Mødedato: 18.05.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, vær. D

Forslag til tillæg 10 til lokalplan Teglværkshavnen, Vesterbro / Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg nr. 10 til lokalplan 310 Teglværkshavnen i høring. Lokalplanen vil muliggøre et nybyggeri til skole og daginstitution.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til tillæg nr. 10 til lokalplan nr. 310 Teglværkshavnen (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Skolen i Sydhavnen åbnede i 2015 og er bygget til tre spor, men allerede nu er der behov for et ekstra spor. I Budget 2018 (BR 5. oktober 2017) (A, B,C ,F ,I, O, V, Ø) er der afsat midler til at udvide skolen med ét spor samt til en daginstitution i tilknytning til skolen. Københavns Kommune har til det formål erhvervet ejendommen Støberigade 2, som ligger overfor Skolen i Sydhavnen.  

Den gældende lokalplan, tillæg nr. 4 til lokalplan Teglværkshavnen, fastlægger anvendelsen af ejendommen Støberigade 2 til serviceerhverv. Den ønskede anvendelse til skole og daginstitution forudsætter derfor et tillæg til lokalplanen. 

Løsning

Økonomiforvaltningen har som bygherre udviklet et projekt til udvidelsen af Skolen i Sydhavnen med et ekstra skolespor og daginstitution. Projektet indebærer, at den eksisterende skolebygning reorganiseres, så den fremover rummer 1.-6. klasse, mens en udskolingsafdeling for 7.-9. klasse etableres i en ny bygning. Endvidere placeres der en daginstitution med 10-12 grupper i nybyggeriet. Økonomiforvaltningen oplyser, at deres prognose for antallet af børn i det nye Sydhavnsområde pr. 2022 viser, at der er behov for denne udbygning af kapaciteten. Lokalplanområdet ligger i et byudviklingsområde. 

Lokalplantillægget omfatter ejendommen Støberigade 2. Med tillægget ændres anvendelsen fra serviceerhverv til grundskoleundervisning og daginstitution. Desuden udvides lokalplanens byggefelt, så der kan opføres en bygning med et grundplan på cirka 60 x 60 meter. Den nye bygning vil få et etageareal på ca. 5.000 m2 og en højde, der stiger fra maksimalt 11,5 meter i syd til maksimalt 20 meter i nord. Daginstitutionen placeres i de øverste etager i bygningen og vil have størstedelen af sine friarealer på tre sydvendte tagterrasser. Udskolingsafdelingen placeres i de nederste etager i bygningen og vil have friarealer på terræn. Rundt om og over bygningen etableres en åben gitterkonstruktion til fastgørelse af støjskærm, solceller og beplantning. De maksimale højder inklusive denne konstruktion samt skure, elevator- og trappetårne mv. er 17,5 meter i syd og 25,5 meter i nord. Støjskærmen udføres i glas og skal beskytte facader og udendørs opholdsarealer mod virksomhedsstøj fra den nærliggende MAN Energy Solutions. Der henvises i øvrigt til illustrationer i bilag 2, side 7-8.

Efter den gældende lokalplan må byggeriet være op til 26 meter højt langs Støberigade, og herfra må stueetagen strække sig cirka 45 meter ind på grunden mod vest. Med tillægget øges byggefeltets udstrækning ind på grunden til cirka 60 meter, hvor den maksimale bygningshøjde også øges fra 13 til 20 meter. Den ændrede bebyggelsesplan vil påvirke naboejendommen mod nordvest med øget skygge. Den del af nabogrunden, som primært påvirkes, benyttes i dag til parkering.  

Friarealer

Det er en udfordring at etablere tilstrækkeligt friareal til både daginstitution og skole på grunden. Kommuneplan 2019 fastlægger, at der skal stilles krav om et friareal på henholdsvis 100 % og 40 % af bruttoetagearealet til daginstitutionen og skolen. Kommuneplanen muliggør, at friarealkravet til grundskoler kan fraviges på baggrund af en konkret vurdering af behovet for friareal, hvor muligheder for at anvende lokale legepladser, parker, idrætsfaciliteter og lignende indgår. Denne mulighed i kommuneplanen udnyttes i lokalplanen således, at friarealkravet til skolen kan reduceres til 20 %, når der etableres mindst 500 m2 opholdsareal i bygningens stueplan. Friarealkrav til daginstitutionen fastholdes på 100 %. Opholdsarealet til skolen får dagslys og frisk luft fra en 300 m2 stor, gennemgående lysgård i bygningen. Der vil være direkte adgang mellem dette opholdsareal i stueplan og områdets fælles friareal til ophold og aktivitet, der bliver kaldt den grønne kile. Daginstitutionens opholdsareal placeres på bygningens tre tagterrasser.   

