Prinsessegade, trafiksanering 2011 (udsat fra sidste møde)
Der skal tages stilling til et projektforslag for og bevilges penge til en samlet trafiksanering af Prinsessegade. Trafiksaneringen skal imødegå de trafikale problemer og skabe mere tryghed for de bløde trafikanter i gaden.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
1. at vedlagte projektforslag for trafiksaneringen af Prinsessegade godkendes og offentliggøres i 2 måneder sammen med forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 331 ”Holmen II”
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at der frigives en anlægsbevilling på 4,12 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til anlæg af trafiksaneringen for Prinsessegade på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg 2.28.23.3.
3. at der findes finansiering til udgiften i forbindelse med forøgelse af rejsetiden for busser i Prinsessegade på 1,5 mio. kr. (2012 p/l) i 2013 stigende til 2,0 mio. kr. (2012 p/l) årligt fra 2018 i forbindelse med forhandlingerne for budget 2013.
Problemstilling
Med henblik på at sammentænke trafiksanering af Prinsessegade og trafikbetjening af Holmen, skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til projektforslaget for trafiksaneringen. Projektforslaget vil herefter indgå i høringen omkring forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 331 ”Holmen II”. Såfremt høringen ikke giver anledning til væsentlige ændringer af projektforslaget, igangsættes hovedprojektering. Der skal derfor også tages stilling til frigivelse af anlægsmidlerne.
Løsning
Teknik- og Miljøudvalget besluttede 26. marts 2012 at tilbagesende den fremlagte indstilling med henblik på en mere trafiksikker og tryg løsning. Indstillingen er nu tilrettet efter yderligere drøftelser med politiet, og forvaltningen har modtaget politiets godkendelse af det foreliggende projektforslag.
Forvaltningen vurderer, at det foreliggende projekt er den bedst mulige balance mellem de trafiksikkerhedsmæssige formål og de øvrige nødvendige hensyn til politiet og busdriften.
Borgerrepræsentationen besluttede den10. marts 2011, at der skal udarbejdes et forslag til en samlet løsning for trafiksanering af Prinsessegade og trafikbetjening af Holmen. Samtidig besluttede Borgerrepræsentationen, at processen vedrørende udarbejdelse af forslag til trafiksanering af Prinsessegade og trafikbetjening af Holmen samtænkes og sker parallelt med udarbejdelsen af lokalplantillæg til ”Holmen II”. Det skal sikres, at høringsprocessen for lokalplanen både omhandler selve nedlæggelsen af busslusen og den samlede løsning for trafiksaneringen af Prinsessegade.
Med henblik på at kvalificere projektforslaget, er der gennemført en workshop og et borgermøde, som overordnet viser stor tilslutning til en trafiksanering af Prinsessegade.
Nærheden til Christiania har bevirket, at politiets beredskabsafdeling har stillet særlige krav til projektforslaget.
Christianshavns Lokaludvalg havde bemærkninger af generel karakter til det oprindelige projekt, som ikke har givet anledning til revision af projektet, jf. bemærkningerne samt forvaltningens kommentarer til disse i bilag 2 og 3.
Projektforslaget beskriver en trafiksanering af Prinsessegade med afsæt i ønsket om at skabe et trygt og sikkert trafikmiljø i gaden. Prinsessegade er blandt Københavns mest uheldsbelastede gader og har i dag en række trafikale problemer, bl.a. utryghed for de mange bløde trafikanter, herunder børn og unge, der færdes til og fra skole og institutioner i området.
Generel løsning
Prinsessegade indsnævres flere steder ved hjælp af en enkeltsporet forsætning, hvorpå der opstilles knækbare steler, samt øvrig lovpåkrævet skiltning af denne. Med enkeltsporet forsætning menes, at vejen indsnævres til en vognbane.
Desuden opstilles der flere steder knækbare steler for blandt andet, at forhindre at bilister kører op på cykelstien. Benyttelsen af knækbare steler forventes at medføre en øget driftsudgift til vedligehold mv.
Strækningen fra Torvegade til Sankt Annæ Gade, jf. bilag 1a
Det foreslås, at der i myldretiderne foranstaltes parkering forbudt i den nordvestlige side, så trafikken nemmere kan komme til højresvingsporet med en smidigere trafikafvikling til følge.
Strækningen imellem Sankt Annæ Gade og Bådsmandsstræde, jf. bilag 1b
På denne strækning foreslås en enkeltsporet forsætning kombineret med en hævet flade placeret ca. midt på strækningen. Der etableres ikke et fodgængerfelt, men det forventes, at foranstaltningen vil tiltrække krydsende fodgængere og fungere som et krydsningspunkt for disse.
