Mødedato: 18.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan "Rigshospitalet III"

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at der udarbejdes lokalplanforslag, der vil muliggøre en udvidelse af Rigshospitalets bygningsmasse på Østerbro med op til ca. 130.000 m². I 1. etape af udvidelsen indgår en ny Nordfløj, et parkeringshus, samt et patienthotel og en administrationsbygning på samlet ca. 75.000 m².

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes et lokalplanforslag for ”Rigshospitalet III” på baggrund af vedlagte startredegørelse (bilag 1)

Problemstilling

Region Hovedstaden, der ejer Rigshospitalet, fik i juni 2011 endelig tilsagn fra regeringen om et budget på 1,85 mia. kr. til gennemførelse af 1. etape af et nybyggeri på Rigshospitalet som omfatter:

  • en behandlingsbygning på ca. 52.500 m² med sengestuer, operationsstuer, ambulatorier, radiologi og støttefunktioner (Nordfløjen)

  • en bygning på ca. 7.400 m² til patienthotel og administration

  • et parkeringshus på ca. 17.000 m² med plads til min. 650 biler. For at realisere ønsket udskrev Region Hovedstaden i marts 2011 en international projektkonkurrence for tre delområder på Rigshospitalet.

I forbindelse med konkurrencen har de konkurrerende udarbejdet en helhedsplan for området med konkrete løsninger på udformning af en behandlingsbygning, administration & patienthotel samt parkeringshus. Helhedsplanen beskriver også, hvordan projektet understøtter visionerne i projekt Vidensbydel Nørre Campus, et projekt mellem Universitets- og Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet og Københavns Kommune.

Udover den aktuelle 1. etape rummer helhedsplanen forslag til rammer for behandlingsbygninger på flere dele af Rigshospitalets område og disse forventes udført på et senere tidspunkt.

Løsning

Konkurrencen blev afgjort i maj 2012 og blev vundet af et team med Aarhusarkitekterne i spidsen som totalrådgiver for et hold bestående af arkitektfirmaet 3XN, arkitektfirmaet Nickl & Partner, ingeniørfirmaet Grontmij og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue som landskabsarkitekt.

Projektet
Projektet viderefører idéen  om hospitalet som selvstændigt campus omgivet af Fælledparken og Amorparken. Nordfløjen langs Frederik V’s Vej og Blegdamsvej er tænkt som en selvstændig bygning med en tydelig og markant arkitektonisk identitet. Bebyggelsen er udformet i 4-10 etager med blokke, der drejes og sammenbygges således, at der opstår en række gårdrum, der muliggør lysindfald og udsigt fra hovedparten af facaderne. Administrationsbygningen og patienthotellet, der er placeret mod Amor Parken, er udformet i to delvis selvstændige bygninger lidt forskudt af hinanden i 6 etager i alt. I hospitalets nordlige hjørne mod Edel Sauntes Vej og Frederik V’s Vej er parkeringshuset placeret med plads til 650-1000 biler.

Den nye bebyggelse, Nordfløjen, åbnes mod den omgivende by og det øvrige hospital, primært gennem åbne glasfacader i stuetagen og synliggørelse af indgange.

Der udpeges en række byrum i området, hvor det er tanken, at flere af de nye byrum skal bruges af både hospitalets brugere og områdets beboere. Den centrale plads mod Blegdamsvej anlægges som en urban og aktiv byplads med tilkørsels- og parkeringsarealer, samt med opholdsarealer til brug for både hospitalet og byen.

Landskabsplanen tager udgangspunkt i en registrering af de mange eksisterende kældre for dermed at definere den maksimale etableringsmulighed for større beplantning og grønne belægninger med muligheder for nedsivning af regnvand (LAR).

Projektet tager udgangspunkt i den eksisterende trafikstruktur, da trafikstrømme ikke vil øges i væsentlig grad, da der ikke sker en væsentlig udvidelse af antal ansatte og patienter. Der forventes dog en øget belastning omkring det nye P-hus og ved overkørslen Blegdamsvej / Frederik V’s Vej. Parkeringsnormen følger kommuneplanen med 1 plads pr. 100 m² nybyggeri for Rigshospitalet.

 

Parkeringshuset er som udgangspunkt forbeholdt hospitalets ansatte, men der er dialog om muligheden for at gøre parkeringshuset offentligt tilgængeligt uden for almindelig arbejdstid. Rigshospitalet er umiddelbart positivt indstillet over for dette og Teknik- og Miljøforvaltningen vil undersøge mulighederne for at indgå en aftale med Rigshospitalet.

