hertil.
- Videreudvikling af samfundsøkonomisk metode for at værdisætte cykeltiltag (0,9 mio. kr.). Kvalificering af Finansministeriets Cykel-Teresa-modellen bl.a. på baggrund af nyeste viden vedrørende effekt og værdisætning af de seneste års investeringer i cykeltiltag både i København og i resten af landet.
- Udvikling af innovative ITS-løsninger (1-1,5 mio. kr.). Øget fremkommelighed for cykeltrafikken med udgangspunkt i international best practice. Samarbejde med ITS-virksomheder, organisationer og byer i bl.a. Norden og Holland om nye løsninger til smart afvikling af cykeltrafik.
Økonomi
Opnås tilsagn om tilskud vil egenfinansieringen indgå i Cykelredegørelse 2018 og efterfølgende i forhandlingerne om Budget 2019. Såfremt der ikke tilvejebringes egenfinansiering senest i Budget 2019, forventer forvaltningen, at statens tilskud ikke kan modtages for projekter med egenfinansiering.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, indsender Teknik- og Miljøforvaltningen ansøgning til Vejdirektoratet i oktober 2017. Forvaltningen forventer at modtage statens afgørelse om eventuelt tilskud primo 2018. Såfremt kommunens egenfinansiering afsættes i Budget 2019, vil Borgerrepræsentationen få forelagt indtægtsbevilling og konkrete anlægsprojekter i løbet af 2019. Opnås tilskud til 100 % støttede projekter forelægges en indtægtsbevilling for disse snarest muligt. Såfremt kommunens egenfinansiering ikke tilvejebringes, vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret om, at et eventuelt tilsagn om statstilskud frasiges.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. september 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi kan ikke acceptere ordlyden om, at kommunen skal stå for indkøb og udlån af el- og ladcykler. Dette er ikke en kommunal opgave.”