Opførelse af 108 almene ungdomsboliger i Teglværkshavnen, Vesterbro/Kgs. Enghave
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til opførelse af et alment boligprojekt med ungdomsboliger på A.C. Meyers Vænge 7 (Teglværkshavnen), Vesterbro/Kgs. Enghave.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende opførelse af et alment boligprojekt med i alt ca. 108 ungdomsboliger på A.C. Meyers Vænge 7 (Teglværkshavnen) i overensstemmelse med bilag 2.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele tilsagn om kommunal støtte til de valgte driftsherrer i form af grundkapitallån på 10 % af anskaffelsessummen svarende til i alt op til 13,90 mio. kr. (inkl. 5 % regulering). Beløbet frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter i 2018, jf. økonomiafsnittet.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele kommunal garanti på op til 104,0 mio. kr. for realkreditlån til projekterne.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessum, under forudsætning af at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har udbudt kommunal grundkapital afsat i Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø).
Borgerrepræsentationen skal på baggrund heraf tage stilling til opførelse af det indstillede almene boligprojekt på Teglværkshavnen, herunder kommunal støtte i form af grundkapital og garanti til realkreditlån.
Løsning
Det overordnede formål med udbud af grundkapital er at få opført almene familie- og ungdomsboliger til en rimelig husleje i en høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet med fokus på social og miljømæssig bæredygtighed.
AKB er bygherre på projektet. Projektet er centralt beliggende tæt på lokalcenteret ved Sydhavns Station og er nærmeste nabo til den videregående uddannelsesinstitution Aalborg Universitet. De 108 almene ungdomsboliger, heraf otte små, billige boliger til Socialforvaltningens anvisning, er et-rums boliger, der alle er gennemlyste.
Projektet er vurderet af et bedømmelsesudvalg med repræsentanter fra Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Bedømmelsesudvalgets samlede bedømmelse er sket ud fra en helhedsvurdering på baggrund af følgende kriterier: Arkitektur og boligkvalitet, placering og samspil med byen, boligudgift og økonomi samt energi og bæredygtighed.
Bedømmelsesudvalget anbefaler, at det indsendte projekt accepteres. Betingelser for godkendelse samt yderligere præsentation af projekterne fremgår af bilag 2.
Projektet skal opfylde den relevante lokalplans krav og leve op til den boligmæssige og miljømæssige standard, som understøtter kommunens boligpolitiske målsætninger. Teknik- og Miljøforvaltningen kan fremsætte vilkår i forhold til den fornødne bearbejdning af eksempelvis bebyggelsesplan og planløsninger, jf. bekendtgørelse om støtte til almene boliger mv. § 18 stk. 2 og 3.
Det valgte projekt vil medvirke til et økonomisk og socialt varieret boligudbud i København. Projektet er godt placeret i byudviklingsområdet i det nye Sydhavn. Projektet vil bidrage med efterspurgte ungdomsboliger og kvaliteter i form af gode dagslysforhold og en placering tæt ved store, grønne fællesarealer.
Økonomi
Kommunens grundkapitallån
Nye almene boliger finansieres i henhold til almenboligloven med 88 % realkreditlån, 10 % kommunalt grundkapitallån og 2 % beboerindskud. Grundkapitallånet etableres ved et kommunalt lån til Landsbyggefonden, som derefter udbetaler lånet til den almene driftsherre. Grundkapitallånet skal afdrages af den almene boligafdeling senest efter 50 år, men er rentefrit i hele perioden.
For det anbefalede projekt bliver det kommunale grundkapitallån 13,90 mio. kr. (inkl. 5 % til reguleringer), jf. tabellen nedenfor.
Økonomien i projekterne fremgår af bilag 1.
Udvalg |
Aktivitet/projekt |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2018 p/l) |
|
År 2018 |
I alt |
||||
TMU |
Grundkapitallån til nye almene ungdomsboliger |
Finansposter |
8.32.24.5 (Indskud i Landsbyggefonden) |
13.900 |
13.900 |
I alt |
- |
- |
- |
13.900 |
13.900 |
Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder kvartalsvist budgetopfølgninger på grundkapitalbevillingens omfang og restbevillingens størrelse. I forbindelse med 1. kvartalsprognose 2018 (TMU 7. maj 2018) er restbevillingen af grundkapital til nye almene boliger opgjort til ca. 237 mio. kr. fordelt med ca. 150 mio. kr. til nye familieboliger (svarende til ca. 620 nye familieboliger) og ca. 87 mio. kr. til nye ungdomsboliger (svarende til ca. 560 nye ungdomsboliger). Udgifterne til støtte til det konkrete projekt er allerede indregnet i det forventede forbrug, og indgår derfor ikke i restbevillingen.
Forvaltningen har reserveret fornødne beløb til dels realisering af almene partnerskaber samt til finansiering til indfrielse af plankrav, der stilles i nye lokalplaner. Reservationerne er således ikke forbrugt endnu. Fratrækkes disse reservationer fra restbevillingen, er den samlede bevilling til nye almene boliger fuldt opbrugt.
Kommunens garantiforpligtelse
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at garantien maksimalt vil udgøre op til 104,0 mio. kr. for projekterne. Garantien medfører ikke i sig selv bevillingsmæssige konsekvenser for Teknik- og Miljøudvalget. Garantien kommer kun til udbetaling, såfremt boligafdelingen ikke selv kan betale ydelserne på lånet. Forvaltningen har ikke på nuværende tidspunkt indikationer på, at garantien vil komme til udbetaling.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationens beslutning foreligger, vil Teknik- og Miljøforvaltningen orientere tilbudsgiverne om beslutningen. Teknik- og Miljøforvaltningen vil meddele tilsagn til de accepterede projekter, når projekterne opfylder kravene hertil. Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt de konkrete garantier til godkendelse.
Pernille Andersen
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.