Mødedato: 18.09.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ansøgning om dispensation fra Forskrift for Udendørs Musikarrangementer på Refshaleøen Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Refshaleøens Ejendomsselskabs ansøgning om dispensation fra Forskrift for Udendørs Musikarrangementer (herefter ”forskriften”) i forbindelse med etablering af midlertidige studieboliger nær områder til koncerter på Refshaleøen Vest.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen kan meddele dispensation fra støjgrænserne i forskriften ved Refshaleøen Vest, således at støjgrænsen målt ved den mest støjbelastede bolig ikke gælder studieboligerne jf. kort i bilag 3.
  2. at forvaltningen kan meddele dispensation fra støjgrænserne i forskriften ved Refshaleøen Vest, således at støjgrænsen målt ved den mest støjbelastede bolig ikke gælder husbåde i området.
  3. at ejerens ønsker om ændring af øvrige miljøvilkår som fx antal koncerter, varighed og sluttidspunkter for Refshaleøen Vest afventer en generel evaluering af forskriften.
  4. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget fra Radikale Venstre som vedtaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde 21. august 2017 (bilag 2).

Problemstilling

På baggrund af medlemsforslag stillet af Radikale Venstre pålagde Teknik- og Miljøudvalget den 21. august 2017 Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling af muligheden for at dispensere fra forskriften i forbindelse med opførelsen af midlertidige studieboliger på Refshaleøen. Refshaleøens Ejendomsselskab har ansøgt om dispensation fra forskriften (bilag 1). Ejendomsselskabet overvejer at opføre midlertidige studieboliger på Refshaleøen Vest. Da studieboligerne placeres tæt på områder til koncerter på Refshaleøen Vest jf. bilag 3, vil studieboligerne udgøre den mest belastede beboelsesfacade. Der vil derfor gælde en støjgrænse på 60 dB, og det vil ikke være muligt at afholde musikarrangementer som i dag.

Ejendomsselskabet stiller som forudsætning for opførelse af studieboligerne, at anvendelsesmulighederne som koncertområde på Refshaleøen Vest ikke forringes, hvilket kræver en dispensation fra forskriften. Der søges samtidig om lempelser for en række øvrige miljøvilkår i forskriften.

Løsning

Refshaleøen Vest og Øst er privat grund, ejet af Refshaleøens Ejendomsselskab. Forvaltningen giver derfor ikke arrangementstilladelser, men regulerer støj fra koncerter via forskriften, hvor både Refshaleøen Øst og Refshaleøen Vest indgår som spillesteder. Området er omfattet af lokalplan 209-1 ’Refshaleøen’, hvori der er udlagt særlige områder, hvor der kan afholdes musikarrangementer mv. I lokalplanen er der også givet muligheder for husbåde langs hele kajkanten mod vest. Se bilag 3.

I forskriften er koncertaktiviteter på Refshaleøen Vest begrænset til, at der fem dage om året må afholdes koncerter med en varighed på maksimalt fem timer. Sluttidspunkt er senest kl. 00.00 (kl. 22.00 søndag - torsdag) og støjniveauet må højst være 60 dB ved den mest støjbelastede beboelsesfacade (typisk ved Langelinie eller Margretheholm). Forskriften giver mulighed for at dispensere fra bl.a. støjgrænser jf. forskriftens § 11. Afgørelser efter forskriften kan ikke påklages.

Såvel ved seneste musikarrangement, ”HAVEN-festival”, afholdt på Refshaleøen Vest den 11.-12. august, som ved afslutning af Distortion den 2.-3. juni på Refshaleøen Vest oplevede flere beboere gener, hvilket forvaltningen blev opmærksom på både gennem opkald til støjvagten og skriftlige klager. Refshaleøens Ejendomsselskab ønsker en dispensation udformet for en 10-årig periode, regnet fra den 31. december 2017, så anvendelsesmulighederne i dag til koncerter på Refshaleøen Vest som minimum fastholdes, selv om der opføres studieboliger. Det ønskes desuden, at miljøvilkår om både sluttidspunkt, længste varighed og støjgrænser fjernes, som de også er det på Refshaleøen Øst.

