Midlertidig daginstitution på Greisvej 91/Backersvej 165, Amager Øst
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der på et ubebygget areal på Greisvej 95/Backersvej 165 gives byggetilladelse til at opføre et pavillonbyggeri til en midlertidig daginstitution til 160 børn i en periode på tre år fra byggetilladelsen udstedes – forventet pr. 1. august 2018.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen har søgt om at opføre et midlertidigt pavillonbyggeri til 10 børnegrupper med i alt 160 børn i en periode på tre år på et ubebygget areal på Greisvej 91/Backersvej 165. Arealet ligger i et villaområde og ejes af Københavns Kommune. Projektet og området kan ses i bilag 2.
Det er ikke i overensstemmelse med rammen i Kommuneplan 2015 for det pågældende areal at etablere en daginstitution på stedet. Da der er tale om et område fastlagt til offentligt formål, kan der dog ikke nedlægges forbud mod projektet efter planlovens § 12, stk. 3. Forvaltningen vurderer, at der ikke er en saglig begrundelse for at give afslag til det ansøgte projekt efter bygge- og vejlovgivningen.
Teknik- og miljøborgmesteren har ønsket sagen forelagt for Teknik- og Miljøudvalget. Da der er tale om en byggesag, som skal behandles efter byggelovgivningen, hører sagen under Teknik- og Miljøudvalget.
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningen står med et akut pasningsbehov på daginstitutionsområdet. Det betyder, at et større antal børnegrupper skal placeres midlertidigt for at kunne overholde pasningsgarantien på kort sigt.
Det ansøgte projekt omfatter 1.181 m2 pavillonbyggeri, 594 m2 overdækket areal og skurbebyggelse samt 5.451 m2 friareal. Der etableres 18 parkeringspladser til daginstitutionen. Bebyggelsen opføres i én etage med en højde på ca. 3,5 m og placeres 5 m fra skellet til naboejendommene på Wibrandtsvej/Backersvej.
Kommuneplan
Det ubebyggede areal, som daginstitutionen opføres på, er i Kommuneplan 2015 fastlagt til O1-område til sports- og fritidsanlæg, parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde, naturområder og kolonihaver. Der er ikke i kommuneplanen bestemmelser om bebyggelsens omfang. Arealet er i kommuneplanen reserveret til fremtidige kolonihaver. Anvendelse til daginstitution er ikke i overensstemmelse med rammebestemmelsen i kommuneplanen.
Kommunen skal ifølge planlovens § 12, stk. 1, arbejde for kommuneplanens gennemførelse. Ifølge planlovens § 12, stk. 3, kan kommunen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område - som i dette tilfælde - er udlagt til offentligt formål.
Kommunen har mulighed for efter en konkret planmæssig vurdering at give byggetilladelse til midlertidig bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rammer - herunder til skoler eller institutioner. Det er en forudsætning, at der ikke er tale om lokalplanpligtig bebyggelse. Institutionen opføres i et udbygget område - et villakvarter, der afgrænses af en karrébebyggelse mod øst og vest. Institutionen opføres i pavilloner, der er ca. 3,5 meter høje, hvilket svarer til eller er lavere end de omkringliggende villaer. Omfanget af bebyggelsen medfører en bebyggelsesprocent på 14, hvilket er lavere end det sædvanlige i området. På denne baggrund har forvaltningen vurderet, at det ansøgte projekt ikke medfører en væsentlig påvirkning af det eksisterende miljø, og at projektet derfor ikke er lokalplanpligtigt.
Forvaltningen vurderer, at der kan gives byggetilladelse til en midlertidig daginstitution på det pågældende sted, da der er behov for daginstitutioner i området, og da der er tale om en midlertidig placering i tre år, som ikke forhindrer fremtidig realisering af kommuneplanen. Da kommunen ejer den pågældende ejendom på Greisvej 91/Backersvej 165, kan kommunen sikre, at daginstitutionen fjernes igen efter tre år.
Byggelovgivning
Ejendommen er ikke omfattet af lokalplan. Derfor skal bebyggelsen fastlægges på baggrund af en helhedsvurdering efter de bebyggelsesregulerende bestemmelser i bygningsreglementet. Heraf fremgår det bl.a., at bebyggelsens omfang skal svare til det sædvanlige i området eller til det, der tilstræbes i området. Ud over bebyggelsens omfang skal forvaltningen bl.a. vurdere lysforhold, indbliksgener, friareal, tilkørselsforhold og parkering.
Forvaltningen vurderer, at bebyggelsen med hensyn til bebyggelsesprocent, højde og afstande til skel og vej samt med hensyn til trafikale forhold kan godkendes. Se begrundelsen nedenfor under ”Forvaltningens bemærkninger”.