Byliv

Stueetagen etableres med gennemsigtige partier og indgange, der sikrer kontakt mellem mennesker udenfor og indenfor i bygningen. Det øger bylivet og trygheden i byrummene.

Opholdsarealer på terræn og i det offentligt tilgængelige byrum i bygningens stueplan indrettes med beplantning, bænke og legeområder. Disse opholdsarealer vil fungere som fælles byrum for alle brugere og beboere i området. Det vil understøtte indsatsen i Københavns Kommunes strategi Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet. 

Bæredygtighed og bynatur

Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed er indarbejdet i lokalplanforslaget blandt andet ved, at der stilles krav om bede til beplantning på tagterrasser og terræn, der bidrager til fordampning og forsinkelse af regnvand. Bygherren oplyser, at bygningens konstruktive princip giver mulighed for at flytte lette vægge og ændre indretningen for at imødekomme ændrede behov i fremtiden. Idet Københavns Kommune er bygherre, gælder miljøkrav fastlagt i Københavns Kommunes Miljø i Byggeri og Anlæg. Herved sikres en høj miljøstandard.

Der er ingen beplantning på grunden i dag. Lokalplantillægget stiller krav om, at der plantes mindst 18 træer. Herudover etableres som nævnt ovenfor beplantning på tagterrasser og terræn. Bygherre oplyser, at der vælges træer og planter i forskellige arter, hvilket giver en høj biodiversitet. Tilsammen vil det understøtte indsatsen i Københavns Kommunes strategi Fællesskab København om mere bynatur. 

Parkering

Parkeringsdækningen for området følger kommuneplanens normer for byudviklingsområder. I byudviklingsområder stiller Kommuneplan 2019 krav om én parkeringsplads pr. 286 m2 etageareal til daginstitution og 1 plads pr. 607 m2 etageareal til skole. Der er i Kommuneplan 2019 mulighed for at vurdere parkeringsbehovet konkret i byudviklingsområder for at sikre et minimum af kørende adgang til området (bemærkning 0 i Kommuneplan 2019). Herudover er der mulighed for at vurdere et højere parkeringsbehov i ”områder med meget dårlig offentlig transportbetjening uden metro, letbane, S-tog eller BRT-betjening” eller et lavere parkeringsbehov, ”hvis det vurderes, at der ikke er behov for andet end aflæsning på vejen” (bemærkning 6 i Kommuneplan 2019).

Forvaltningen vurderer, at Kommuneplanens normer kan gælde i lokalplanen. Vurderingen bygger på, at der planlægges for enkelte bebyggelser i et eksisterende byudviklingsområde, der allerede er bebygget og ikke planlagt som bilfrit eller delvist bilfrit område. En stationsnær placering ca. 600 m fra den kommende metrostation på Enghave Brygge taler ikke for et højere parkeringsbehov. Der vil være behov for parkering til skolens og daginstitutionens personale samt afsætningspladser til børn og elever, hvilket kan rummes indenfor kommuneplanens normer.

Kommuneplanens normer svarer til, at der skal etableres 15 parkeringspladser til det samlede projekt. For at dække behovet for afsætning til skole og daginstitution vurderer forvaltningen, at seks ud af de 15 parkeringspladser skal være til afsætning. Herudover skal en af de 15 pladser dække behovet til én til handicapbus.  

Afsætningspladser etableres i Støberigade ud for grunden og parkeringsplads til handicapbus i Teglholmsgade ved den eksisterende skolebygning. De øvrige parkeringspladser etableres i eksisterende parkeringshus på hjørnet af Teglholmsgade og gaden Topstykket.  

I forhold til parkering til cykler stiller Kommuneplan 2019 krav om 2,5 pladser pr. 100 m2 etageareal til daginstitution og 1 plads pr. 2 elever og ansat til skole. Kommuneplanen stiller krav om, at der heraf er 1 plads til pladskrævende cykler pr. 250 m2 etageareal til daginstitution. Forvaltningen har foretaget en konkret vurdering af behovet for pladskrævende cykler til skolen. Da der er tale om en udskolingsafdeling for 7.-9. klasse, vurderes der ikke at være behov for pladskrævende cykler til skolen. Cykelparkeringen med cirka 230 pladser i alt til det samlede projekt og heraf 9 pladser til pladskrævende cykler placeres tæt ved bygningens hovedindgange. Cirka 2/3 af pladserne etableres i bygningens stueplan, hvor de er overdækkede.  

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Kongens Enghave Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget havde ikke bemærkninger til den interne høring.  

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2020. 

                                                  Søren Wille

                                                                   / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. maj 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top