Mødedato: 18.09.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

3. reperiodisering 2017

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til periodiseringen af udvalgets anlægsramme i årene 2017-2021 efter 3. reperiodisering 2017 og anlægsregnskaber og afrapportering for forvaltningens overskuds-/underskudsmodel.

Indstilling

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at det forventede nettoforbrug på anlægsprojekterne i 2017, jf. bilag 1, medfører, at:
    -
    bevillingen Byfornyelse anlæg opskrives med 0,5 mio. kr.
    -
    bevillingen Ordinær anlæg nedskrives med 38,6 mio. kr.
    -
    bevillingen Takstfinansieret anlæg nedskrives med 3,5 mio. kr.
    -
    bevillingen Klima anlæg opskrives med 0,2 mio. kr.
  2.  at periodiseringen af anlægsrammen i årene 2017-2021 foretages som beskrevet i bilag 2.
  3. at de 10 anlægsregnskaber i bilag 6 og 7 godkendes.
  4. at afrapporteringen på overskuds-/underskudsmodellen i bilag 8 tages til efterretning.

Problemstilling

 

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 26. november 2008, at forvaltningens anlægsportefølje skal fremlægges for udvalget hvert kvartal. I forlængelse af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds-/underskudsmodel (TMU 21. november 2016) rapporterer forvaltningen på modellens status og anmoder om godkendelse af udmøntning fra modellen i forbindelse med indstillingerne om reperiodisering.

Løsning

 

Indstillingen medfører, at bevillingerne af hensyn til kommunens likviditet og i henhold til bevillings-reglerne periodiseres efter projekternes forløb, så budgetterne er til rådighed i de år, de bruges, og så risikoen for merforbrug som følge af prisudviklingen på bygge- og anlægsområdet minimeres.

En opskrivning af nettobudgettet betyder, at der forventes flere udgifter eller færre indtægter end tidligere. Op- og nedskrivningerne af budgetter på projektniveau betyder blot, at budgetterne enten rykkes til eller fra 2017 fra overslagsårene, uden at dette har betydning projekternes samlede økonomi.

I forvaltningens arbejde med styring af anlægsprojekter kortlægges forventningerne til forbruget i anlægsprojekterne. Forventningen for 2017 bliver indarbejdet i nærværende indstilling og indgik også i ”Teknik- og Miljøudvalgets halvårsregnskab og forventet regnskab for 2017” (TMU 14. august 2017). I forbindelse med halvårsregnskabet 2017 blev det nævnt, at forventningerne nedskrives på tre ordinære anlægsprojekter, hvilket afspejles i oplistningen nedenfor.

Forvaltningens anlægsprojekter er opdelt på fire hovedbevillinger: Byfornyelse anlæg er kommunalt finansieret med statslig medfinansiering, hvor kommunen ofte kun er støttegiver til eksempelvis bygningsfornyelser. Ordinær anlæg omfatter forvaltningens klassiske bygherreaktiviteter i byen og er primært kommunalt finansieret. Takstfinansieret anlæg er projekter, som finansieres via bruger-tariffer. Klima anlæg omfatter klimatilpasningsprojekter med medfinansiering i byen, som modtager finansiering fra HOFOR, og projekterne udføres ofte i tilknytning til ordinære anlægsprojekter.

Ved 3. reperiodisering 2017 foretages følgende ændringer i forhold til det korrigerede budget:

  • Byfornyelse anlæg opskrives med netto 0,5 mio. kr. på grund af aktivitets- og udbetalingsforskydninger på projekter, hvor forvaltningen ikke er bygherre.
  • Ordinær anlæg nedskrives med netto 38,6 mio. kr., så udgiftsbudgettet i 2017 svarer til 803,4 mio. kr. Det skyldes en række modsatrettede korrektioner, blandt andet en fejl i periodiseringen af indtægterne på ”CP Ø – Nordhavnsvejen – Cykelstibro”, og en udskydning af udgifter på projekterne ”Højklasset busløsning på Frederikssundsvej og busgade ved Nørrebro station” og ”Udvikling af byrum - forbedring af de kommende metrostationsforpladser” som følge af henholdsvis uoverensstemmelser med entreprenøren og forskydninger af udgiftsbærende arbejde på grund af forsinkelser på Metro City Ringens arbejde. I 2016 blev der brugt brutto 863,2 mio. kr.
  • Takstfinansieret anlæg nedskrives med netto 3,5 mio. kr. som følge af en fejl i periodisering i det nyligt besluttede projekt ”Enghave Nærgenbrugsstation”
  • Klima anlæg opskrives med netto 0,2 mio. kr., som følge af en række mindre korrektioner.

 

Bilag 1 viser en oversigt over forventede forbrug i 2017 på Teknik- og Miljøudvalgets bevillinger.

Det korrigerede budget for anlægsrammen i 2017 udgør efter 3. reperiodisering brutto i alt 1.097,8 mio. kr. I 2016 var det samlede forbrug på 1.148,3 mio. kr. Det lavere forbrug i forhold til 2016 skyldes primært, at to store projekter ”Fornyelse af gadebelysningen” og ”Stibro over Inderhavnen” blev ibrugtaget i 2016, hvorved de forventer et meget mindre forbrug i 2017.

Bilag 2 viser en samlet oversigt over forvaltningens anlægsaktiviteter fra 2017-2021.

