Nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, Vesterbro/Kgs. Enghave
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, at Københavns Kommune fortsat ikke etablerer en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, som fastlagt i lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II”.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Københavns Kommune fortsat ikke etablerer en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, som det ellers er fastlagt i lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II”.
Problemstilling
I forbindelse med en tillægsbevilling til Enghave Nærgenbrugsstation afgav et flertal af partierne (A, B, F, Ø og Å) protokolbemærkning om, at de ikke ønsker at give Carlsberg Byen P/S dispensation fra lokalplanens krav om en nærgenbrugsstation, jf. Borgerrepræsentationen den 1. februar 2018.
Siden vedtagelsen af rammelokalplanen for Carlsberg i 2009 (med krav om nærgenbrugsstation) er der opstået mulighed for at etablere en nærgenbrugsstation ved det tidligere Enghave Stationsområde, hvilket er en god placering både i forhold til beboerne på Vesterbro og i Carlsberg Byen. Som følge af beslutningen om at etablere Enghave Nærgenbrugsstation (BR 2. marts 2017 og 22. juni 2017) vurderer forvaltningen, at der ikke for nuværende er behov for en nærgenbrugsstation på Carlsberg. Københavns Kommune har med den nuværende lokalplan mulighed for på et senere tidspunkt at tage stilling til, om der skal etableres en nærgenbrugsstation på det reserverede areal i Carlsberg Byen.
Løsning
Etablering af nærgenbrugsstationer
Københavns Kommune har i dag syv nærgenbrugsstationer og yderligere to er planlagt og finansieret. Nærgenbrugsstationerne spiller en central rolle i det københavnske affaldssystem, idet de fungerer som supplement til husstandenes kildesorterings- og storskraldsordninger samt bidrager til at fremme direkte genbrug via byttefaciliteter. Nærgenbrugsstationerne fungerer samtidig som et samlingspunkt for borgerne i lokalområdet og er med til at synliggøre byens genbrug og genanvendelse. Desuden kan borgerne få rådgivning om affaldssortering af personalet.
Kriterier for placering af nærgenbrugsstationer
Forvaltningen vurderer ud fra erfaringer med eksisterende nærgenbrugsstationer, at der kan være brugergrundlag for en nærgenbrugsstation, når der inden for en radius på 500 meter er 5.000 boliger.
Forvaltningen foreslår desuden placering af nærgenbrugsstationer i områder, hvor borgerne ikke har så gode muligheder for at kildesortere ved egen bolig og/eller i bydele, der ikke i forvejen har let adgang til en nærgenbrugsstation. Fordelingen af kommunens nærgenbrugsstationer ses i bilag 2.
Forhold som flow og bevægelsesmønstre i lokalområder indgår ligeledes i vurderingen, fx om mange mennesker går forbi lokaliteten på vejen til en station, et supermarked eller et parkeringshus.
Finansiering af nærgenbrugsstationer, jf. Ressource- og Affaldsplan 2018
Nærgenbrugsstationer etableres og drives af kommunen og finansieres af affaldstakstmidler. Midlerne afsættes inden for rammerne af affaldsplanen og frigives, når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillinger om at etablere en konkret nærgenbrugsstation.
Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af Ressource- og Affaldsplan 2018 den 13. december 2012 blev der afsat midler til tre nye nærgenbrugsstationer i perioden 2013-2018. Der er sidenhen truffet beslutning om at etablere Nordhavn Nærgenbrugsstation (indviet august 2017), Herman Bangs Plads Nærgenbrugsstation (åbner ved udgangen af 2019) og Enghave Nærgenbrugsstation (åbner som midlertidig nærgenbrugsstation i 2018 og som permanent i 2019/2020). Enghave Nærgenbrugsstation blev besluttet med vedtagelsen af henholdsvis lokalplan nr. 542 ”Enghave Stationsområde” og etablering af Enghave Nærgenbrugsstation, hvor finansiering af nærgenbrugsstationen indgik (BR henholdsvis den 2. marts 2017 og den 22. juni 2017).
Carlsberg/Enghave Nærgenbrugsstation
Borgerrepræsentationen besluttede allerede i 2009 (BR den 29. januar 2009) i forbindelse med rammelokalplanen for Carlsberg, at der skulle afsættes et areal til en nærgenbrugsstation i bydelen.
