Mødedato: 18.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan for Christiania fra 1991

Se alle bilag

Der skal tages stilling til en dispensation fra lokalplanen for Christiania fra 1991, så der kan flyttes 4 huse på Christianshavns Vold til nye placeringer.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives dispensation fra § 3.2.2 i lokalplanen for Christiania fra 1991, udarbejdet af Miljøministeriet, så der kan flyttes 4 bygninger på voldanlægget til nye placeringer, som er udpeget af Kulturstyrelsen i samarbejde med Christiania og Bygningsstyrelsen som grundejer.  

Problemstilling

Bygningsstyrelsen har anmodet om en dispensation fra lokalplanen for Christiania fra 1991 til at flytte bygninger på voldanlægget til nye placeringer på det fredede fortidsminde på Christiania.

Området er omfattet af lokalplanen for Christiania fra 1991, som er udarbejdet af Miljøministeriet. Se bilag 1. Flytningen af bygningerne sker inden for lokalplanens delområde II, der er udlagt som offentligt, rekreativt område. Her er det hensigten, at beboelse på sigt skal ophøre. Det fremgår dog af lokalplanens § 3.2.6, at der fortsat kan gives tilladelse til bosætning og andre aktiviteter inden for nogle særligt udpegede bosteder, hvis det er foreneligt med områdets rekreative karakter. Bygning 3 og 6 skal genopføres i et af disse bosteder, jf. kortet i bilag 2.

 

De nye, udpegede byggefelter til genopførelse af bygning 1, 2, 4, 5 ligger alle i lokalplanens delområde II, men uden for de udpegede bosteder, som gengivet på kortet i bilag 2. Det forudsætter derfor en dispensation fra lokalplanen. Dispensationen skal sammenholdes med Christianialoven fra 2004, der lægger nye rammer for områdets forvaltning og anvendelse.

 

Der er i perioden fra den 29. maj til den 11. juni 2012 foretaget en naboorientering. Materialet er vedlagt som bilag 2. Her indgår et kort og fotos, der identificerer de berørte bygninger og viser de nye byggefelter. Der er ikke modtaget henvendelser i sagen.

Løsning

Flytningen af huse fra volden har sin baggrund i Christianialoven, som Folketinget vedtog i 2004. I en efterfølgende aftale om lovens udmøntning, som er indgået mellem Christiania og staten i juni 2011, er der bl.a. opnået enighed om en række initiativer, der kan bidrage til en genopretning af den del af Christianshavns Vold, der ligger inden for Christiania-området. Det gælder flytning af 6 bygninger på voldanlægget. Udpegning af disse bygninger og genplaceringen er sket i dialog mellem Bygningsstyrelsen, Kulturstyrelsen og Christiania. Bygningerne ligger nu i områderne Mælkebøtten, Nordområdet og Midtdyssen og fremgår af kortet i bilag 1. Bygningerne nedrives og genopføres på nye placeringer, som ligeledes er markeret på samme kort. Flytningerne foregår inden for den del af Christiania, der er fredet som fortidsminde og administreres af Kulturstyrelsen. Kulturstyrelsen har godkendt udpegning af bygninger og byggefelter til genplacering af disse.

Kulturstyrelsen har lagt følgende principper til grund for de nye placeringer:

  • Bebyggelsen søges koncentreret i områder, hvor der i forvejen er bebygget på fortidsmindet. Det giver mindst mulig tab af voldanlæggets autenticitet.

  • Bebyggelse på bastionerne søges i videst mulig omfang flyttet til de allerede bebyggede kurtiner mod syd. Det giver mulighed for en bedre formidling af fortidsmindet.

Lokalplanen er oprindeligt udarbejdet af Miljøministeriet med udgangspunkt i et landsplandirektiv. Efter Christianialovens vedtagelse i 2004 administrerer Københavns Kommune lokalplanen. Forvaltningen har derfor bedt Miljøministeriet/Naturstyrelsen om en udtalelse vedr. dispensationen. Naturstyrelsen vurderer, at en dispensation til flytning af bygningerne vil bidrage til, at Christianias volde kan føres tilbage til deres oprindelige udseende, og holdes åbne og fri for bebyggelse. Det vil øge muligheden for, at de kan benyttes til rekreative formål og være til gavn for Københavns befolkning. Dette fremgår udtrykkelig af lokalplanens formål og anvendelsesbestemmelser. Det samme gør sig gældende i henhold til Christianialovens formålsparagraf. Der er her lagt vægt på, at der alene er tale om en ændret placering af eksisterende byggeri og dermed ikke opførelse af nyt byggeri, som ville være i strid med formåls- og anvendelsesbestemmelserne for lokalplanens delområde II.

 

Forvaltningens bemærkninger

Meddeles dispensationen vil det være en forudsætning, at genopførelsen af de eksisterende bygninger sker efter tegninger, som er godkendt af Kulturstyrelsen, som administrerer det fredede fortidsminde efter Museumsloven. Samtidig skal forvaltningen give byggetilladelse til genopførelsen på baggrund af de godkendte tegninger. Endelig er det en forudsætning for dispensationen, at eventuelle problemer med jordforurening i forbindelse med genopførelsen vil kunne løses.

Økonomi

Dispensationen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, meddeles dispensation til Bygningsstyrelsen, som ansøger.

Herefter vil der ske en byggesagsbehandling i forhold til genopførelsen af de 6 bygninger. Det vil ske på grundlag af tegninger, som skal godkendes af Kulturstyrelsen, der forvalter fortidsmindet. Når Kulturstyrelsen har godkendt tegningerne, kan Københavns Kommune behandle byggesagen.

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 18. juni 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, C, F, U2 og Ø.
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: I og O.

Indstillingen blev anbefalet.
Til top