Konsekvens ved fuld dispensation fra miljøvilkår

Hvis ansøgningen imødekommes fuldt ud, vil der blive flere koncerter af længere varighed og med mulighed for et højere støjniveau ved de boliger, som i dag er mest berørt af arrangementerne. Konsekvenser af en fuld dispensation vil derfor være væsentlig større støjgener for byens beboere, ikke mindst i bydele som fx Langelinje og Margretheholm. Disse beboere vil i særligt høj grad opleve støjgener, idet lyd udbreder sig over vand uden at miste nævneværdig styrke. Modsat kan en fuld dispensation muliggøre nogle flere og større musikarrangementer i byen, flytning af arrangementer fra andre dele af byen, samt friere rammer for lyd, indretning og anvendelse ved eksisterende koncerter.

Forvaltningen vurderer, at der vil skulle ske en høring, før der kan træffes beslutning om generelle lempelser af miljøvilkårene, som vil give flere støjgener til beboerne i området i en periode på op til 10 år.

Forvaltningens forslag til dispensation for miljøvilkår

Forvaltningen indstiller, at der kan gives en dispensation fra støjgrænserne for studieboligerne og de midlertidige husbåde i den periode, hvor studieboligerne er opstillede. Begrundelsen for at meddele dispensationen er, at studieboligerne og husbådene betragtes som midlertidige. Samtidig er generne begrænsede, da der kun er mulighed for koncertarrangementer fem gange om året på dette sted. Endelig vil der fortsat være støjgrænser for den nærmeste permanente beboelse, som betyder, at støjniveauet stadig er indirekte reguleret for både studieboliger og husbåde.

Med dette forslag er Refshaleøens Ejendomsselskab ikke ringere stillet for arrangementer end i dag. Hvis forskriften ændres (fx hvad angår støjgrænser for permanente boliger, antal koncerter o.l.), eller der bygges permanente boliger i området, vil vilkårene for Refshaleøens koncerter generelt også kunne blive berørt.

Forvaltningen anbefaler, at en stillingtagen til, om man vil fjerne de øvrige miljøvilkår, afventer evaluering af forskriften, som forventes fremlagt for udvalget primo 2018. I den forbindelse vil balancen mellem arrangementer og støjgener generelt kunne ændres, men dispensationen for støjgrænserne ved studieboligerne og husbådene gælder fortsat, selv om der bliver vedtaget en ny forskrift. Hvis støjgrænserne eller antallet koncerter for permanente boliger bliver sat ned i en ny forskrift, vil støjen ved studieboligerne derfor blive påvirket indirekte, fordi koncerterne spiller lavere, men selve dispensationen fra støjgrænserne ved studieboligerne gælder stadig, selv om der vedtages en ny forskrift.

Uanset dispensationen vil forvaltningen fortsat løbende skulle vurdere i konkrete tilfælde, om støjniveauet er en væsentlig miljøgene, og om der er fare for sundheden for beboerne i studieboligerne og husbådene. Forvaltningen forventer at stille et vilkår om, at lydniveauer og højtalerplacering for koncerter anmeldes på forhånd, så forvaltningen kan reagere inden en evt. sundhedsskadelig situation kunne opstå.

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser for kommunen forbundet med forslaget

Videre proces

Forvaltningen udarbejder en dispensation for støjgrænser ved studieboliger og husbåde i henhold til beslutningen. Der vil, inden en afgørelse, skulle ske en høring af eventuelt eksisterende husbåde i området.

Processen med udarbejdelse af en byggetilladelse til ungdomsboliger foregår parallelt hermed.

En evaluering af forskriften forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget primo 2018.

 

        Pernille Andersen

                                            / Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. september 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top