Muligheden for at etablere en nærgenbrugsstation ved den tidligere Enghave Station opstod først i 2015/2016. Forvaltningen vurderede af flere årsager placeringen ved Enghave som en bedre løsning end placeringen i Carlsberg Byen. Derfor blev der arbejdet videre med denne placering, jf. nedenfor. Dette fremgik af indstillingen om tillæg 6 til lokalplanen for Carlsberg (BR den 15. december 2016), hvori det oplyses, at ”der forventes en ansøgning om dispensation til at undlade at etablere en nærgenbrugsstation (i Carlsberg Byen), da det forventes at den placeres ved Sønder Boulevard”.
Placeringen af Enghave Nærgenbrugsstation ved Sønder Boulevard imødekommer, at ikke alle beboere på Vesterbro i dag har mulighed for at kildesortere i egen gård. I Carlsberg Byen har beboerne bedre forhold for kildesortering, da der indarbejdes plads til kildesortering i de enkelte ejendomme som en del af byggesagsbehandlingen.
Placeringen ved Enghave er ligeledes en god placering i forhold til beboernes flow til og fra S-tog stationen (Carlsberg Station). En nærgenbrugsstation på Carlsberg vurderes ikke at ligge i et lige så naturligt flow for størstedelen af beboerne i Carlsberg Byen, når de skal til og fra S-tog stationen.
Afstanden mellem den kommende Enghave Nærgenbrugsstation og det reserverede areal i Carlsberg Byen (Ny Carlsberg Vej) er ca. 350 meter. Forvaltningen vurderer, at der vil være et overlap på ca. 5.000 boliger i brugergrundlaget, hvis begge nærgenbrugsstationer etableres. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer samtidig, at Enghave Nærgenbrugsstation kan dække beboerne i såvel Carlsberg Byen som i området ved Sønder Boulevard på Vesterbro, og anbefaler derfor, at kommunen for nuværende ikke etablerer en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, men forholder sig til en eventuel etablering, såfremt der opstår et behov.
Konsekvens af løsning
Det er almindelig praksis i byudviklingsområderne, at der stilles krav til fællesanlæg i lokalplanerne, og at Københavns Kommune giver dispensation til, at fællesanlæggene først etableres, når området er udbygget tilstrækkeligt til, at der er brugere til anlæggene. Dette er også gældende i Carlsberg Byen. Derfor skal kommunen give dispensation fra lokalplanens § 13 om fællesanlæg (nærgenbrugsstation indgår i kategorien af fællesanlæg) i forbindelse med hver enkelt byggesag, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 21. august 2017. Så længe den nuværende lokalplan gælder, hvor der i § 3 er udpeget et areal i et byggefelt ved Ny Carlsberg Vej, kan dette areal kun benyttes til en nærgenbrugsstation eller et nært beslægtet formål. Hvis arealet skal benyttes til andet formål, eksempelvis boliger eller erhverv, skal Teknik- og Miljøforvaltningen forelægge Teknik- og Miljøudvalget et tillæg til lokalplanen. Byggefeltet som helhed ved Ny Carlsberg Vej forventes først udnyttet i 2024. Forvaltningen forventer derfor ikke på nuværende tidspunkt at ændre lokalplanen, men at behovet vurderes forud for en eventuel ændring heraf.
Såfremt der opstår et behov eller Teknik- og Miljøudvalget prioriterer at etablere en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, skal finansiering tilvejebringes.
Der er i Ressource- og Affaldsplan 2018 ikke afsat midler til at etablere flere nærgenbrugsstationer end de tre, der allerede er etableret eller planlagt. Såfremt der ultimo 2018 viser sig at være uforbrugte midler inden for rammen af Ressource- og Affaldsplan 2018, svarende til etableringsomkostningerne af en nærgenbrugsstation, vil disse kunne anvendes til en nærgenbrugsstation på Carlsberg.
Finansiering af en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen kan også indgå i den kommende Ressource- og Affaldsplan 2024. Høringsudkast til Ressource- og Affaldsplan 2024 forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget medio 2018.
Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at en nærgenbrugsstation koster ca. 5 mio. kr., hvilket svarer til en udgift på 17 kr. pr. husstand ved en afskrivning af anlægget på et år. De årlige driftsudgifter vil være på ca. 1,25 mio. kr. pr. år fordelt på 950.000 kr. (personaleudgifter) og 300.000 kr. (anslået lejeudgifter), svarende til en takstforhøjelse på ca. 4 kr. om året pr. husstand.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen fortsat i de konkrete byggesager i Carlsberg Byen meddele dispensation til at udsætte etableringstidspunktet for en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen.
Pernille Andersen
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2018
Indstillingen blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, Ø og Å.
Imod stemte: I.