Der foreslås en hævet flade i krydset Prinsessegade/Bådsmandsstræde for at øge opmærksomheden på krydset og reducere hastigheden på Prinsessegade.
Foranstaltning ved Christianias hovedindgang, jf. bilag 1c
Der foreslås en enkeltsporet forsætning kombineret med en hævet flade, hvilket forventelig vil reducere hastigheden og dermed bidrage til at forbedre krydsningsmulighederne for de lette trafikanter til og fra Christianshavns Skole og Christianias hovedindgang.
Taxaerne udgør et særligt problem ved Christianias hovedindgang. Der anvises 2 taxaholdepladser udenfor myldretiden mellem den hævede flade og krydset ved Burmeistergade på den vestlige side af Prinsessegade. I dag er der ingen anviste pladser. De 2 pladser modsvarer ikke behovet fuldt, men lovliggør noget af den eksisterende taxa-parkering.
På begge sider af vejen foreslås kantstenen mellem kørebanen og cykelsti hævet så meget, at det vil umuliggøre parkering op på denne. Foranstaltningen er særligt møntet på taxaer, der venter på kunder, og som bidrager til stor trafikusikkerhed.
I den videre proces ønsker forvaltningen at gå i dialog med Christiania for, at vurdere supplerende løsninger af parkeringsproblematikken knyttet til taxaer.
Prinsessegade/Burmeistergade, jf. bilag 1c
Her foreslås en hævet flade og indsnævring af udkørslen fra Burmeistergade.
Den hævede flade vil reducere hastigheden lokalt. Muligheden for at etablere en rundkørsel er undersøgt. Dels fordi en rundkørsel har fordele i forhold til hastighedsdæmpning, dels fordi en rundkørsel vil betyde mindre omvejskørsel på Burmeistergade. En rundkørsel er i første omgang fravalgt, idet en rundkørsel i fuld størrelse vil kræve inddragelse af areal på Christiania. Teknik- og Miljøforvaltningen vil, under hovedprojekteringen, arbejde videre med at afsøge mulighederne for at implementere en rundkørsel. Viser det sig ikke muligt/ønskeligt at implementere en rundkørsel, fastholdes den hævede flade.
Strækningen mellem Burmeistergade og Bodenhoffs Plads, jf. bilag 1d
Mellem svinget og Refshalevej foreslås en enkeltsporet forsætning kombineret med en hævet flade.
Mellem Refshalevej og Bodenhoffs Plads foreslås en enkeltsporet forsætning kombineret med en hævet flade og et fodgængerfelt. Det eksisterende fodgængerfelt fjernes.
Foranstaltningerne forventes at reducere hastigheden på trafikken væsentlig, samt øge sikkerheden for gående og cyklende. For at øge sikkerheden for gående og cyklende yderligere, etableres i forbindelse med Sikre Skoleveje en fortovsoverkørsel ved Refshalevej.
Lastbilforbud
Det foreslås, at indføre lastbilforbud i den nordlige ende af Prinsessegade for at hindre gennemkørende lastbiltrafik til/fra Holmen ad Prinsessegade.
Parkering
Det foreliggende projektforslag lægger ikke op til en ændring af parkeringen i Prinsessegade udover de foreslåede to taxaparkeringspladser foran indgangen til Christiania.
Movia
Forvaltningen har været i dialog med Movia for at orientere om det foreliggende projektforslag. Under hovedprojekteringen skal der skabes en tættere dialog, idet miljøvurderingen af projektforslaget viser, at fremkommeligheden for busser forringes med 1 til 2½ minut. Dette skal lægges oveni de i forvejen skønnede 70 sekunder i retning mod Operaen og 2 minutter i retning mod Christianshavns St.
I forbindelse med etableringen af Metro Cityringen er der planlagt en A-bus linje i Prinsessegade. Med det foreliggende projektforslag vil hastigheden være lavere, end det normalt tilstræbes på en A-bus.
Movia udtrykker desuden bekymring ved det foreliggende projektforslag. Det er særligt udformningen af de hævede flader, såfremt disse udformes, så de følger vejreglernes funktionskrav. Movia fremhæver, at det vil være nødvendig at reducere hastigheden med 15 km/t ved passage af bump/hævede flader for at leve op til arbejdsmiljøkravene for chaufførerne.
Løsningen med bump/hævede flader kombineret med vejindsnævringer er ofte benyttet i forbindelse med trafiksaneringsprojekter i København.
Trafikale effekter og miljøvurdering
I og med at trafiksaneringen skal samtænkes med nedlæggelse af busslusen på Holmen, er der behov for, at lokalplanforslag og projektforslag miljøvurderes i sammenhæng, (se bilag om Miljøvurdering).