Cykel- og fodgængernetværket prioriteres og forstærkes med en ny gennemgående forbindelse på tværs af området. Forbindelsen fra Frederik Bajers Plads gennem hospitalsområdet til Fælledparken opretholdes således, at man nemt kan bevæge sig mellem Nørrebro og Østerbro. Det skal være nemt at komme til og fra stedet på cykel, både for de arbejdende og de besøgende. Cykelparkeringen skal mest anlægges som punktvis parkering i mindre grønne enheder ved indgange og ankomstveje og halvdelen af cykel-p-pladserne skal placeres i konstruktion.

Opmærksomhedspunkter

I det videre forløb frem mod lokalplanforslaget vil forvaltningen i samarbejde med bygherre og arkitekt særligt fokusere på følgende temaer:

 

  • Arkitektonisk udtryk. Der skal arbejdes med, hvordan der opnås variation i det arkitektoniske udtryk inden for hvert af de tre byggefelter.
  • Bygning møder borger. På udearealer, hvor folk bevæger og opholder sig langs bygningerne, skal der arbejdes med størst mulig åbenhed og synlighed for anvendelse i stueetagerne og adgange mellem bygning og byrum af hensyn til en behagelig oplevelse dér.
  • Byrum. Etablering af gode og grønne opholdsarealer på ubebyggede arealer, gårdrum og tage i bestræbelsen på at få patienter, pårørende og københavnere til at opholde sig længere i byens rum. Generne ved vind og turbulens skal minimeres.
  • Blegdamsvej. Den centrale plads mod Blegdamsvej skal bearbejdes således, at ankomstarealer, parkering og opholdsarealer udformes og indrettes med optimal løsning for trafikken samt med attraktive og oplevelsesrige byrum for ophold med varierede aktivitetsmuligheder for hospitalets brugere og byens borgere.
  • Forbindelser og trafik. Rigshospitalets område skal opleves som en del af byen og Nørre Campus og forbindelserne styrkes således, at udefrakommende naturligt bevæger sig gennem området. Der skal evt. etableres forbedrede krydsninger ved de omkring liggende større veje for adgang til bl.a. P-huset og varelevering.
  • Cykelparkering. Redegørelse for placeringen af cykelparkering, dens tilknytning til indgange, samt hvordan mindst halvdelen af cykelparkeringen kan etableres i konstruktion.
  • Bæredygtighed. Projektet arbejder med lokal afledning af regnvand (LAR), grønne tage og forskellige klimatiltag såsom intelligente facadeløsninger så byggeriet lever op til lavenergi 2015, hvilket forvaltningen vil søge fastholdt i lokalplanarbejdet.

Miljøvurdering

Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Rigshospitalet har anmeldt projektet efter VVM-bekendtgørelsen. Da Rigshospitalet er ejet af Region Hovedstaden er Københavns Kommune myndighed efter VVM-bekendtgørelsen. Kommunen har vurderet at, om- og udbygning af Rigshospitalet ikke er omfattet af VVM-reglerne, da ændringerne ikke  er til skade for miljøet.

Økonomi

En startredegørelse for lokalplan for området vil ikke i sig selv få kommunal-økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når arbejdet med lokalplanforslaget sættes i gang, vil forvaltningen gennemføre en intern høring af relevante instanser, herunder lokaludvalgene på Nørrebro og Østerbro med henblik på bemærkninger til udarbejdelse af planforslaget. Herefter udarbejdes lokalplanforslaget.

 

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

 

Bilag A: Kopi af vinderprojektet lagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 18. juni 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, C, F, I, O og U2.
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer: Ingen.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Ø.

Indstillingen blev godkendt.

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti finder, at det er en positiv plan, der forlægger for Rigshospitalet. Vi vil dog pointere, at det er vigtigt, at der er tilstrækkelig med p-pladser til biler og cykler både for de ansatte og patienter. Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti går ud fra, at en ny behandlerbygning vil tilføre yderligere patienter og ansatte.”

SF og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:

”SF og Enhedslisten lægger vægt på, at stueetagen i p-huset og de øvrige punkter anvendes til publikumsrettede aktiviteter i stedet for lukkede facader eller parkering.”

Enhedslisten, SF og Signe Goldmann (U2) afgav protokolbemærkning:

”Enhedslisten, SF og Signe Goldmann (U2) synes det er problematisk at opføre et p-hus med op mod 1000 p-pladser på Østerbro. Et sådan p-hus vil generere og give plads til yderligere biltrafik. I stedet bør den kollektive trafik styrkes som tilbud for besøgende, pårørende og medarbejdere på Rigshospitalet”
Til top