Partshøring
Forvaltningen har foretaget parthøring af de omkringliggende ejendomme på Greisvej, Backersvej, Wibrandtsvej og Hindustanvej (bilag 3). Høringen er en lovpligtig høring efter forvaltningsloven af dem, som forvaltningen har vurderet er parter i sagen. Forvaltningen har desuden foretaget en ulovbestemt høring af personer/virksomheder, som har adresse på de pågældende ejendomme, men ikke er ejere og derfor ikke er parter (bilag 4). Forvaltningen har modtaget 15 høringssvar fra parter/parters advokat og otte høringssvar fra andre – herunder fra Amager Øst Lokaludvalg og to grundejerforeninger samt en underskriftindsamling med 76 underskrifter (bilag 5). Ansøgers bemærkninger til høringssvarene fremgår af bilag 6, og forvaltningens bemærkninger til høringssvarene fremgår af bilag 7.
Indsigelse fra lokaludvalg
Amager Øst Lokaludvalg har modtaget partshøringen fra en borgergruppe omkring Greisvej, og lokaludvalget har sendt en indsigelse mod projektet. Lokaludvalget ønsker at blive inddraget i processen vedrørende placering af daginstitutioner i bydelen. Lokaludvalget mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at placere en daginstitution af denne størrelse det pågældende sted.
Forvaltningens bemærkninger
Lokaludvalget er ikke part i sagen efter forvaltningsloven, da lokaludvalget er en del af kommunen og ikke har en individuel interesse i sagen. Lokaludvalget er derfor ikke blevet partshørt. I Københavns Kommune er det besluttet, at lokaludvalg skal høres, inden de politiske udvalg træffer endelige beslutninger, som er af væsentlig betydning for bydelen med hensyn til fx fysisk planlægning, trafik og børn. Da forvaltningen allerede har modtaget lokaludvalgets indsigelser mod projektet, foretog forvaltningen ikke høring af lokaludvalget.
Hovedsynspunkterne i de øvrige kritiske indsigelser er følgende:
Manglende borgerinddragelse, et ønske om at bevare det grønne areal, at bebyggelsens massive og ubrudte byggestil vil adskille sig fra bebyggelsen i villaområdet, at bebyggelsen vil medføre indbliks- og skyggegener for de omkringliggende ejendomme, at bebyggelsen vil medføre støjgener, at bebyggelsen vil medføre forøget trafik i området – især om morgenen og om eftermiddagen – og at dette vil påvirke trafiksikkerheden, at der ikke er parkeringspladser nok til institutionen til at dække behovet, at udsyn og arkitektonisk indtryk vil blive forringet, at der kan opstå vandafledningsproblemer, når der bygges på det grønne areal, at der er usikkerhed omkring midlertidigheden – der henvises til en midlertidig institution i området, som har eksisteret i 20 år, at værdien af ejendomme i området vil falde, og at ejendommenes herlighedsværdi vil blive forringet. Der er modtaget ét positivt høringssvar.
Bebyggelsesprocenten på ejendommen bliver ca. 14, og højden på bebyggelsen er ca. 3,5 m, hvilket er mindre end det sædvanlige i det omkringliggende villaområde. Desuden vurderer forvaltningen, at bebyggelsen ikke vil medføre skygge- eller indbliksgener ud over, hvad der er sædvanligt i området. Forvaltningen vurderer i øvrigt, at de trafikale forhold og parkeringsforholdene i området – herunder i forbindelse med trafik til og fra daginstitutionen – fortsat vil være acceptable. Det vurderes, at vejene i området kan håndtere den ekstra trafik og stadig vil være trafiksikre, og at de 18 parkeringspladser på ejendommen er nok til at dække behovet, da der også kan parkeres på Greisvej. På denne baggrund vurderer forvaltningen, at den ansøgte bebyggelse kan godkendes. Se også bilag 7 med forvaltningens bemærkninger til indsigelser mod projektet. Det kan i øvrigt oplyses, at støj fra institutionen, udsigt og ejendomsværdi er forhold, som ikke er reguleret af byggelovgivningen.
Forvaltningen vurderer, at der ikke er en saglig begrundelse for at give afslag til det ansøgte projekt efter bygge- og vejlovgivningen.
Da der som nævnt ikke kan udstedes forbud efter planlovens § 12, stk. 3, kan projektet kun forhindres ved at nedlægge et forbud efter planlovens § 14 om udarbejdelse af en lokalplan for området.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen give byggetilladelse til den midlertidige daginstitution.
Pernille Andersen
/Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2018
Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysning af sagen.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker at bevare de grønne arealer. Desuden tvivler vi på, at pavillonerne kan fjernes allerede efter tre år.”
Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”SF ønsker,
- at der foretages trafikdæmpende foranstaltninger i forbindelse med institutionens start.
- at pointere, at institutionen aldrig må blive permanent, da arealet skal bruges til grøn cykelrute, skybrudssikring, plantage og nyttehaver. Disse ting skal igangsættes, når institutionen afvikles om 3 år.”