I dag kører der, på strækningen fra Torvegade til Burmeistersgade, 6.500 biler pr. årsdøgn. (Med årsdøgn menes trafikken pr. døgn i begge retninger opgjort som gennemsnit over hele året. Det vil sige at, der tages højde for den årsvariation, der naturligt er på vejen i forhold til bl.a. sommer-, vinter- og ferietrafik.).
På strækningen fra Burmeistersgade til busslusen kører der 2.200 biler pr. årsdøgn. Nedlæggelse af busslusen kombineret med det foreliggende projektforslag, vurderes at medføre en trafikstigning på 300 biler pr. årsdøgn i Prinsessegade. Årsagen til denne forventede begrænsede stigning er, at Prinsessegade med trafiksaneringen vurderes at være et mindre attraktivt alternativ til Kløvermarksvej.
Det vurderes desuden, at en trafiksanering vil medføre en udjævning af spidstimetrafikken som bliver fordelt over en længere periode.
Den fremtidige trafikbelastning af Prinsessegade kan på det travleste sted sammenlignes med trafikmængderne på f.eks. Gasværksvej, Annexstræde eller Nordre Frihavnsgade.
Stigningen modsvares af et tilsvarende fald på Kløvermarksvej.
Det vurderes, at den øgede trafik ikke vil generere flere uheld. Sikkerheden forbedres gennem trafiksaneringen. Det foreliggende projektforslag forventes at reducere antal uheld med 17 uheld, svarende til ca. 28% af de registrerede uheld.
Sikkerheden vil kunne forbedres yderligere ved at indrette Prinsessegade med 30 km/t som den anbefalede hastighed. Herved vil navnlig alvorsgraden af ulykker reduceres. En reduceret hastighed vil medføre et tidstab for Movia, og Økonomiforvaltningen skønner, at de øgede driftsudgifter til busdrift i så fald vil være i størrelsesordenen 2,0 mio. kr. i 2013, stigende til 3,0 mio. kr. årligt i 2018. Denne løsning indgår ikke i det forliggende projektforslag.
I forhold til det lokale miljø i Prinsessegade, hvad angår partikelforurening, støj og sikkerhed, betyder den øgede trafik en lokal forringelse, modsvarende forbedringer på Kløvermarksvej. Der forventes en stigning af emissioner af partikler, kvælstofoxider og andre giftige udslip. Ligeledes vil den øgede trafikmængde medføre en stigning i støjen.
Økonomi
Med denne indstilling skal der frigives 4,12 mio. kr. (2012 p/l) til anlæg af trafiksanering af Prinsessegade. 1,0 mio. kr. til rådgivning og internt lønforbrug er allerede frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 10. marts 2011, punkt 21.
Da fremkommeligheden for busser forringes i forbindelse med trafiksaneringen, vil denne forøgelse af rejsetiden medføre en ekstraudgift for kommunen. Der skal derfor findes finansiering til udgiften på 1,5 mio. kr. (2012 p/l) i 2013 stigende til 2,0 mio. kr. (2012 p/l) årligt fra 2018 i forbindelse med forhandlingerne for budget 2013.
De forøgede driftsomkostninger bliver 0,12 mio. kr. Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i Budget 2013, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.
Videre proces
Forslaget vil blive offentliggjort sammen med forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 331 ”Holmen II”. Såfremt høringen ikke giver anledning til væsentlige ændringer af projektforslaget, igangsættes hovedprojektering. Hovedprojektet forventes forelagt udvalget ultimo 2012.
En fysisk anlæggelse af projektet forventes gennemført medio 2013.
Hjalte Aaberg /Jens Christian Zøfting-Larsen
Beslutning
Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag til indstillingen om et supplement til indstillingens 1. at-punkt, samt at indstillingens 3. at-punkt udgår:
”idet kørebanens bredde dog bevares, så rejsetiden ikke sættes ned for Movias busser, og kommunen derfor ikke skal betale en årlig ”bod” til Movia.”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, F, U2 og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, C, F, O og U2.
Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: I.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme. Ø.
Indstillingens 1. at.punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet.
Enhedslisten afgav protokolbemærkning:
”Enhedslisten synes naturligvis, at det er positivt at trafiksanere Prinsessegade. Men saneringen kommer alene i stand, fordi man vil fjerne busslusen på Holmen, hvilket er uacceptabelt for Enhedslisten og som vi opfatter som brud på en tidligere aftale mellem S og EL. Desuden er trafiksaneringen alvorligt amputeret efter politiets veto mod gode elementer i den oprindelige saneringsplan. Da præmisserne for saneringen således er forkerte, kan Enhedslisten ikke stemme for indstillingen.”