Ibrugtagning af anlægsprojekter
Bilag 3 viser status på forvaltningens igangværende anlægsprojekter med hensyn til ibrugtagning, økonomi og årsagsforklaringer på forsinkelser.

I alt 102 af Teknik- og Miljøforvaltningens 392 aktive ikke-ibrugtagne projekter fremstår som ”røde”, idet de overskrider det besluttede ibrugtagningstidspunkt med mere end seks måneder. Af de 102 røde projekter er 32 byfornyelsesprojekter, hvor forvaltningen primært er tilskudsgiver og dermed uden mulighed for at påvirke eksekveringen. Forklaring på forsinkelsen i de 70 projekter, der ikke er byfornyelsesprojekter, fremgår af bilag 5. Det besluttede ibrugtagningstidspunkt er overskredet på 65 projekter, mens forsinkelsen for de resterende 37 er forventet, men endnu ikke realiseret.

Tabel 1. udvikling i antal røde projekter

 

Nuværende

Det samlede antal projekter

392

Antal røde projekter ved 2. reperiodisering 2017

118

Antal afsluttede røde projekter siden 2. reperiodisering 2017

26

Antal projekter der ikke længere er røde

2

Antal nye røde projekter siden 2. reperiodisering 2017

12

Antal røde projekter ved 3. reperiodisering 2017

102

 

De 12 projekter, der er blevet røde siden 2. reperiodisering i 2017, er fire byfornyelsesprojekter, syv ordinære anlægsprojekter og et klimaprojekt. Blandt de ordinære anlægsprojekter er der to projekter vedr. Carlsberg, Vester Fælledvej, hvor forsinkelsen skyldes, at projektet først kan anlægges efter Carlsbergs projekt på arealet, hvilket først forventes afsluttet i august 2018.

Selvom antallet af røde projekter er faldet med 16 projekter fra 2. reperiodisering, er niveauet ikke tilfredsstillende. Forvaltningen har på den baggrund løbende gennemgået anlægsporteføljen og revideret ibrugtagningen på 56 igangværende projekter og annulleret 3 projekter (TMU 19. juni 2017, BR 24. august 2017). Desuden arbejder forvaltningen aktivt med overskuds-/underskudsmodellen, der gør det muligt hurtigere at tilføre midler til anlægsprojekter med forventede merforbrug og dermed sikre, at eksekveringen heraf holdes i gang frem for at afvente forhandlingerne om budget eller overførselssagen. Forvaltningen søger fortsat at optimere fremdriften og rettidigheden i den interne overdragelse, og har derudover i sin interne arbejdsgang for årets budgetnotater søgt at præcisere fastsættelsen af ibrugtagningstidspunkterne yderligere.

På nuværende tidspunkt forventes det, at 60 røde projekter bliver ibrugtaget i løbet af 2017, mens tallet var hhv. 51 i 2016 og 27 i 2015.

Bilag 4 viser igangværende projekter med hensyn til ibrugtagning fordelt på politiske beslutninger.

Anlægsregnskaber
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at 10 anlægsregnskaber i bilag 6 og 7 med et samlet merforbrug på netto 1,1 mio. kr. godkendes. Blandt de 10 anlægsregnskaber er Cykelpakke III og Køb og opstilling af P-billetautomater.

Overskuds-/underskudsmodellen
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 21. november 2016 at oprette en overskuds/-underskudsmodel, hvor forvaltningen samler mindreforbrug fra regnskabsafsluttede ordinære anlægsprojekter. Modellen bruges til at finansiere merudgifter på forvaltningens ordinære anlægsprojekter. Midlerne kan kun bruges til at dække merforbrug på besluttede projekter og kan ikke bruges til at finansiere udvidelser af eksisterende projekter eller opstart af nye projekter.

Modellen blev besluttet med en startkapital på 13,2 mio. kr., og efter de seneste bevægelser udgør modellen 7,6 mio. kr., jf. bilag 8.

I denne indstilling skal der godkendes 10 anlægsregnskaber med et samlet merforbrug på netto 1,1 mio. kr., der med tredje sag om bevillingsmæssige ændringer, som behandles i Borgerrepræsentationen 14. december 2017, fratrækkes modellen. Med denne korrektion forventes modellen herefter at udgøre 6,5 mio. kr.

Udvidet rapportering

I forlængelse af temadrøftelsen om anlægsområdet på Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar 6.-7. marts 2017 fremlægger forvaltningen i et nyt bilag 9 en udvidet status på 9 udvalgte projekter.

Økonomi

 

Reperiodiseringen sker på baggrund af det forventede forbrug på enkelte projekter, således at periodiseringerne på projektniveau følger projektets forventede eksekvering. Da der ikke er forvaltningsspecifikke anlægsmåltal, har forvaltningen ikke loft for eksekveringen i årene, og der tages kun højde for Københavns Kommunes anlægsmåltal, jf. Økonomiudvalgets beslutning 21. februar 2017.

Videre proces

 

Teknik- og Miljøforvaltningens reperiodiserede anlægsoversigt indgår i Københavns Kommunes samlede anlægsoversigt, som behandles af Økonomiudvalget den 26. september 2017 og Borgerrepræsentationen den 3. oktober 2017, jf. cirkulære for budgetopfølgning 2017.

 

Pernille Andersen

/Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. september 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top