Deltagelse i IMEA-projektet under EU's interreg-program
Borgerrepræsentationen skal godkende, at Teknik- og Miljøforvaltningen ansøger om deltagelse i projektet Integrated Measures for an Energy Efficiency Approach (IMEA) samt modtager midler fra EU’s Interreg-program.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at ansøgning om deltagelse i projektet Integrated Measures for an Energy Efficiency Approach (IMEA) i bilag 1 godkendes,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen afholder udgifter og oppebærer indtægter i forbindelse med projektet, og at der gives en tillægsbevilling som en udgifts- og indtægtsbevilling på 0,9 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89, fordelt med 0,37 mio. kr. i 2012, 0,38 mio. kr. i 2013 og 0,15 mio. kr. i 2014. Indtægterne finansieres af EU-programmet INTEREG IVC.
Problemstilling
Københavns Kommune har et mål om at gøre København CO2-neutral i 2025. Byfornyelsen vil i høj grad kunne bidrage til, at Københavns Kommune kan nå dette mål, eftersom boligbebyggelser står for ca. 40 pct. af den samlede CO2-udledning.
Derfor har Teknik- og Miljøforvaltningen videreudviklet konceptet for en bæredygtig byfornyelse ved i endnu højere grad at integrere og optimere klima- og energihensynet i forbindelse med byfornyelsen af københavnske boliger. Denne udvikling understøttes af BR’s beslutning den 20. juni 2011 om at udvide byfornyelsesstrategien med et tillæg om bæredygtig byfornyelse (2011-53933).
Med udgangspunkt i Københavns Kommunes klimaplan og for at kunne leve op til det nye tillæg til byfornyelsesstrategien har Teknik- og Miljøforvaltningen deltaget i udformningen af en ansøgning til EU’s Interregionale program, Interreg IVC, som giver støtte til at udveksle viden og ”best practice”-erfaringer på tværs af landegrænser.
Projektansøgningen vedrører projektet ”Integrated Measures for an Energy Efficiency Approach” (IMEA) og er udarbejdet i et samarbejde mellem ti organisationer og offentlige myndigheder fra fem lande, herunder Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i Danmark.
Løsning
I forbindelse med den videre udvikling af den bæredygtige byfornyelse i København ønsker Teknik- og Miljøforvaltningen at deltage i EU-projektet IMEA.
Formål og mål
IMEA-projektets formål er at støtte lokale og regionale myndigheder i at tage en proaktiv rolle i at forbedre energieffektiviteten i det bebyggede miljø.
Målene for projektet er:
- at udveksle god praksis, der øger bevidstheden om energieffektivitet og energieffektiv adfærd (håndtering af kognitive barrierer)
- at udveksle levedygtige forretningsmodeller, der skaber lokal og regional økonomisk spin-off (håndtering af økonomiske barrierer)
- at bygge bro mellem politikudvikling og implementering, dvs. omsætte politik til praksis ved at udvikle forandringsstrategier og implementeringsplaner
- at udbrede god praksis til alle offentlige myndigheder i EU gennem en projekthjemmeside
Indsatser
IMEA-projektet indeholder følgende konkrete indsatser:
Oplysning: Energiforbrug og energibesparelser er abstrakte fænomener for mange borgere og organisationer, som ofte er uvidende om fordelene ved energieffektive foranstaltninger. I projektet vil de gode eksempler for bevidstgørelse blive udvekslet.
Forretningsmodeller: Offentlige myndigheder skal i højere grad påtage sig en proaktiv rolle som facilitator. De skal forbinde interessenter og udvikle business cases, som fordeler investeringer og risici på flere aktører. Partnerne i projektet vil udveksle forretnings- og styringsmodeller.
Politik i praksis: De politiske rammer og støtteprogrammer for energieffektivitet er tilgængelige både på europæisk og nationalt plan, men ofte gennemføres politikken ikke i praksis. Der vil i projektet blive formuleret implementeringsplaner og strategier samt projektforslag, som kan indgives inden for de relevante støtteprogrammer.
Forandringsstrategier: Hvordan kan offentlige myndigheder i forhold til energi effektivitet bevæge sig fra en reaktiv til en proaktiv rolle i en samarbejdende ramme med mange interessenter? For at gøre denne "abstrakte" udfordring materiel og afprøve forskellige tilgange, vil der blive formuleret seks komplementære forandrings cases. Hver partner i projektet vil have et tværnationalt team fra partnerskabet til sin rådighed, der vil give gode råd om institutionel, strategiske og praktiske skridt, der kunne tages.
Partnerskab: De lokale og regionale offentlige myndigheder og organisationer fra Danmark, Holland, Polen, Ungarn og Rumænien, der deltager i projektet, vil samarbejde om relevante nationale fokuspunkter i forhold til ministerier og videninstitutioner.
Partnerne
De øvrige partnere i IMEA-projektet er:
- Nicis Institute, Holland (ansvarlig for koordinering og styring)
- Assen Kommune, Holland
- GEBALIS – forvaltning for Lissabons almene boliger (EEM), Portugal
- Generaldirektoratet for fysisk planlægning og byudvikling, Portugal
- VÀTI, Non-profit organisation for regional udvikling, Ungarn
- Mid-Pannon, regional udviklingsvirksomhed, Ungarn
- Organisationen Oradea Metropolitan Area, Rumænien
- Ministeriet for regional udvikling og turisme, Rumænien
- Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, Danmark
Effekt
Københavns Kommune vil i forbindelse med IMEA-projektet få kendskab til internationale erfaringer og ny viden om, hvordan klima- og energihensynet kan integreres i byfornyelsen. Samtidig vil Københavns Kommune indgå i et tæt samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut med henblik på den konkrete videreudvikling af byfornyelsen i København.
IMEA-projektet vil dermed kunne bidrage til at styrke en bæredygtig udvikling i byfornyelsen og anvendes som afsæt til udformningen af en ny strategi for en bæredygtig byfornyelsesindsats i København. Dermed vil IMEA-projektet kunne bidrage til at mindske klima- og miljøpåvirkningen både regionalt og globalt og i øvrigt medvirke til, at Københavns Kommune opfylder 2025-målene i Københavns Klimaplan.Økonomi
IMEA-projektet støttes af EU’s Intereg IVC, og Teknik- og Miljøforvaltningen vil modtage 0,9 mio. kr. i perioden 2012-2014. En del af midlerne anvendes til ansættelse af en midlertidig projektleder, der skal sikre, at Københavns Kommune får det størst mulige udbytte af samarbejdet. I forbindelse med modtagelsen af midlerne fra Interreg og afholdelse af udgifter til projektet skal Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89, opskrives med 0,37 mio. kr. i 2012, 0,38 mio. kr. i 2013 og 0,15 mio. kr. i 2014.
Videre proces
IMEA-projektet er påbegyndt og afsluttes ultimo 2014.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Vedr. bilag
Indstillingens bilag 1 udsendes ikke men kan tilgås på kk.dk og ligger til gennemsyn i borgmesterens forkontor.
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.